MSC Cruises bestelt derde en vierde World Class-schip

MSC Cruises bevestigt de bestelling van twee bijkomende schepen van de World Class op Chantiers de l’Atlantique in Saint-Nazaire. Die volgen op de MSC World Europa die eind 2022 in de vaart kwam en de MSC World America gepland voor april 2025. De lancering is voorzien voor respectievelijk 2026 en 2027. In het contract is nog een optie opgenomen voor een vijfde schip in de reeks.

De twee schepen zullen een evolutie zijn van de MSC World Europa en MSC World America. De bedoeling is dat de vaartuigen duurzamer en zuiniger zijn dan het eerste paar. Een volgende generatie dual-fuel verbrandingsmotoren moet het methaanslip verminderen. Bij het gebruik van LNG lekt namelijk een deel van de onverbrande brandstof weg in de lucht. De vermindering van deze uitstoot is ook opgenomen in het Vlaams Energie- en Klimaatplan. MSC wil met de nieuwe schepen beter scoren dan de Energy Efficiency Design Index (EEDI) die de Internationale Maritieme Organisatie vooropstelt. Daarnaast zullen ze kunnen varen op een verscheidenheid aan alternatieve brandstoffen waaronder bio- en synthetische methaan en groene methanol.

Volgens Laurent Castaing, CEO van de Franse werf, bevestigt deze bestelling het vertrouwen van MSC Cruises in de ambities en vaardigheden van de Chantiers de l’Atlantique. MSC Cruises doet al 20 jaar beroep op de scheepswerf in Saint-Nazaire. Pierfrancesco Vago, Executive Chairman van de cruisedivisie van de MSC Group benadrukte dat de Franse werf intussen al 18 cruiseschepen voor het merk heeft opgeleverd. De World Class America wordt het 19de vaartuig dat in Frankrijk van stapel loopt.

MSC World America

De bouw van MSC World America, de volgende nieuwbouw van MSC Cruises, zit intussen halverwege. De brandstoftanks voor vloeibaar aardgas (LNG) zijn onlangs geïnstalleerd aan boord. MSC World America komt in april 2025 in de vaart en krijgt de ultramoderne terminal van MSC Cruises in PortMiami als thuishaven. De andere LNG-aangedreven schepen van MSC Cruises zijn het zusterschip MSC World Europa, gelanceerd in december 2022 en MSC Euribia, die in juni 2023 in de vaart kwam.

Linden Coppell, VP Sustainability & ESG, MSC Cruises: “LNG is een belangrijke stap voorwaarts in onze ambitie om tegen 2050 een netto nuluitstoot van broeikasgassen te bereiken en we kijken ernaar uit om voor de eerste keer in de Verenigde Staten een schip te baseren aangedreven door deze brandstof. LNG is een brandstof in transitie en staat op het punt plaats te maken voor bio-LNG en synthetisch LNG, aangezien deze op grote schaal beschikbaar komen als onderdeel van ons streven naar een koolstofarme economie.”

MSC World America zal tijdens haar eerste seizoen routes van zeven nachten in de Caraïbische Zee varen, waarbij alle reizen Ocean Cay MSC Marine Reserve aandoen, het particuliere eiland van de rederij in de Bahama’s.

Het 22 dekken tellende schip biedt meer dan 40.000 m² aan openbare ruimte en zal een capaciteit hebben voor 6.762 passagiers en 2.138 bemanningsleden, evenals 2.626 hutten. MSC World America zal beschikken over 13 restaurants, 20 bars en lounges, zes zwembaden, drie uitgaansgelegenheden, een elf dekken hoge droge glijbaan, een spa, een fitnessruimte, een waterpark en een speciale ruimte voor kinderen en jongeren.

© foto’s MSC Cruises

Klik hier voor meer nieuws