AIDA en Hamburg bevestigen een langdurige samenwerking

AIDA Cruises en de haven van Hamburg hebben een langetermijnovereenkomst (LTA) getekend om de Hanzestad als cruiselocatie te versterken. Met deze overeenkomst onderstreept AIDA haar engagement en garandeert zij scheeps- en passagiersvolumes voor nog eens vijf jaar. Daarnaast werken de twee aan de duurzaamheid en het reduceren van de koolstofintensiteit.

Al meer dan twintig jaar is AIDA, de Duitse marktleider in de cruisesector, met haar schepen een vaste gast op de Elbe en heeft met vijf scheepsinauguraties honderdduizenden toeristen naar de stad getrokken. Daarnaast is het bedrijf al ongeveer tien jaar sponsorpartner van grote maritieme evenementen zoals de Hamburger Hafengeburtstag en de Hamburg Cruise Days die dit weekend plaatsvinden. Met 124 aanlopen in 2023 is AIDA de grootste cruiseklant van de haven van Hamburg en een belangrijke economische factor voor de grootstedelijke regio.

Duurzaamheid

De cruisemaatschappij en de stad legden zeven jaar geleden de basis voor duurzame ontwikkeling in Hamburg, toen in het Cruise Center Altona de eerste walstroomcentrale van Europa in gebruik werd genomen. Felix Eichhorn, president van AIDA Cruises: “Wij waren de eerste cruisemaatschappij die walstroom in Europa begon te gebruiken. Sinds 2017 koopt AIDAsol jaar na jaar regelmatig walstroom in tijdens haar aanlopen in Altona. Als partner van Hamburg ondersteunen wij de havenautoriteit graag met onze ervaring en expertise bij zowel de wal- als scheepsintegratietests en bij de opening van de nieuwe faciliteit op de cruiseterminal Steinwerder.

Senator voor Economische Zaken dr. Melanie Leonhard: “Als een cruiseschip de haven van Hamburg binnenkomt of verlaat, is dat een indrukwekkend en vaak onvergetelijk moment. Dat geldt niet alleen voor de passagiers aan boord, maar ook voor de vele toeschouwers die vanaf de wal toekijken. Hamburg is een van de populairste cruisebestemmingen in Europa en een pionier op het gebied van duurzaamheidsvraagstukken zoals de uitbreiding van walstroom. Samen met AIDA Cruises willen wij onze samenwerking en daarmee ook Hamburg als cruiselocatie op duurzame wijze verder ontwikkelen.”

Jens Meier, CEO van de Hamburg Port Authority: “AIDA Cruises heeft er een belangrijke bijdrage aan geleverd dat we dit jaar waarschijnlijk het magische aantal van één miljoen passagiers zullen bereiken. We willen niet op onze lauweren rusten, maar er samen aan blijven werken, ook wat betreft onze gezamenlijke inzet op het gebied van duurzaamheid.”

Meer walstroom

Naast Hamburg kunnen de AIDA-schepen sinds 2021 ook in Kiel en Rostock-Warnemünde gebruik maken van walstroom uit hernieuwbare energiebronnen. Dankzij de opening van extra faciliteiten in Europa breidde de rederij vorig jaar en dit jaar haar gebruik van walstroom uit naar havens in Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken. Op veel bestemmingen was AIDA een belangrijke partner in de pilootfase en het inbedrijfstellingsproces. Door gebruik te maken van walstroom kunnen AIDA-schepen hun motoremissies op hun ligplaats tot bijna nul terugbrengen.

Als onderdeel van haar Green Cruising Strategy investeert AIDA al vele jaren in een duurzame cruisemarkt en ondersteunt zij actief de doelstelling van de Europese Unie om tegen 2030 een walstroominfrastructuur in alle grote EU-havens op te zetten. Naast het gebruik van vloeibaar gemaakt natuurlijk gas (LNG) als belangrijke overbruggingstechnologie breidt AIDA Cruises het gebruik van alternatieve energiebronnen zoals walstroom of batterijen uit om haar cruiseschepen te laten varen.

Samen met verschillende partners werkt ze tevens intensief aan verdere oplossingen voor het gebruik van brandstofcellen of regeneratieve en synthetische brandstoffen in de toekomst. Als onderdeel van Carnival Corporation & plc streeft AIDA Cruises ernaar om de koolstofintensiteit tegen 2026 met 20% te verminderen ten opzichte van 2019 en wil ze tegen 2050 een netto koolstofneutrale scheepsexploitatie van haar vloot bereiken.

© foto’s AIDA Cruises en Jan Schugardt

Klik hier voor meer nieuws