Explora Journeys bevestigt bestelling twee schepen op waterstof

Explora Journeys heeft de definitieve orders bevestigd voor twee schepen op waterstof bij de Italiaanse scheepsbouwer Fincantieri. De rederij belooft haar streven naar een netto nul-koolstofemissiedoelstelling tegen 2050 voort te zetten door aanvullende nieuwe en geavanceerde milieutechnologieën te onderzoeken voor de luxeschepen. Met de deal wordt een totale investering van 3,5 miljard euro in zes schepen voor Explora Journeys voltooid.

Explora V en Explora VI zullen over nieuwe, ultramoderne energie-efficiëntiemaatregelen beschikken en alternatieve brandstoffen kunnen gebruiken, zoals bio- en synthetisch gas en methanol. De cruisedivisie van MSC Cruises zal in de toekomst samenwerken met Fincantieri om de schepen uit te rusten met innovatieve technologieën, waaronder koolstofopvang en geavanceerdere afvalbeheersystemen. De twee bevestigde toevoegingen aan de vloot van Explora Journeys zullen in 2027 en 2028 worden geleverd.

Executive chairman Pierfrancesco Vago: “Met Explora Journeys hebben we een merk gecreëerd dat succesvol is in het herdefiniëren van luxe op zee. We zien een aanhoudende groei in het luxesegment en de bestelling van deze twee nieuwe schepen toont onze toewijding om binnen deze sector te blijven groeien en te investeren in schepen van de toekomst. Samen met Fincantieri zullen we de nieuwste technologie bestuderen die de wereld te bieden heeft en doorgaan met onze inzet om deze technologieën te introduceren om de efficiëntie over het hele spectrum van scheepsprestaties te vergroten.”

Michael Ungerer, Chief Executive Officer van Explora Journeys, voegde hieraan toe: “Duurzaamheid in luxe is het nieuwe vakmanschap en onze nieuwe twee bevestigde orders zijn een bewijs van onze vastberadenheid om onze kostbare oceanen te behouden en te beschermen. Dit is wat de veeleisende reiziger van morgen verwacht. Het is absoluut noodzakelijk dat we niet alleen die verwachting waarmaken, maar dat we deze ambities moeten en zullen overtreffen.”

Vloeibare waterstof met brandstofcellen

De twee nieuwe schepen zullen het gebruik van vloeibare waterstof met brandstofcellen nastreven voor hun hotelactiviteiten terwijl ze in de havens de CO2-uitstoot elimineren door hun motoren uit te schakelen. De vaartuigen zullen ook beschikken over een nieuwe generatie LNG-motoren die het probleem van methaanslip verder aanpakken. Vloeibaar aardgas is een van de schoonste scheepsbrandstoffen die momenteel op grote schaal beschikbaar is en zal een sleutelrol spelen in de transitie naar het koolstofvrij maken van de internationale scheepvaart. Er worden in de toekomst verdere milieuvoordelen verwacht als gevolg van de beschikbaarheid op grote schaal van synthetisch LNG.

Explora I, het eerste schip van de rederij kwam in juli jongstleden in de vaart in Noord-Europa. Ze brengt de herfst in Noord-Amerika door en de winter in de Caraïbische Zee. Explora I zal in het voorjaar van 2024 voor de Amerikaanse westkust en Hawaï varen voordat ze in de zomer van 2024 terugkeert naar Europa voor een reeks reizen in de Middellandse Zee. Explora II wordt in de zomer van 2024 in gebruik genomen en zal tot april 2025 actief zijn in de Middellandse Zee, het Midden-Oosten, de Indische Oceaan en Afrika waar ze 82 havens in 26 landen aandoet.

Intussen is ook de bouw voor de LNG-aangedreven Explora III al volop aan de gang. Die wordt in de zomer van 2026 gelanceerd. Het zusterschip Explora IV staat gepland voor begin 2027.

© foto Explora Journeys

Klik hier voor meer nieuws