Holland America Line voltooit installatie walstroomaansluitingen

Met de voltooiing van de walstroominstallatie op de Volendam is de volledige vloot van Holland America Line gereed voor het gebruik van walstroom in havens wereldwijd. De cruisemaatschappij voltooide de installatie op de Volendam in Vancouver waar het cruiseschip voor het eerst een volledige dag aangesloten werd op het landnet.

Holland America Line begon in 2006 met het ombouwen van schepen voor aansluiting op walstroom en startte met haar vier Vista Class-schepen. Haar Pinnacle Class-schepen (Koningsdam, Nieuw Statendam en Rotterdam) werden allemaal bij de bouw al uitgerust met walstroomsystemen. De Signature Class-schepen (Eurodam en Nieuw Amsterdam) werden gelanceerd met een gedeeltelijke installatie die sindsdien is voltooid.

Als onderdeel van haar duurzaamheidsinitiatieven maakt Holland America Line gebruik van walstroom, ook wel ’cold ironing’ genoemd, om de uitstoot en het geluid in de haven te verminderen. Walstroom werkt door het schip aan te sluiten op een elektriciteitsnet aan de kade. De stroombron stelt het schip vervolgens in staat om alle elektrische apparatuur aan boord te laten werken zonder de scheepsmotoren te gebruiken. Holland America Line kan al verbinding maken met walstroom in 18 havens wereldwijd. Op dit moment bouwen meer dan 25 andere havens actief walstroomvoorzieningen of onderzoeken zij de mogelijkheid hiertoe.

“Bij Holland America Line strekt onze reputatie van uitzonderlijke aandacht aan boord zich uit tot zorg voor de planeet. Dat onze hele vloot in staat is om op walstroom aan te sluiten is een geweldige mijlpaal in onze duurzaamheidsinspanningen,” zegt Gus Antorcha, president van Holland America Line. “We hebben ons gecommitteerd aan het verminderen van onze CO2-uitstoot intensiteit met 20 procent in 2030 ten opzichte van onze basislijn in 2019, en we zijn op weg om dat doel te bereiken door middel van een verscheidenheid aan initiatieven, waaronder walstroom. We kijken er naar uit dat steeds meer havens over de wereld in de toekomst gebruik gaan maken van walstroomvoorzieningen en zijn bereid om met hen samen te werken voor wat betreft de aansluiting.”

Schepen zijn klaar, havens maar amper

Noord-Amerikaanse havens die schepen van Holland America Line voorzien van walstroom zijn Juneau, New York, San Francisco, San Diego, Seattle, Halifax, Montreal en Vancouver. In Europa zijn Bergen, Ålesund en Kristiansand in Noorwegen en Kiel in Duitsland havens die de HAL-schepen voorzien van walstroom. In China is dat het geval in Shanghai en Xiamen.

In 2024 zal de haven van Rotterdam naar verwachting klaar zijn voor walstroom, waardoor schepen van Holland America Line in nog een voor de rederij belangrijke grote haven, aangesloten kunnen worden. Andere havens ‘moeten’ volgen want volgens het Europese ‘Fit for 55’-programma moet tegen 2030 elke Europese (cruise)haven deze mogelijkheid bieden. Er is dus aan landzijde nog heel wat werk aan de winkel.

Naast walstroom toont Holland America Line haar toewijding aan verantwoorde milieupraktijken door middel van een uitgebreid vlootbreed programma dat de nadruk legt op afvalvermindering en recycling, naleving van alle internationale milieurichtlijnen en voortstuwingstechnologie met een lagere uitstoot. Holland America Line is ook begonnen om aan boord niet-essentiële items voor eenmalig gebruik aanzienlijk te verminderen. Plastics voor eenmalig gebruik zijn niet langer toegestaan. De keuze ligt nu op recycleerbare glazen en aluminium verpakkingen voor water en frisdrank. Plastic rietjes zijn vervangen door biologisch afbreekbare rietjes en plastic bekers voor warme en koude dranken zijn vervangen door plantaardige of papieren opties.

© foto’s Holland America Line

Klik hier voor meer nieuws