Maiden call MSC Euribia in Zeebrugge

MSC Euribia, het nieuwste vlaggenschip van MSC Cruises deed woensdag voor de eerste keer de haven van Zeebrugge aan. Dat gebeurde in de aanloop tot het winterseizoen. Zeebrugge is de hele winter lang een aanloop- en inscheephaven voor de ‘Parels van het Noorden’-route. Deze weekcruise met onder meer vertrek in Rotterdam en Zeebrugge bezoekt verder Le Havre in Frankrijk, Southampton in het Verenigd Koninkrijk en Hamburg in Duitsland.

MSC Euribia, het nieuwste vlaggenschip van MSC Cruises dat op 8 juni werd gedoopt in Kopenhagen liep voor de eerste keer de haven van Zeebrugge aan. MSC Euribia is volgens de rederij het meest energie-efficiënte cruiseschipdesign ooit gebouwd en het tweede schip in de MSC Cruises-vloot dat wordt aangedreven door LNG, de schoonste scheepsbrandstof die momenteel op grote schaal beschikbaar is. MSC Euribia is eveneens uitgerust met geavanceerde milieutechnologieën voor afvalwaterbehandeling en afvalbeheer. Die moeten de impact op de atmosfeer en het mariene milieu minimaliseren.

Het resortschip voor 6.334 passagiers beschikt onder meer over 10 eetgelegenheden en 21 bars en lounges. Het paradepaardje is de Galleria Euribia met de langste LED-koepel op zee, een 112 meter lange promenade die het sociale hart van het schip vormt. MSC Euribia is ontworpen voor morgen, met de mogelijkheid om toekomstige innovaties op het gebied van duurzaamheid, zoals koolstof neutrale synthetische brandstoffen en andere alternatieve brandstoffen, gemakkelijk te integreren van zodra deze op grote schaal beschikbaar zijn.

MSC Cruises’ nieuwste schip zal deze winter de populaire ‘Parels van het Noorden’-route varen en daarbij tussen november en april zestien keer de havens van Rotterdam en Zeebrugge aandoen. Gasten uit Nederland, België en Luxemburg kunnen van dit nieuwe schip en de route genieten door dicht bij huis te kunnen inschepen. De vaarroute is: Rotterdam, Zeebrugge, Le Havre (Frankrijk), Southampton (Verenigd Koninkrijk) en Hamburg (Duitsland).

Walstroom in Zeebrugge vanaf 2026

Piet Vandenkerkhove, Accountmanager Cruises Port of Antwerp-Bruges: “Net als MSC Cruises richt de Haven van Antwerpen-Brugge het vizier resoluut op de toekomst en daarom zetten wij ook maximaal in op een duurzame toekomst. Zo zullen wij in Zeebrugge vanaf 2026 walstroom aanbieden zodat cruiseschepen emissievrij aan de kade kunnen liggen. Voor onze intraportuaire shuttledienst tussen het schip en het terminalgebouw zetten we vanaf het najaar 2023 ook een elektrische bus in om passagiers uitstootloos te kunnen vervoeren. En voor Belgen, die sowieso nog niet echt met cruisen vertrouwd zijn, biedt MSC een unieke kans om dicht bij huis in te schepen en om op die manier kennis te maken met deze unieke en zeer betaalbare manier van reizen.”

Dirk De fauw, burgemeester Stad Brugge en ondervoorzitter van Port of Antwerp-Bruges: “Onze haven is niet alleen een belangrijke draaischijf voor het transport van handelsgoederen. Het is eveneens een populaire aanloophaven voor cruiseschepen met een route in West-Europa, voor minicruises vanuit Groot-Brittannië of schepen op doorreis naar de Noorse fjorden en de Baltische Zee. De komst van MSC Euribia is daar een mooie bevestiging van. Een bijkomend voordeel is dat Bruggelingen en mensen uit de ruime omgeving van onze stad in onze cruisehaven aan een prachtige reis kunnen beginnen. Het is steeds de bedoeling geweest om van Zeebrugge een inschepingshaven te maken.”

Frank Van den Steen, Country Manager Benelux MSC Cruises, licht verder toe: “Ik ben zeer enthousiast! Een cruise met vertrek vanuit Zeebrugge is werkelijk uniek en we zijn heel trots dat één van onze mooiste, modernste en meest geavanceerde schepen onze kant op komt! Dit schip zorgt al maanden voor de nodige buzz en er wordt dan ook met volle belangstelling uitgekeken naar haar komst. Met dit unieke schip een weekje de buurlanden bezoeken, varen op zee en ondertussen genieten van een optimaal aanbod aan faciliteiten, entertainment en culinaire ontdekkingen: ideaal om er eventjes tussenuit te trekken deze winter. Met z’n tweeën, met het hele gezin of met vrienden.”

© foto’s MSC Cruises – Jan Darthet

Klik hier voor meer nieuws