Finland

Hamina/Kotka

Cruiseport HaminaKotka verwijst naar twee steden langs de zuidoostkust nabij de Kymijoki, de grootste waterloop van Finland. Hier vind je de beste zalm van Zuid-Finland. De havens bevinden zich in het midden tussen Helsinki (westwaarts) en St. Petersburg (oostwaarts). Hamina op amper 20 km van de Russische grens is doorheen de eeuwen een ontmoetingsplaats geweest tussen Oost en West. Ze staat bekend om haar lange traditie als trotse militaire stad. Het cirkelvormige centrum wordt gedomineerd door een stervormige vesting. Het eiland Kotka met haar weelderige parken is met het vasteland verbonden via een aantal bruggen. Attracties zijn er onder meer het maritiem museum Vellamo, Kotka Maretarium die het verborgen leven onder de waterlijn van de Baltische Zee belicht alsook de omliggende eilanden die per boot te ontdekken zijn.

De aanlegplaatsen voor cruiseschepen bevinden zich in het stadscentrum van het eiland Kotka en op 5 km van de grensstad Hamina. Taxi’s zijn beschikbaar. Op vraag van de rederij kunnen shuttlebussen rijden tussen de kade en de ingang van de haven of het centrum.

Meer info op haminakotka.com/transport/international-cruises

Helsinki

Helsinki is de drukste passagiershaven van Europa met tal van ferry- en cruiseaanlopen. Bezienswaardigheden zijn de Helsinki Kathedraal en het Senaatsplein in neoclassicistische stijl, de designwijk, de Tempeliaukio Rock Church uitgehouwen in de rotsen en het Sibelius Park. Slenter ook rond op Market Square waar je behalve handwerken en souvenirs ook Finse specialiteiten vindt of neem een excursieboot naar Suomenlinna, een van ’s werelds grootste maritieme forten die in de 18de eeuw verspreid over zes eilanden werd gebouwd.

Helsinki beschikt over diverse cruiseterminals. Het gros van de schepen meert af aan de nieuwe kaden in Hernesaari, op 30 minuten wandelen van het centrum. Tussen de terminals en het centrum rijden er shuttlebussen of kan je gebruik maken van het openbaar vervoer en taxi’s. Begint de cruise in Helsinki, reken dan op een half uur om van Helsinki-Vantaa Airport het centrum en de cruiseterminals te bereiken. Tijdens de aanlopen van grote cruiseschepen zijn toeristische informatiediensten bemand. Bij kleinere schepen komen meestal mensen van de toeristische dienst aan boord van de schepen om brochures en praktische informatie te verstrekken.

Meer info op portofhelsinki.fi/en/making-new/cruise-development en myhelsinki.f

Mariehamn

Mariehamn is de charmante hoofdstad van de Åland-eilanden. De stad was ooit de thuisbasis van ’s werelds grootste vloot van zeilschepen en wordt daarom ook wel de ‘haven van de laatste windjammers’ genoemd.Slenter door Torggatan, de voetgangerszone van Mariehamn, omzoomd door kleine winkeltjes en restaurants. Neem een kijkje in het Ålang Maritime Museum en het museumschip Pommern of proef de lokale gastronomie. De toeristische dienst noemt de keuken van de eilanden een van de best bewaarde geheimen van Scandinavië.

Op Åland staat de natuur centraal en die kan je ontdekken tijdens het fietsen, kanoën, kajakken, vissen of golfen. Duik in de ruïnes van Kastelholm Castle in de geschiedenis of bezoek het Åland Museum dat de geschiedenis vertelt vanaf de zeehondenjagers tot de moderne samenleving.

Het kleine centrum ligt op minder dan een km van de haven die kleine en middelgrote cruiseschepen kan ontvangen.

Info op cruisebaltic.com/destinations/finland/mariehamn

Turku

Veel cruisepassagiers associëren Turku met de scheepsbouw. Meyer Turku bouwt er de grootste cruiseschepen. Ook jouw schip werd hier misschien te water gelaten. De scheepswerf organiseert rondleidingen. Die worden meestal gecombineerd met een bezoek aan het Forum Marinum Maritime Centre dat de geschiedenis van de Finse scheepsbouw en zeemacht schetst.

In de top drie van populairste bezienswaardigheden staan Turku Cathedral, het Luostarinmäki Handicrafts Museum en Turku Castle. Ben je actiever of avontuurlijker aangelegd, dan kan je deelnemen aan een Nordic walking-tocht op Ruissalo Island, een hiking tour in het Kurjenrahka National Park nabij Turku of kajakken in de Turku Archipel met meer dan 40.000 eilandjes.

De afstand van de kade tot het stadscentrum bedraagt 3 km. Er rijden op regelmatige tijdstippen shuttlebussen. Tegen 2025 moet een nieuwe terminal klaar zijn. Die zal het onder meer mogelijk maken om te wandelen langs de Aura vanaf de mond van de rivier tot het stadscentrum.

Meer info op portofturku.fi/en/passenger-traffic/international-cruise-traffic/ en visitturku.fi/en/