Oceanwide bereikt Snow Hill Island en de keizerpinguïnskolonies

Oceanwide Expeditions heeft haar seizoen 2023-2024 in Antarctica goed ingezet met een eerste landing op Snow Hill Island. Gasten aan boord van de Ortelius bezochten er de grootste keizerpinguïnskolonies op aarde. Op Snow Hill Island leven ongeveer 4.000 broedparen van deze grootste pinguïnsoort. De lichaamslengte bedraagt meer dan een meter en het gewicht van de vogels varieert van 22 tot 37 kg.

“We zijn verheugd om aan te kondigen dat we de eerste Snow Hill Island-landing van het Antarctische seizoen 2023-2024 hebben gemaakt, waarbij we een van de grootste keizerspinguïnskolonies op aarde hebben bezocht,” luidt Oceanwide Expeditions vanaf het uiteinde van de wereld. “We bereikten deze afgelegen plek per helikopter vanaf ons schip Ortelius en landden op veilige afstand van de kolonie voordat we verder wandelden voor uitzicht op de pinguïns, kuikens en adembenemende landschappen.”

De Nederlandse rederij organiseert elke winter cruises naar de Weddellzee, een van de minst bezochte gebieden op aarde. Gasten krijgen er de kans de beroemde pinguïnkolonie ten zuiden van Snow Hill Island te zien. Toch is het nooit zeker of het expeditieschip deze locatie kan bereiken. Zwaar ijs kan de toegang tot het gebied verhinderen. Bovendien kan het ijs bij de roekenkolonie uiteenvallen en eerder beginnen smelten dan verwacht.

“Met dit in gedachten is het doel om het schip tussen de Antarctic Sound en James Clark Ross Island, dicht bij de ijsrand, te stoppen en keizerspinguïns te vinden op weg naar open water. De spannende helikoptervluchten maken deze zoektocht mogelijk, waardoor je zo vroeg in het seizoen op locaties kunt landen die anders onbereikbaar zijn.” Landingen met Zodiacs zijn er namelijk onmogelijk. Daarom moeten de gasten met een helikopter aan land worden gezet.

Geen garantie

Als de ijsomstandigheden gunstig zijn en de route naar Snow Hill Island vrij is van meerjarig pakijs, hebben de deelnemers de kans op helikoptertransfers van het schip. Daarna hebben de reizigers nog ongeveer 45 minuten loopafstand naar de kolonie. “Als het lukt, is dit een unieke ervaring. Maar onthoud alstublieft dat de natuur hier de uiteindelijke route schrijft. Pogingen om Snow Hill Island te bereiken waren niet altijd succesvol. In 2013 en drie jaar op rij (2017 – 2019) waren de omstandigheden echter gunstig om per helikopter op Snow Hill Island te landen en de keizerspinguïnkolonie te bezoeken en te genieten van adembenemende landschappen.”

De expedities gebeuren met de Ortelius, een schip dat behoort tot de hoogste ijsklasse en daardoor in staat is om te varen door éénjarig zee-ijs en meerjarig pakijs. Het is ook het enige schip in de vloot van Oceanwide Expeditions dat is uitgerust met een helikopter. Het 90 meter lange vaartuig biedt plaats aan 108 passagiers en 44 bemanningsleden, 8 gidsen en een dokter.

Oceanwide Expeditions organiseert deze tiendaags reis ‘Weddell Sea – In search of the Emperor Penguin’ vanuit Ushuaïa maar enkele keren per jaar. De volgende afvaartdata zijn maart en november 2024. In februari 2025 stelt de rederij een langere cruise voor die behalve de Weddellzee onder meer South Georgia, de South Sandwich Islands en de Larsen Ice Shelf omvat. Meer info op oceanwide-expeditions.com

© foto’s Oceanwide Expeditions – Sara Jenner

Klik hier voor meer nieuws