Ponant test biobrandstof op basis van gerecycleerde oliën

Le Champlain, een expeditiejacht uit de Explorers-reeks van Ponant, vaart voor het eerst op de biobrandstof B100 die wordt gemaakt door gebruikte voedingsoliën te recycleren. Deze test in samenwerking met Altens is een primeur in Frankrijk en past in het engagement van de Franse cruiserederij om tegen 2030 haar CO2-uitstoot per dag varen met 30 procent te verminderen (t.o.v.2018).

“Deze eerste test met biobrandstoffen kadert in onze roadmap. De koolstofbalans is immers beduidend lager dan die van conventionele brandstoffen dankzij de 90 procent lagere CO2-uitstoot. De biobrandstoffen worden gemaakt op basis van gebruikte voedingsoliën, kunnen rechtstreeks in motoren worden gebruikt en zijn vanaf nu verkrijgbaar. We willen mee bewijzen dat ze een geloofwaardig alternatief zijn om de vloot van Ponant en de hele scheepvaartsector koolstofarm te helpen maken.

Met deze tests kunnen we de technische parameters, de uitstoot en samenstelling van gassen in verband met het gebruik van deze biobrandstof beter onder controle houden,” zegt Mathieu Petiteau, directeur Neuwbouw, Onderzoek en Ontwikkeling bij Ponant.

Franse biobrandstof voor de scheepvaart

De B100 die door Le Champlain wordt gebunkerd, is in Frankrijk gemaakt, op basis van grondstoffen die in Frankrijk zijn ingezameld. De biobrandstof wordt verdeeld door Altens, de voornaamste Franse leverancier van alternatieve niet-fossiele brandstoffen voor de transportsector. “Als eerste Franse cruisemaatschappij die deze nieuwe generatie biobrandstoffen test, blijft Ponant haar strategie voor duurzame ontwikkeling en decarbonisatie uitbouwen. In overeenstemming met de wetgeving gaat deze eerste bunkering gepaard met een reeks tests om na te gaan of de NOx,-uitstoot blijft voldoen aan de regelgevende specificaties. Ook zal de uitstoot van SOx, fijnstof en black carbon worden gemeten. Na deze fase wil Ponant het gebruik ervan uitbreiden tot de hele vloot, in de mate van de bevoorradingsmogelijkheden.”

Tijdens een technische tussenstop in Cherbourg bunkerde Le Champlain de biodiesel B100. Deze biobrandstof bestaat voor 100% uit bakolie die wordt ingezameld in de voedingsmiddelenindustrie, cateringsector en horeca. Le Champlain, uitgerust met een Wartsila-motor, bevestigt het gebruik ervan als drop-in-fuel voor bestaande dieselmotoren. Met een CO2-uitstoot die 90 procent lager ligt dan die van fossiele brandstoffen, doet de biodiesel het zelfs beter dan de Europese eisen voor 2035. De hele productieketen van B100-biobrandstoffen is gecertificeerd volgens ISCC, de internationale duurzaamheidsnorm die erkend is door de Europese Unie. Dat garandeert de traceerbaarheid van de grondstoffen.

© foto Ponant – Visavu

Klik hier voor meer nieuws