Crystal is weer helemaal operationeel

Na de Crystal Serenity, vaart vandaag in Piraeus (Athene) ook de Crystal Symphony voor het eerst opnieuw uit met betalende klanten. Intussen kijkt Crystal vooruit en wil ze nog voor het eind van dit decennium vier nieuwe schepen in de vaart brengen. Bovenaan de verlanglijst staat de bouw van een nieuw expeditieschip.

De A&K Group kocht vorig jaar de twee zeeschepen van het failliete Crystal Cruises voor respectievelijk 20 en 103 miljoen USD. Ze investeerde de voorbije maanden wel ruim 200 miljoen USD in de vernieuwing en upgrading van de twee luxeschepen uit 1995 en 2003 op de Fincantieri-werf in Monfalcone nabij Triëst. Een groot deel van het bedrag ging naar het inrichten van grotere suites. Hierdoor daalt de capaciteit van de schepen en stijgt de ruimte-ratio voor de gasten. Achter de schermen werd gesleuteld aan de duurzaamheid en gebeurden ingrepen om het brandstofverbruik te reduceren. Volgens de directie was de renovatie van deze schepen de juiste beslissing om het merk op korte termijn opnieuw tot leven te brengen.

Dat de brand nog steeds leeft in de cruisegemeenschap blijkt niet alleen uit het feit dat 80 procent van de oorspronkelijke bemanning is teruggekeerd. Ook de trouwe klanten vonden hun weg terug. Op de shakedown cruise van de Crystal Symphony deelde de directie mee dat op dit ogenblik ruim 70 procent van de passagiers in het verleden al met Crystal Cruises hebben gevaren. Het merendeel van hen zijn Amerikanen. Naar 2024 toe hoopt Crystal het aantal nieuwkomers voor de brand of voor een cruisevakantie te kunnen optrekken tot 40 procent.

Na het heropstarten van de bestaande schepen, kijkt Crystal nu naar de toekomst en de introductie van nieuwe schepen. Tijdens de heropstart van de Crystal Serenity eind juli kondigde de A&K Group plannen aan voor vier nieuwe schepen in zes jaar tijd. Bovenaan de verlanglijst staat de bouw van een Polar Class 6 expeditieschip voor maximaal 200 passagiers. De onderhandelingen met een Italiaanse werf zouden trouwens al in een vergevorderd stadium zijn. Zoals geweten bracht Silversea vorig jaar een hoger bod uit op de voormalige Crystal Endeavor en wist op die manier de hand te leggen op het expeditieschip.

© foto Fincantieri

Klik hier voor meer nieuws