Nederlandstalige vergezelde Hapag-Lloyd-reizen blijken schot in roos

Hapag-Lloyd Cruises is de promotiecampagne gestart voor een reeks Nederlandstalige vergezelde reizen in 2024. Het initiatief blijkt alvast een schot in de roos. Al ruim 100 reiskantoren in België en Nederland zijn op de kar gesprongen voor deze expeditiereizen met de Hanseatic inspiration en Hanseatic nature in Antarctica, Spitsbergen, het winterse Noorwegen en de Grote Meren in Noord-Amerika en culturele reizen aan boord van de Europa 2 in de Middellandse Zee. Het project wordt ondersteund via diverse marketingacties en de website expeditions-expert.com.

Volgens Initiatiefnemer Davy Van Acker liggen twee elementen aan de basis: “Antarctica was de mooiste reis van mijn leven. Ik keerde terug met duizenden foto’s, maar kon mijn emoties moeilijk delen met mijn partner of familie die niet mee waren. Vorig jaar ben ik met het gezin naar Canada en Groenland gereisd en daar spreken we natuurlijk wel nog over. Wat je op deze bijzondere reizen beleeft, wil je met anderen delen. Ik ben nog steeds in contact met mensen waarmee ik aan boord was en het idee zindert na om eens samen te komen.

Daarnaast had ik in het verleden reiskantoren overtuigd om eigen groepen in te leggen naar Antarctica. Deze agentschappen zijn vandaag topkantoren geworden. Het probleem is echter dat diezelfde kantoren niet meer de mankracht en tijd hebben om zo’n groepsreis te organiseren, de klanten te overtuigen en hun netwerk aan te spreken. Zo groeide het idee om met de touroperators gezamenlijk groepen te vullen. Wij als Hapag-Lloyd Cruises organiseren een groepsreis waarbij we allotments blokken op acht afvaarten in 2024. De deelnemende touroperators hebben zich ertoe verbonden dit initiatief te dragen. Wat ik eigenlijk wil, is een community van gelijkgestemden creëren en bereisde mensen met een wereldvisie samenbrengen.”

Het gaat niet om een begeleide reis. “De deelnemers reizen individueel en we zien elkaar pas in het hotel of in de terminal. Wel genieten de mensen aan boord, behalve van een Nederlandstalig aanspreekpersoon, van extra’s die normaal niet op het programma staan zoals een bezoek aan de machinekamer of stockageruimtes, een gesprek met de officieren en een cocktailmoment. De bedoeling is de groep beperkt te houden tot een 20-tal mensen om de intimiteit te handhaven. Daarnaast nodigen we hen samen met de touroperator twee maanden vóór het vertrek uit voor een lunchpresentatie. Na die eerste kennismaking kan de band aan boord alleen maar hechter worden. Zo creëer je vriendschappen voor het leven. Nadien worden de deelnemers nog uitgenodigd op een reünie om dat gevoel nog te versterken.”

Grote interesse bij reisindustrie

Volgens Van Acker wordt de formule een megasucces. Hoewel de promotiemolen pas deze maand op gang is gekomen, zijn al de helft van de plaatsen geboekt. Meer dan 130 kantoren hebben zich intussen achter het project geschaard. Ook van hen worden verbintenissen verwacht. “Ik wil de reiskantoren overtuigen van het project, want dit is een opportuniteit waaraan zij hun kar kunnen hangen. Het is een open invitatie om reisagenten die soms weinig weten van cruises op sleeptouw te nemen en hen te verdiepen in dit segment. Wij verwachten van de kantoren dat ze een landingspagina aanmaken op hun website, de reizen promoten via sociale media en ons opnemen in hun nieuwsbrief. Hoe meer visibiliteit, hoe meer impact! Van onze kant helpen wij mee om de mensen tot bij de reisprofessionals te krijgen. Dat is eigenlijk ongezien in de hele reissector. Wij helpen hen op onze kosten onder meer met input voor hun website en een Nederlandstalige brochure met een gepersonaliseerde achterflap.”

De grote troef zit in de website die meteen het belangrijkste communicatiekanaal is. “We hebben een website gemaakt en gelinkt aan vijf url’s die leiden naar expeditions-expert.com. Wij leveren de content – teksten, foto’s en straks story’s van de reizen – en vragen de reisagenten om een hoofdlandingspagina en subpagina’s per route aan te maken. In enkele weken tijd zijn intussen al meer dan 800 landingspagina’s aangemaakt. Zes maanden geleden had Hapag-Lloyd Cruises met moeite tien landingspagina’s in de Benelux. De brand awareness is fenomenaal en we zijn nog maar net begonnen.”

De bedoeling is dat de aandacht gaat naar de reiskantoren en niet naar de rederij. Op elke landingspagina staat een kaart van België en Nederland waarop bezoekers de partners terugvinden en kunnen doorklikken naar hun reisagent. Van Acker: “Dit is de power van het hele verhaal. Als goed reiskantoor is het niet verstandig om geen deel uit te maken van dit concept. We creëren samen de draagkracht van dit verhaal. We geven iedereen de kans, maar willen geen windgroei van opportunisten aantrekken. Kantoren die tegen eind 2025 geen enkele boeking hebben gemaakt, verdwijnen van de website.”

Acht unieke routes

Het aanbod voor 2024 omvat zes expeditiecruises en twee culturele cruises. Het initiatief start in januari 2024 met een 19-daagse expeditiecruise naar Antarctica. Andere Nederlandstalige vergezelde reizen zijn een Noorderlicht-cruise in Noorwegen (13 d.) in maart, twee cruises naar Spitsbergen (11 d.) in juni, twee Middellandse Zee-reizen (10 d.) in september en een cruise op de grote meren in de Verenigde Staten en Canada (14 d.) in september. De reeks wordt in december 2024 afgesloten met een tweede Antarctica-cruise (17 d.).

Op basis van de respons vanuit de markt, zowel aan de kant van de reisprofessionelen als de vakantiegangers, sluit Van Acker nog meer vergezelde cruises de volgende jaren niet uit. “Dat is inderdaad de bedoeling. Samen met Hapag-Lloyd Cruises nemen we tegen eind dit jaar de beslissing of we dit verhaal doortrekken naar 2025 en 2026. De marketingwaarde is alvast indrukwekkend. We zitten al aan 130 reiskantoren die Hapag-Lloyd op hun website hebben staan. Daarnaast gaan we ervan uit dat niet alleen deze acht routes, maar ook andere afvaarten zullen worden gereserveerd.”

Het initiatief gaat uit van Hapag-Lloyd Cruises, maar het is duidelijk dat de hele cruisesector op een of andere manier de vruchten zal plukken. De vakantieformule wordt op de voorgrond geplaatst en een 100-tal en straks ongetwijfeld nog meer touroperators en reisagenten in België en Nederland brengen de cruises en expeditiereizen onder de aandacht. Zoals Davy Van Acker stelde, is dit een initiatief dat de reisagenten niet onberoerd kan en mag laten!

© foto’s Hapag-Lloyd Cruises

Klik hier voor meer nieuws