Footprints Luxury Cruises is (opnieuw) beste Belgische Ponant-partner

Ponant heeft Footprints Luxury Cruises voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot beste Belgische partner. De prijs voor beste Belgische reisbureau ging naar Eagle Travel uit Watermaal-Bosvoorde. De huldiging vond plaats tijdens een seminar at sea tussen Oslo en Edinburg in aanwezigheid van algemeen directeur Hervé Gastinel en een 80-tal reispartners uit Frankrijk, België, Luxemburg en Zwitserland.

Voor de tweede maal organiseerde Ponant een minicruise voor haar beste partners. Op het event aan boord van Le Champlain vielen een tiental touroperators en reiskantoren in de prijzen. Voor België sleepte Footprints Luxury Cruises de prijs in de wacht voor Belgische partner. Sales directeur Sam Verhaegen: “Footprints werkt al twintig jaar samen met Ponant en ik denk dat wij ook voor hen een belangrijke partner zijn.”

Dat bevestigt cruise ambassador Manuelle Serrien die namens Footprints de prijs in ontvangst mocht nemen. “Ik viel wel even uit de lucht dat Footprints opnieuw de Belgische laureaat was. De verrassing was uiteraard superleuk en Ponant staat bij ons inderdaad hoog aangeschreven. De rederij biedt een kwalitatief zeer hoogstand product en de schepen zijn heel verzorgd. Er gaat bijna geen dag voorbij of we krijgen een aanvraag of boeking voor Ponant binnen. De maatschappij spreekt ook een zeer verscheiden publiek aan dat hoofdzakelijk bestaat uit zestigers tot negentigers.”

Op de bijeenkomst kondigde de Franse rederij nieuwe acties aan om beter in te spelen op de noden van de reisindustrie. Ponant lanceert onder meer een reservatiedienst voor de B2B-klanten in Frankrijk. In België omvat Le Pavillon Ponant in Brussel al zo’n direct aanspreekpunt. Wanneer de telefoonlijnen bezet zijn, worden Belgische reisagenten en gasten automatisch doorgeschakeld naar de reservatiediensten op de hoofdzetel in Marseille. Volgens algemeen directeur Hervé Gastinel vertegenwoordigt de trade meer dan de helft van de verkoop. Een aangepaste verkoopstructuur moet de reisprofessionelen ondersteunen en past in de groei van de rederij. Hiervoor werden intussen nieuwe reservatiebedienden opgeleid die tegen het einde van het jaar volledig operationeel zullen zijn.

Het tradeteam wordt met vier mensen uitgebreid tot tien medewerkers onder leiding van Stéphane Grillon, verkoopdirecteur Frankrijk, Zwitserland en België. In onze contreien legt San Verhaegen zich voortaan helemaal toe op Vlaanderen en Nederland, terwijl Jodie Decostre verantwoordelijk wordt voor de Waalse en Luxemburgse markt. Verder zal Ponant meer dan in het verleden de internationale kaart trekken en zich niet langer beperken tot de Franstalige markt. Dat betekent ook dat ze de volgende jaren meer budgetten wil vrijmaken om zich te profileren op de Nederlandstalige markt.

Klemtoon op exploratie

Dit najaar opent Ponant 64 afvaarten voor 2024-2025. Daarbij verdwijnt het onderscheid tussen de zogenaamde yacht- en expeditiecruises. Sam Verhaegen: “De bedoeling is dat we de klemtoon leggen op de beleving en ontdekking. Mensen associëren expeditiecruises te vaak met Zodiac-excursies. Als Le Commandant Charcot vijf dagen door het pakijs vaart op weg naar de Noordpool, dan is dat eerder de exploratie van onontgonnen gebieden. Daarom willen we Le Commandant Charcot nog meer naar buiten brengen als een exploratieschip.”

Ook kondigde de directie voor 2025 de finale fase van de vernieuwing van de Paul Gauguin in Frans Polynesië aan. Het schip uit 1997 werd na de overname van Paul Gauguin Cruises door Ponant al gedeeltelijk vernieuwd. De werken krijgen straks een vervolg om ervoor te zorgen dat het schip een referentie blijft in deze bijzondere regio.

De Paul Gauguin zal in 2025 trouwens drie nieuwe cruises van 14, 16 en 20 nachten voorstellen tussen Fiji, Bali, Singapore en Australië. Die zullen de natuurlijke wonderen en culturele schatten van Australië, Indonesië en Melanesië in de kijker zetten. Daarbij zal de Paul Gauguin voor 330 gasten onder meer voor het eerst Alotau in Papua-Nieuw-Guinea alsook Parai Beach en Surabaya in Indonesië aanlopen.

In haar exotisch aanbod wil Ponant tevens de Galapagos aan haar aanbod toevoegen. De Franse rederij kijkt om een lokale touroperator over te nemen. Gastinel sluit niet uit dat deze eilandengroep al vanaf volgend jaar aan het aanbod wordt toegevoegd.

Verder hoopt Ponant in 2024 de bouw van haar 14de schip te starten. De rederij werkt al enkele jaren aan een ontwerp voor een klimaatneutraal cruiseschip. Het toekomstige schip met circa 100 hutten streeft naar een nuluitstoot van broeikasgassen tijdens het varen, maneuvreren, in de haven en aan boord. Het zal zes baanbrekende technologieën combineren en wil een katalysator zijn voor nieuwe energie-oplossingen. Het project is intussen voorgelegd aan een aantal scheepswerven. Naar verwachting zal Ponant de bouw van het unieke vaartuig tegen het einde van dit jaar kunnen toewijzen. De lancering zou dan in 2027 of 2028 gebeuren.

© foto’s Footprints en Mike Louagie/Ponant

Klik hier voor meer nieuws