Internationale cruisetop bereidt zich in Madrid voor op recordbrekend 2024

Directieleden van meer dan 25 cruiserederijen zitten aanstaande dinsdag en woensdag samen op de Internationale Cruise Summit in Madrid. Ze bespreken er de verwachtingen voor 2024, maar ook de verdere toekomst. De komende vijf jaar worden maar liefst vijftig cruiseschepen gebouwd. De helft daarvan zal gebruik maken van vloeibaar aardgas, momenteel de schoonste scheepsbrandstof.

Terwijl de voorspelling van de cruisesector in 2023 is dat de cijfers van 2019, het laatste jaar voor de Covid-pandemie, met 6 procent zullen worden overtroffen, wordt in 2024 een verdere groei met maar liefst 20 procent verwacht. Volgend jaar komen namelijk 16 van de 50 cruiseschepen in de vaart die voor de komende vijf jaar zijn aangekondigd.

De meest relevante internationale professionals uit de cruise-industrie ontmoeten elkaar op 14 en 15 november, tijdens de viering van de dertiende editie van de International Cruise Summit, het gerenommeerde congres dat elk jaar de cruise-industrie samenbrengt in Hotel Meliá Castilla in Madrid. Twee dagen lang zullen ronde tafels en presentaties debatteren over de cruise-industrie en de toeristische bestemmingen. Na een jaar van herstel zal de cruise-industrie van buitenaf worden geanalyseerd. Daarnaast zullen de belangrijkste leiders uit de sector de kansen en uitdagingen voor de komende jaren schetsen.

Duurzaamheid voorop

Cruisebedrijven blijven investeren in de meest geavanceerde technologieën om in 2050 een netto-nul uitstoot te bereiken. Er lopen verschillende experimenten met duurzame brandstoffen en er wordt onderzoek gedaan naar methanol- en waterstofmotoren. De helft van de 50 schepen die de komende vijf jaar zullen worden gebouwd, zal vloeibaar aardgas als brandstof gebruiken. De 25 overige worden voorzien van krachtige gasfiltersystemen om de uitstoot te beperken.

Veel van deze nieuwe schepen zullen ook uitgerust zijn om over te schakelen op walstroom en hun motoren in de havens uit te schakelen. In tegenstelling tot de schepen beschikken momenteel echter nog maar weinig havens over een dergelijk aanbod van duurzame energie. Volgens de organisatoren van deze top staan een groot aantal projecten op stapel die de komende jaren zullen worden gerealiseerd.

Topmanagers van rederijen die op de International Cruise Summit aan bod komen zijn onder meer Alessandro Carollo (Director Government Relations Royal Caribbean),  Andrea Zito (CEO Swan Hellenic),  Linden Coppel (VP Sustainability & ESG bij MSC Cruises), Christopher Prelog (President Windstar Cruises), Andreas Nüssel (Managing Director Europe Silversea Cruises) Matt Lebbern (Sales Europe & New Markets Virgin Voyages), Marie-Caroline Laurent (General Manager CLIA Europe) en Sander Groothuis (VP Port & Shore Operations Carnival UK). Meer info op www.internationalcruisesummit.com

© foto Cruises News Media Group

Klik hier voor meer nieuws