Europese cruise-industrie komt samen in Hamburg

In Hamburg ging woensdag de tweejaarlijkse Seatrade Europe van start. Het driedaags congres is de belangrijkste cruisebijeenkomst in Europa. Heel wat aandacht gaat op de samenkomst uit naar het verduurzamen van de sector. De cruiserederijen hebben al heel wat gepresteerd, maar kunnen meer resultaten boeken als ook de overheden en in het bijzonder de havens hun bijdrage leveren. En dat gebeurt vandaag nog te weinig.

Pierfrancesco Vago mocht met zijn keynote address woensdag het event op gang trekken. De Executive Chairman van MSC Cruises en Global Chair van de Cruise Lines International Association (CLIA) had het over het groeiend enthousiasme om te cruisen. De passagiersaantallen zullen naar verwachting het cijfer van vóór de Covid-pandemie overtreffen. De cruisesector dankt het succes aan de prijs-kwaliteitsverhouding, de ervaringen aan boord van de schepen en de bestemmingen die zij aanbiedt. Niettemin staat ze voor grote uitdagingen. Hij verwees daarbij naar de ongefundeerde kritiek die de cruises te verduren krijgen. De cruise-industrie besteedt heel wat aandacht aan het milieu en duurzaamheid, maar die boodschap komt te weinig over. Hij vroeg de congresgangers de prestaties van de sector meer onder de aandacht te brengen.

De overheden moeten van hun kant meer middelen vrijmaken om de inspanningen voor een koolstofarme economie te ondersteunen. In het raam van het Europese ‘Fit for 55’-programma moeten alle Europese havens tegen 2030 over walstroomvoorzieningen beschikken. Het gros van de schepen is intussen uitgerust om over te schakelen op het landnet en uitstootvrij in de havens te verblijven. In de praktijk kunnen momenteel echter nog maar een tiental Europese havens en dertig havens wereldwijd walstroom aanbieden. De havenautoriteiten moeten bijgevolg dringend hun infrastructuur vergroenen.

De cruise-industrie is voor Europa een belangrijk economisch gegeven. Zij investeerde de voorbije vijf jaar ruim 27 miljard euro in nieuwe schepen. De rederijen zullen tegen 2028 nog bijna 30 miljard pompen in nieuwbouw. Belangrijk is daarbij dat ruim 98 procent van alle schepen in Europa worden gebouwd en op die manier in belangrijke mate bijdragen in de economie.

Werken aan duurzaamheid

De grote vraag naar cruisevakanties kwam ook aan bod in de ‘State of the European Cruise Industry: Insights of Scaling Sustainability’ waarin de belangrijkste Europese rederijen zich focusten op de duurzame toekomst voor de sector. Aan bod kwamen Wybcke Meier (CEO TUI Cruises) , Hervé Gastinel (CEO Ponant), Felix Eichhorn (President AIDA), Marie-Caroline Laurent (Director General CLIA Europe) en Michael McCarty (Chairman Cruise Europe).

De cruise-industrie sluit een zeer succesvol zomerseizoen 2023 af en verwacht een verdere sterke groei in 2024. Als straks ook Azië volledig heropent zal de cruisesector wellicht al tegen 2025 de kaap van de 40 miljoen passagiers bereiken. Maar tegelijk geven de toplui toe dat niet alle gemeenschappen ingenomen zijn met een verdere groei van het massatoerisme. De cruise-industrie moet daarom onderzoeken hoe ze een betekenisvoller en verantwoordelijker toerisme kan creëren dat ook meer baten voor de lokale gemeenschappen oplevert. Belangrijk in dit verhaal is een betere spreiding van de aanlopen.

De grote uitdaging voor de rederij is de duurzaamheid. De volgende jaren worden nieuwe, strengere wetten van kracht. Zo zullen de rederijen onder meer belast worden in functie van hun uitstoot. De cruiserederijen willen daarom zo snel mogelijk overschakelen op e-brandstoffen, biofuels of methanol, die op dit ogenblik echter nog onvoldoende beschikbaar zijn. Een andere uitdaging zijn de stijgende kosten van de langeafstandsvluchten. Dit maakt het flink duurder om naar Azië, de Caraïben of Alaska te reizen.

© foto MSC Cruises

Klik hier voor meer nieuws