AIDA bekijkt reistrends voor zomer 2025

AIDA opende de boekingen voor het zomerseizoen 2025. Met het nieuwe programma en een keuze uit ongeveer 500 vertrekdata zegt de cruisemaatschappij in te spelen op zeven trends in het vakantiegedrag.

Met een cruise willen reizigers er even helemaal uit. Ze zoeken een reiservaring die hen volledig uit het gewone katapulteert richting exotische verre bestemmingen. Een van de hoogtepunten in dit programma is Japan. Tijdens het kersenbloesemseizoen in het voorjaar van 2025 brengen fascinerende routes gasten naar het Land van de Glimlach op de 15-daagse ‘Great Japan Round Voyages’ met AIDAstella of op cruises die bestemmingen in China, Japan en Zuid-Korea of ​​Japan, Taiwan, Vietnam en Hong Kong combineren. Deze bijzondere reizen kunnen ook gekoppeld worden aan de bijpassende Trans Asia- en Trans Suez-reizen, waardoor een ‘globetrotter’s cruise’ van maximaal 52 dagen ontstaat.

Een tweede trend is een gemakkelijk te bereiken vertrekhaven. De trend dat reizen voor de deur begint, zet zich onverminderd voort. In de zomer van 2025 zullen maar liefst acht AIDA-schepen vanuit Duitse havens vertrekken op reis naar Noord-Europa. Tussen april en oktober 2025 zullen in totaal 290 cruises beschikbaar zijn vanuit Hamburg, Kiel en Warnemünde. Reizigers kunnen vanuit Warnemünde de schatten van de Baltische staten ontdekken tijdens talrijke cruises naar bijvoorbeeld Stockholm, Riga, Klaipeda of Gdansk of vanuit Hamburg naar Newcastle, Edinburgh en de Orkney-eilanden varen op een ‘Scotting Highlights’-tour.

Buiten de gebaande paden

Megasteden zijn geweldig, maar kleinere bestemmingen hebben ook hun aantrekkingskracht. Vooral plekken die nog relatief onontdekt en buiten de gebaande paden liggen, zijn in zwang. Wat dacht je bijvoorbeeld van Brønnøysund? AIDAbella doet deze nieuwe Noorse bestemming voor het eerst aan op reizen naar het noorderlicht of de Lofoten. Een ander voorbeeld is Kemi. De Finse havenstad ligt aan de Botnische Golf en biedt met het Perämeri Nationaal Park niet alleen geweldige natuur maar ook talloze buitenactiviteiten. Kemi is een van de steden die AIDAmar bezoekt tijdens de reis ‘Archipelago of the Baltic Sea’.

Ook Zuid-Europa biedt mogelijkheden. AIDAstella vaart van Korfoe naar de Adriatische Zee en Griekenland inclusief Koper in Slovenië. Een andere nieuwe AIDA-haven op deze route is Korčula, een van de meest diverse en mooiste eilanden van Kroatië met volop mogelijkheden om te wandelen en te zwemmen.

Een vierde reistrend is de tussendoorvakantie. Ook mensen die niet veel tijd hebben, willen af en toe een pauze nemen. Het uitgebreide aanbod aan 3-, 4-, 5- of 6-daagse cruises is de oplossing. Met AIDAmar vanuit Warnemünde bezoek je bestemmingen als Gotland of Bornholm, maar ook hoofdsteden als Oslo, Stockholm en Kopenhagen. Voor AIDAperla gaat het van Hamburg naar Stavanger en de Eidfjord en met AIDAluna bijvoorbeeld naar Göteborg, Kristiansand, Arhus, Oslo en Kopenhagen.

Zonnebaden of bosbaden?

Reistrend nummer vijf is de roep van de natuur. Dieren spotten en wandelen behoren tot de topreisactiviteiten. Een cruise door het fjordlandschap van Noorwegen, door de archipel van de Oostzee of verder naar het westen rond de Britse eilanden staat garant voor indrukwekkende natuurspektakels.

Voor degenen die nog verder naar het noorden willen, zijn er cruises naar de Noordkaap, IJsland, Groenland en Spitsbergen. Eén van de vele hoogtepunten van een reis langs de Noorse kust zijn de Lofoten op 100 tot 300 kilometer ten noorden van de poolcirkel in de top van Noorwegen. Spitsbergen is een van de meest noordelijke bestemmingen ter wereld, met een ruig landschap van gletsjers, bergen en fjorden. IJsberen, rendieren en vossen leven hier in hun natuurlijke omgeving.

Ook op het gebied van reizen zijn mindfulness en persoonlijke groei toptrends. Op een AIDA-cruise kan deze ‘ik-vakantie’ worden gecombineerd met fitnesslessen, yogasessies of spabehandelingen. Een andere manier om jezelf te vinden is door middel van een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. AIDAsol doet de nabijgelegen havenstad A Coruña aan op haar ‘English Channel & Bay of Biscay’-cruises. Delen van de Camino de Santiago kunnen ook worden bewandeld vanuit Bilbao en Gijón alsook de nieuwe AIDA-haven Bordeaux.

Reis naar de sterren

Blijkbaar is verkenning van de ruimte een van de belangrijkste reiswensen van de toekomst. Wie droomt er niet van om ooit dichtbij de sterren te zijn? Het is zeker de moeite waard om een ​​bezoek te brengen aan de beroemde Royal Observatory in Greenwich waar de zevende grootste telescoop ter wereld, een Camera Obscura en een opmerkelijke galerij gewijd aan de moderne astronomie zijn gevestigd. Bezoekers kunnen ook aan astronomie doen, een ruimtemissie leiden en een meteoriet aanraken die meer dan 4,5 miljard jaar oud is. Dit alles kan je van april tot oktober 2025 beleven op de Metropolenroute met de AIDAperla.

In de nacht lijken de sterren op de uitgestrekte oceaan dichterbij te komen. Elke zomer zijn de Perseïden op een heldere nacht te zien. In 2025 verschijnen de vallende sterren tussen 17 juli en 24 augustus in het westelijke Middellandse Zeegebied, waar AIDAcosma en AIDAstella mediterrane hoogtepunten zullen verkennen op reizen vanuit Mallorca of Barcelona. De kans om het noorderlicht te zien, vind je op de cruises van AIDAbella in de herfst van 2025 vanuit Kiel. De 14-daagse reizen brengen passagiers naar bestemmingen als Leknes en Bodø, Trondheim of Stavanger, en Tromsø.

© foto’s AIDA Cruises

Klik hier voor meer nieuws