Haven van Kiel en MSC Cruises huldigen nieuwe walstroominstallatie in

De haven van Kiel en MSC Cruises hebben op de Ostuferhaven twee walstroomvoorzieningen geopend. De cofinanciering gebeurde door de deelstaat en de Duitse federale overheid. De installatie zal onder meer gebruikt worden door de MSC Euribia die de komende jaren de Duitse haven als uitvalsbasis krijgt.

“De bouw van de twee nieuwe walstroomcentrales in de zeehaven laat zien: onze havens gaan vooruit. Met elke geplande, gefinancierde en gebouwde fabriek implementeert de zeehaven van Kiel haar Blue Port-strategie en gaat ze verder richting klimaatneutraliteit. Met elk 5,5 miljoen euro investeren de deelstaat- en federale overheid ook in verstandige oplossingen die het zeevervoer milieuvriendelijker maken en in een locatiefactor die concurreert met andere havens”, aldus minister-president Daniel Günther van de Duitse deelstaat Schleswig-Holstein.

Dirk Claus, directeur van Seehafen Kiel: “Voor ons zijn de walstroomsystemen een nieuwe belangrijke stap op weg naar het besparen van Co2-uitstoot in de haven van Kiel. Uiterlijk tegen  2030 willen we alle schepen op onze ligplaatsen voorzien van groene walstroom. Voor het komende seizoen zullen we alleen al via de onlangs geopende faciliteit in de Ostuferhafen 40 cruiseaanlopen voorzien van groene energie, met nog eens 60 aanlopen aan de Ostseekai.”

De komende jaren zal Kiel de thuishaven zijn voor het nieuwste vlaggenschip van MSC Cruises, de MSC Euribia. Het energiezuinige cruiseschip wordt het eerste schip dat walstroom krijgt in de Ostufer-hafen. Christian Hein, Managing Director van MSC Cruises Duitsland: “De walstroomvoorziening voor onze schepen is een belangrijk onderdeel van onze milieu-inspanningen. Door de uitstoot in havens aanzienlijk te verminderen, komen we onze ecologische verantwoordelijkheid jegens de havens na. Samen met het gebruik van LNG als brandstof, de verbetering van de energie-efficiëntie, het gebruik van innovatieve afvalwaterzuivering en afvalrecycling zetten we een belangrijke stap om onze impact op het milieu verder te verminderen.”

MSC Cruises verwacht dat tussen 2024 en 2026 nog eens 16 bijkomende havens over walstroominstallaties zullen beschikken die haar schepen toegang verlenen tot het Europese elektriciteitsnet. Dit toont volgens de rederij de inzet op het vlak van de decarbonisering en uitstootvermindering van de schepen terwijl ze afgemeerd liggen in de havens.

De haven van Kiel is een pionier op het vlak van walstroom. Na de opening van de eerste walstroomfaciliteit aan de Norwegenkai in 2019 volgde twee jaar later de opening van een gecombineerde faciliteit voor de bevoorrading van cruiseschepen aan de Ostseekai en veerboten aan de Schwedenkai. Dit maakt van de haven van Kiel een van de internationale pioniers. Volgens de Cruise Lines International Association (CLIA) biedt slechts twee procent van de havens in de wereld momenteel walstroomvoorziening voor cruiseschepen. In Kiel gebeurt al ongeveer de helft van de aanlopen van de ferry’s en cruiseschepen met walstroom. Voor de walstroomvoorziening van de zeeschepen maakt het bedrijf gebruik van Scandinavische groene stroom.

© foto’s Port of Kiel

Klik hier voor meer nieuws