MSC Cruises breidt haar walstroomplan verder uit

MSC Cruises onthulde in juni van dit jaar dat ze haar walstroomplan verder zal uitbreiden. Het nieuwe walstroomplan voor 2024-26 omvat ten minste vijf Italiaanse havens, Barcelona en Valencia in Spanje, Stavanger en Norfjordied in Noorwegen, Miami in de Verenigde Staten, Kopenhagen in Denemarken, Marseille in Frankrijk, Valletta in Malta, Stockholm in Zweden en Rotterdam in Nederland. In Zeebrugge zal vanaf 2026 ook walstroom beschikbaar zijn.

De rederij is van plan om haar schepen volledig gebruik te laten maken van walstroomvoorzieningen in alle andere havens waar zij actief is in Europa en de rest van de wereld wanneer deze beschikbaar worden gesteld. Door over te schakelen op het landnet hoeven de scheepsmotoren niet meer te draaien en wordt de uitstoot van het schip in de haven drastisch verminderd.

De schepen van MSC Cruises maken sinds februari 2023 met succes gebruik van walstroom in de havens van Southampton in het Verenigd Koninkrijk en Kristiansand in Noorwegen en binnenkort zal het bedrijf de faciliteiten testen in de Noorse haven Haugesund.  Andere Europese tests dit jaar zijn gepland voor een aantal schepen van MSC Cruises in Bergen en Alesund in Noorwegen en Warnemunde in Duitsland.

MSC Cruises zal deze winter ook walstroom gebruiken in de Duitse haven Hamburg en in Kiel vanaf de zomer van 2024.  De rederij tekende vorig jaar een memorandum van overeenstemming met Cruise Baltic voor walstroom in het Oostzeegebied. Cruise Baltic bundelt 32 havens en bestemmingen in de regio die het aantal walstroomvoorzieningen willen uitbreiden.

Walstroomvoorzieningen zijn sinds 2017 standaard op alle nieuwe schepen van MSC Cruises. Samen met de aanpassingen die op andere eenheden zijn gebeurd, is op dit ogenblik 67 procent van de totale capaciteit van MSC Cruises uitgerust met deze technologie.  Meer schepen zullen achteraf worden uitgerust als de havens op hun vaarroutes walstroom beschikbaar maken.

De emissie-intensiteit van de maritieme activiteiten van MSC Cruises is gedaald met 33,5% ten opzichte van 2008. De rederij kondigt aan het niveau van 40% reductie te bereiken vóór de doelstelling van de IMO voor 2030. “Het bereiken van netto-nul emissies vereist veel meer dan een overgang naar een grotere operationele efficiëntie. MSC Cruises gebruikt nieuwe, hernieuwbare en koolstofvrije technologieën en brandstoffen. Het merk werkt samen met brandstofleveranciers en andere partners om duurzame alternatieve brandstoffen te introduceren, zoals geavanceerde biobrandstoffen en biogas. In de toekomst zal groene methanol waarschijnlijk bijdragen aan het koolstofvrij maken van de maritieme industrie, net als synthetische e-brandstoffen zoals groene waterstof en eGNL. Het doel is om schaalbare, universele oplossingen te ontwikkelen.” Deze inspanningen passen in het streven van MSC Cruises om in 2050 geen broeikasgassen meer uit te stoten.

© foto MSC Cruises

Klik hier voor meer nieuws