Life at Sea uitgesteld… wegens gebrek aan schip

Life at Sea by Miray Cruises die op 1 november vanuit Istanbul zou vertrekken voor een wereldcruise van drie jaar, ziet haar plannen uitgesteld bij gebrek aan een schip. De aankoop van de MV Lara (ex AIDAaura) is nog niet gefinaliseerd. De initiatiefnemers hoopten de voorbije week nog op 11 november de trossen te kunnen losgooien in Amsterdam. Maar intussen is het vertrek alweer opgeschoven, wellicht tot 30 november.

Life at Sea plant in drie jaar de wereld rond te reizen met bezoeken aan 382 bestemmingen in 148 landen op de 7 continenten. MV Lara zal van Europa naar de Caraïben, Zuid-Amerika en de Amerikaanse westkust varen. Via Alaska moet het ‘woonwerk-cruiseschip’ in de zomer van 2024 de oversteek maken naar Azië. Na een uitgebreide rondreis op dat continent volgt in 2025 onder meer Australië. In de eerste jaarhelft van 2026 zijn de Indische Oceaan en Afrika aan de beurt. De ontschepingshaven wordt op 1 november 2026 Istanbul. Het voormalige AIDA-schip dat ze hiervoor zullen gebruiken, biedt plaats aan 1.266 passagiers die aan boord zullen reizen, wonen en werken.

De aankoop van het schip moest midden oktober zijn afgerond zodat de wereldreis zoals gepland op 1 november kon vertrekken. De overdracht van de nodige fondsen duurt langer dan verwacht. Daardoor is Miray Cruises nog steeds niet in het bezit van het voormalige AIDA-schip. De vertrekdatum is daardoor onzeker. Eerst was sprake van 11 november, maar intussen circuleert ook 30 november als inscheepdatum. Het plan is namelijk om het schip voor deze lange reis eerst een droogdokbeurt te geven. Tegelijk zouden aan boord een reeks aanpassingswerken gebeuren aan de publieke ruimtes en moet de romp in de nieuwe kleuren worden gezet.

De gasten zijn alvast niet te spreken over deze onzekerheid. Zij hebben tientallen, zoniet honderden duizenden dollars neergeteld voor deze reis van hun dromen. Sommigen zeggen dat ze hun job hebben opgegeven of zelfs hun huis hebben verkocht om deze wereldreis van circa 1.000 dagen te maken. Uit reacties in de Amerikaanse media blijkt een groeiend pessimisme en de vraag of dit project al dan niet van de grond komt. Het valt ook op dat de website en sociale media-kanalen niet worden geüpdatet.

Villa Vie Residences

De problemen met Life at Sea Cruises zijn niet nieuw. Zoals wij enkele maanden geleden al schreven, hebben een aantal directieleden de maatschappij verlaten toen het project met het oorspronkelijke schip Gemini (ex Celestyal Cruises) niet doorging. Zij hebben intussen met Villa Vie Residences een gelijkaardig project opgestart en willen in 2026 een nog langere wereldreis opzetten. Ze spreken in aankondigingen van 1.300 dagen en 400 bestemmingen.

Deze week stelde het bedrijf dat het de nodige middelen beschikbaar heeft en hoopt tegen het einde van het jaar een gepast schip te vinden. Villa Vie Residences kijkt vooral naar de Amerikaanse markt en mikt voor haar gasten/bewoners op een mix van digitale nomaden, zakenlui en (jong)gepensioneerden. Meereizen kan in vol pension (inclusief medische zorgen) volgens de Villa Vie Residences-website voor minder dan 100.000 USD per jaar. Wie minder lang wil meevaren, kan opteren voor een van de zeventien segmenten van 35 tot 131 dagen.

© foto’s Life at Sea Cruises en Villa Vie Residences

Klik hier voor meer nieuws