Finale vaartesten voor Icon of the Seas

Icon of the Seas van Royal Caribbean International heeft in het weekend Meyer Turku verlaten voor haar tweede en finale vaartesten. Dit is de laatste belangrijke fase van de bouwwerken vóór de oplevering van ’s werelds grootste cruiseschip. Icon of the Seas komt op 27 januari in Miami in de vaart.

Tijdens deze tweede reeks vaarproeven worden andermaal technische systemen aan boord van het megaschip gecontroleerd. Deze testen konden niet plaatsvinden wanneer het schip lag afgemeerd op de Finse scheepswerf. In juni vertrok het Royal Caribbean-schip al een eerste keer naar zee. In aanwezigheid van 450 technici en specialisten werden toen onder meer de motoren, romp, rem- en stuursystemen, geluids- en trillingsniveaus getest. Deze keer worden alle systemen tot het uiterste gedreven.

Na de finale afwerking volgt binnenkort de oplevering. Icon of the Seas verlaat in de loop van november de Meyer-werf in Finland en zet koers naar Cadiz in Spanje. Daar worden nog materialen geladen en zullen de laatste groep bemanningsleden inschepen. Het vaartuig vertrekt daarna naar Florida. Onderweg wordt de voltallige crew getraind in de aanloop tot de lancering in Miami. Het schip verzorgt alvast tot en met het winterseizoen 2024-2025 weekcruises tussen Florida en de Caraïben, inclusief Royal Caribbean’s particuliere eiland Perfect Day at CocoCay.

Lucky coins

Meyer Turku weet intussen te vertellen dat de zogenaamde ‘good luck’-munten zich tijdens de eerste vaartest onderwater op de romp bevonden. “De muntceremonie is een bijzondere gebeurtenis tijdens de bouw van een schip. Wanneer het kielblok van een schip in het droogdok wordt geplaatst, worden munten ceremonieel onder de kiel geplaatst om het schip geluk te brengen. Icon of the Seas is een bijzonder schip, het eerste in zijn klasse, en zelfs de geluksmunten hebben een uniek verhaal!”

Zonder dat iedereen het wist, bevonden de munten zich de hele tijd op het schip! Ze waren aan de bodem van het schip gekleefd. Daar bleven ze zelfs tijdens de proefvaarten, toen het schip aan een aantal veeleisende tests op zee werd onderworpen! De munten werden herontdekt toen duikers de onderkant van de romp van Icon aan het schoonmaken waren ter voorbereiding op de tweede proefvaarten! Eindelijk kon de muntceremonie worden afgerond en werden de munten in een speciale doos verzegeld en in het schip zelf geplaatst. Projectmanager Olli Jantunen: “Icon of the Seas heeft de krachtigste geluksmunten ooit. Ze brachten Icon zeker geluk tijdens haar proefvaarten, waar alle tests met geweldige resultaten werden afgerond. Icon of the Seas vertrekt voor haar tweede proefvaart en de beproefde geluksmunten zullen zeker opnieuw zorgen voor een veilige vaart.”

Meyer Turku is intussen gestart met de bouw van het eerste zusterschip Star of the Seas. De lancering van dat vaartuig is gepland voor de zomer van 2025. In 2026 volgt nog een derde – voorlopig naamloze – schip van de Icon-reeks.

© foto’s Royal Caribbean International – Meyer Turku

Klik hier voor meer nieuws