Hanseatic nature vaart eerste keer door Noordwest Passage

Hanseatic nature keerde zopas terug van haar succesvolle doortocht van de Northwest Passage als het eerste schip in de nieuwe expeditievloot van Hapag-Lloyd Cruises. De reis begon op 14 augustus 2023 in Seward (Alaska) en eindigde in Kangerlussuaq (Groenland) na een expeditie van een maand in het spoor van de grootste poolreizigers. Hiermee zet ze de trotse expeditietraditie van Hapag-Lloyd Cruises voort. Die begon ruim twintig jaar geleden met de toenmalige expeditieschepen Bremen en Hanseatic.

De Northwest Passage is een circa 5.800 kilometer lange zeeroute die de Atlantische Oceaan verbindt met de Stille Oceaan. Ze voert via de Noordelijke IJszee en met elkaar verbonden zeeroutes ten noorden van het Amerikaanse continent door de Canadese Arctische Archipel. De vorige doorvaart van Hapag-Lloyd Cruises was in 2019 met de toenmalige Bremen. Deze zomer was het met de Hanseatic nature de beurt aan de volgende generatie van haar expeditievloot om in het kielzog van de grote avonturiers van de 19de eeuw te varen. De Noordwest Passage wordt vandaag nog steeds beschouwd als een van de meest uitdagende en zelden bereisde expeditieroutes.

Ook voor kapitein Jens Troier was het een bijzondere expeditie. In zijn rol als kapitein was ook voor hem de Noordwest Passage een primeur. “Ondanks de intensieve voorbereiding is het heel bijzonder als de reis dan eindelijk begint. De mythe van deze historische route is alomtegenwoordig als je wordt geconfronteerd met de omstandigheden van ijs en weer. Ons expeditieschip, dat speciaal voor deze routes is ontworpen, heeft zich uitstekend bewezen. Of het nu gaat om het observeren van orka’s, narwallen, beluga’s of ijsberen, de ontmoetingen met dieren waren net zo adembenemend als de tochten met onze Zodiacs langs de gletsjers. Ik was bijzonder blij met de vlotte en succesvolle oversteek van de Staat van Bellot in beide richtingen. Ik zal me ook de verrassende ontscheping van de gasten bij Long Island herinneren en de zonsondergang die daarop volgde”, zegt kapitein Jens Troier enthousiast over de bijzondere momenten van de reis.

Voor de 230 gasten van de Hanseatic nature was het doel van deze expeditie om met eigen ogen de uitgestrektheid, de unieke natuur- en dierenwereld en de natuurlijke manier van leven van de Inuït te leren kennen. Lezingen door het professionele expeditieteam bestaande uit geologen, glaciologen, etnologen en andere experts vulden deze ervaringen aan. De focus bij het overbrengen van kennis lag op de natuur, de geschiedenis van de legendarische poolreizigers en de cultuur van de Inuit. Tijdens het varen met de Zodiac’s kwamen gasten herhaaldelijk sporen tegen van de historische expedities.

Noordwest Passage in 2024 en 2025

Hapag-Lloyd Cruises kijkt terug op tientallen jaren ervaring en expertise op deze kwetsbare routes. De ijssituatie verandert van jaar tot jaar en vereist de grootst mogelijke nautische vaardigheid om de navigatie voortdurend aan de actuele omstandigheden aan te passen. Deze zomer kwam hier duidelijk het scheepsontwerp van de Hanseatic nature met zijn hoogste ijsklasse voor passagiersschepen (PC6) van pas. Net als haar identieke zusters Hanseatic inspiration en Hanseatic spirit is het kleine en ultramoderne expeditieschip (max. 230 gasten) precies ontworpen voor deze veeleisende routes. Een manoeuvreerbaar schip met zo weinig mogelijk diepgang, versteviging aan de romp en aan de waterlijn en dicht op elkaar geplaatste draagdelen om te weerstaan aan de ijsdruk bieden de brugbemanning de vrijheid om door dichte drijfijsvelden te navigeren. De drie zusterschepen hebben een zeer groot bereik en zijn op zee tot wel 34 dagen zelfvoorzienend.

Volgend jaar zal het zusterschip Hanseatic spirit deze historische expeditieroute volgen op een reis van Seward naar Kangerlussuaq. Die vindt plaats van 14 augustus tot 12 september 2024 (29 dagen).

In de zomer van 2009 voeren de voormalige expeditieschepen Hanseatic en Bremen van Hapag-Lloyd Cruises, samen met bijna 350 passagiers, in tegenovergestelde richting door de Noordwest Passage en ontmoetten elkaar in het midden in Gjoa Haven. Het was de eerste keer in de geschiedenis dat twee cruiseschepen dit voor elkaar kregen. In de zomer van 2025 zullen de Hanseatic inspiration en Hanseatic spirit tegelijkertijd de tegenovergestelde route afleggen via deze beroemde zeeroute en zo aansluiten bij deze pioniersdag als de nieuwe generatie van de expeditievloot van Hapag-Lloyd Cruises. Afhankelijk van de ijscondities zullen ze elkaar ontmoeten tijdens de passage.

Hanseatic spirit vaart van 15 augustus tot 13 september 2025 van Kangerlussuaq naar Seward. Hanseatic inspiration reist tussen 10 augustus en 8 september 2025 tussen Seward en Kangerlussuaq.

© foto’s Hapag-Lloyd Cruises

Klik hier voor meer nieuws