Viva Cruises viert vijfde verjaardag

Viva Cruises viert deze maand haar vijfde verjaardag. In november 2018 vond de eerste riviercruise van de rederij plaats. Sindsdien heeft Viva Cruises een hele weg afgelegd en heeft ze ook in onze contreien naam verworven. Dat wordt op 25 november in Düsseldorf uitgebreid gevierd.

Viva Cruises is een onderdeel van het Zwitserse familiebedrijf Scylla AG dat in september van dit jaar haar 50ste verjaardag vierde. Haar vloot bestaat uit 40 moderne rivierschepen die overal in Europa onder Zwitserse vlag varen. Scylla biedt eigen cruises aan, maar sluit daarnaast contracten af met Europese en Amerikaanse touroperators die schepen voor een langere periode of zomerseizoen charteren. Dit betekende vaak dat de vaartuigen in het winterseizoen tegen de kade blijven liggen. Waarom ze dan niet zelf inzetten tijdens deze dalperiodes?

In februari 2018 waren het concept en businessplan klaar. Als naam werd uiteindelijk Viva Cruises weerhouden. ‘Enjoy the moment’ werd de leuze. Op 3 november van dat jaar voer net op tijd voor het winterseizoen de eerste Viva-cruise uit aan boord van de MS Savor op de Donau. De all-in formule sloeg aan en al snel rees de vraag om het hele jaar door onder de Viva-vlag uit te varen. In maart 2020 hevelde Scylla de Swiss Tiara over naar haar nieuwe dochtermaatschappij en doopte die om tot Viva Tiara. Viva spreekt van een belangrijke mijlpaal in haar geschiedenis. Daar kwam korte tijd later de Viva Moments bij.

De Viva-vloot bleef groeien en daarom besliste de rederij om eigen schepen te bouwen. Op 31 maart 2022 werd het eerste nieuwbouwschip Viva One in Düsseldorf gedoopt. Een jaar later volgde de Viva Two met een nieuwe inrichting.

Die omvat een open lounge en restaurantgedeelte. Op het benedendek werd ruimte gecreëerd voor een derde restaurant. Viva Two vaart sinds maart 2023 op de Donau en bleek andermaal een schot in de roos. Intussen is de bouw volop aan de gang voor een derde nieuwbouw, Viva Enjoy, die vanaf 22 september 2024 tussen Frankfurt en Wenen zal varen. Met deze nieuwe aanwinst groeit de vloot tot acht eenheden die cruises verzorgen op de Rijn, Main, Moezel, Donau, Rhône en Seine.

Positief onthaald

De all-in formule (maaltijden, een selectie alcoholische en niet-alcoholische dranken in de restaurants en bars, fooien en wifi), de modern ingerichte kajuiten van 15 tot 24 m² meestal met panoramische ramen of Frans balkon, de prima keuken, een interessante prijszetting en Nederlandstalige brochures wisten zowel de reizigers als de touroperators te overtuigen. Menig reisorganisator in de Benelux heeft intussen al groepsreizen opgezet aan boord van de schepen van Viva Cruises. Op die manier is de riviercruiserederij in enkele jaren tijd ook in onze regio een vertrouwde naam geworden.

De Viva-directie en een actief verkoopteam schrikken er ook niet voor terug in te spelen op de markt. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de afvaarten die Viva Cruises inlegt vanuit onder meer Antwerpen of Amsterdam en vaarschema’s die het beste van Nederland en België voorstellen.

Viva Cruises heeft met andere woorden meer dan één reden om dit eerste jubileum te vieren. Dat gebeurt op 25 november in Düsseldorf aan boord van het vlaggenschip Viva Two waarop ook diverse Belgische touroperators aanwezig zullen zijn.

Viva Cruises organiseert niet alleen cruises van zeven tot vijftien dagen, maar ook korte trips van drie en vier nachten. Die zijn ideaal om bijvoorbeeld de volgende weken de kerstmarkten te bezoeken, maar ook voor een eerste kennismaking met deze reisformule. Zelfs één nacht aan boord van een riviercruiseschip verblijven kan. De Viva Riverside ligt deze winter permanent afgemeerd in Düsseldorf waar ze dienst doet als drijvend hotel. Zo kan je een citytrip combineren met het concept van een riviercruise.

© foto’s Viva Cruises

Klik hier voor meer nieuws