MSC Group: cruisen met net-nul emissies vandaag al mogelijk

MSC Euribia, MSC’s nieuwste LNG-aangedreven schip, heeft in juni tussen Saint-Nazaire en Kopenhagen als eerste cruiseschip ter wereld een netto nul uitstoot van broeikasgassen gerealiseerd. Dit bewijst volgens de rederij dat cruisen met net-nul emissies nu al mogelijk is, aanzienlijk eerder dan de doelstelling voor 2050 voor de industrie. MSC Euribia bereikte deze mijlpaal door bio-LNG als brandstof te gebruiken. MSC Euribia’s baanbrekende reis met netto nul broeikasgasemissies ontving op de Seatrade Cruise Awards 2023 in Hamburg afgelopen week de onderscheiding van ‘Duurzaamheidsinitiatief van het Jaar 2023’.

Na MSC Euribia’s baanbrekende reis met netto nul broeikasgasuitstoot heeft MSC Cruises de belangrijkste gegevens en inzichten van deze cruise meegedeeld. Tijdens de vierdaagse presteerde MSC Euribia 11 procent beter dan haar digitale referent – een virtueel schip dat de optimale energiestroom en het optimale gebruik aan boord reproduceert – met een totale besparing van 43 ton brandstof. Optimale snelheidsprofielen, routing, trim en motorconfiguratie en een strikte optimalisatie van het energieverbruik van de hoteldiensten, waaronder HVAC, kombuizen en verlichting, zorgden ervoor dat MSC Euribia nooit meer dan twee van de vier beschikbare motoren hoefde te gebruiken tijdens de reis. Bovendien werd alle benodigde warmte voor de keukens, verwarmingssystemen en warm water aan boord teruggewonnen uit de motoren van MSC Euribia. Dat betekende dat de boilers tijdens de hele reis niet gebruikt hoefden te worden.

Het bereiken van net-nul resultaten werd mogelijk gemaakt door het gebruik van bio-LNG als brandstof. MSC Euribia gebruikte bio-LNG met behulp van een massabalanssysteem, de meest kosteneffectieve en milieuefficiënte methode om de voordelen van hernieuwbaar LNG te leveren, volledig erkend door de EU-richtlijn voor hernieuwbare energie (RED II). Elke partij geproduceerde bio-LNG werd gecertificeerd door de International Sustainability & Carbon Certification (ISCC).

MSC Euribia

De succesvolle voltooiing van deze reis is volgens de rederij een duidelijk signaal dat een broeikasgasuitstoot van nul vandaag mogelijk is als er alternatieve brandstoffen beschikbaar zijn. De gegevens en informatie die tijdens de reis zijn verzameld, zullen worden gebruikt om de bestaande schepen in de vloot te optimaliseren, waardoor de emissie-intensiteit van de hele vloot van MSC Cruises verder zal dalen.

Michele Francioni, Senior Vice President of Optimisation voor de cruisedivisie van MSC Group: “We zijn ontzettend trots op deze prestatie, die bewijst dat netto nul varen vandaag de dag mogelijk is. Onze ingenieurs aan boord en onze bemanning onder leiding van kapitein Battinelli hebben fantastisch werk geleverd door de werking van het schip te optimaliseren. MSC Euribia is echt het meest energie-efficiënte cruiseschip tot nu toe, maar we hebben een grotere beschikbaarheid van hernieuwbare brandstoffen nodig voor de bredere maritieme industrie om deze prestatie consistent te herhalen. Met de juiste steun van regeringen en internationale instellingen om technologische vooruitgang en de beschikbaarheid van hernieuwbare brandstoffen te stimuleren, kan de sector in 2050 varen met netto-nulemissies.”

De recente ondertekening van een Letter of Intent (“LOI”) tussen MSC Cruises en brandstofleverancier Gasum zal de maatschappij toegang geven tot vloeibaar synthetisch gas, of e-LNG, een hernieuwbare brandstof die wordt geproduceerd met behulp van waterstof, gecreëerd door hydrolyse met hernieuwbare energie en opgevangen koolstof.

Linden Coppell, Vice President of Sustainability and ESG voor MSC Cruises: “Het partnership met Gasum geeft ons toegang tot nieuwe en schonere brandstoffen die nodig zijn om een belangrijke stap te zetten in de richting van net zero varen. We hebben meer leveranciers zoals Gasum nodig om onze industrie te ondersteunen. Wij staan klaar om meer van deze nieuwe brandstoffen te kopen. Ondertussen zullen we blijven leren van de data van MSC Euribia’s netto broeikasgasvrije reis en deze bevindingen gebruiken als benchmark voor de levering van ons volgende LNG-schip.”

© foto’s MSC Cruises

Klik hier voor meer nieuws