Cyprus

Limassol

De voorbije jaren liepen maar enkele rederijen Cyprus aan. Het eiland profiteerde in de zomer van 2021 mee van de inspanningen die Griekenland leverde om als uitvalsbasis te fungeren voor cruises in de oostelijke Middellandse Zee. Limassol is de tweede grootste stad op Cyprus en trekt met haar 15 km lange kustlijn steeds meer internationale toeristen aan. Haar band met Engeland gaat terug tot de 12de eeuw toen Richard Leeuwenhart tijdens de derde kruistocht hier verbleef en huwde in de citadel met Berengaria van Navarra die hij tot koningin van Engeland kroonde.

Limassol beschikt over een moderne cruiseterminal en kan meerdere schepen ontvangen in transit of voor inscheping. MedCruise bekroonde de Cypriotische haven in 2019 met de titel van meest efficiënte cruiseterminal in het Middellandse Zeebekken. De haven bevindt zich ten zuiden van de stad. Passagiers zijn dan ook aangewezen op bustransfers. De cruisemaatschappijen leggen shuttles in naar het centrum. Dagtickets kosten zo’n € 8.

Meer info op www.cpa.gov.cy

Paphos

Paphos aan de westkust van Cyprus wordt vooral aangelopen door kleinere boetiek- en luxeschepen. Dit heeft te maken met de beperkte voorzieningen en diepgang. Grotere schepen moeten er voor anker gaan en hun gasten via tenders aan land brengen. Daarom verkiezen resortschepen meestal Limassol op zo’n 60 km ten zuiden van Paphos. De luchthaven situeert zich op 14 km of 20 minuten rijden van de haven. Een taxirit kost circa € 35. Lijnbussen rijden voor enkele euro’s tussen de haven en de luchthaven.

De wijnhoofdstad van Cyprus en de geboorteplaats van Aphrodite, godin van de liefde, staat vooral bekend om de archeologische site van Kato Paphos. Je vindt er uitzonderlijk goed bewaarde Romeinse overblijfselen en volledig intacte mozaïeken vloeren. Een andere bezienswaardigheid vlakbij de haven zijn de koninklijke tombes. Deze ondergrondse begraafplaats dateert uit de vierde eeuw voor Christus en staat geklasseerd op de Unesco-werelderfgoedlijst.

Meer info op www.cpa.gov.cy