Frankrijk

Biarritz/Saint-Jean-de-Luz

Biarritz was in de middeleeuwen een bloeiende vissershaven in de Golf van Biskaje, vooral bekend voor de walvisvangst. Een walvisvaardersboot siert nog steeds het stadsschild. Vandaag is Biarritz een badplaats en populair surfdorp. Bezienswaardigheden zijn er onder meer de 19de eeuwse vuurtoren op Cape Saint-Martin, de vissershaven en het Musée de la Mer.  Langs de kust vind je kilometers aan kleine vissershaventjes en wilde kliffen. Bezoek de middeleeuwse stad Saint-Jean-Pied-de-Port op de route naar Compostella of ontdek het hart van Frans-Baskenland. Ontdek Bayonne met zijn renaissancehuizen en Saint-Jean-de-Luz. Daar werd in de kerk Saint-Jean-Baptiste in 1660 het huwelijk voltrokken tussen Lodewijk XIV en prinses Maria Theresia van Spanje. Saint-Jean-de-Luz is ook de thuisstad van de beroemde makaron.

Biarritz en Saint-Jean-de-Luz beschikken maar over kleine havens die enkel toegankelijk zijn voor pleziervaartuigen en vissersschepen. De cruiseschepen gaan er voor anker en brengen hun passagiers met tenders aan land. De afstand tussen beide havens bedraagt circa 20 km.

Meer info op tourisme.biarritz.fr en saint-jean-de-luz.com

Bordeaux

Bordeaux is de wijnhoofdstad van Frankrijk. Riviercruiseschepen en zeeschepen met een lengte tot 255 meter meren af op de Garonne in het centrum van Bordeaux. In enkele minuten ben je aan de Mirroir d’Eau en de historische stadskern. Trams brengen je in een mum van tijd naar La Cité du Vin (tickets vanaf € 20), een must voor de wijnliefhebber. De rederijen organiseren uitstappen naar de wijngaarden van de Bordeaux en Medoc. Rij langs de ‘Route des Châteaux’ of dineer in een van de beroemde kastelen. Grote schepen kunnen de stad niet bereiken. De weinige resortschepen die Bordeaux bezoeken, meren af in Le Verdon-sur Mer aan de monding van de Gironde. Van daaruit is het tot 2 uur rijden om het centrum van Bordeaux te bereiken.

Vertrekt jouw schip in Bordeaux, dan kan je vanuit ons land met de hogesnelheidstrein naar Bordeaux sporen. Gare St. Jean bevindt zich op enkele kilometers van het schip. Vliegen kan op de luchthaven Bordeaux-Mérignac (taxi’s naar het centrum vanaf € 30). Met de wagen bedraagt de rijafstand circa 900 km. Er zijn parkeerterreinen langs de kade vlakbij het schip. Een week parkeren kost circa € 125. Vaak kan je een plaats reserveren tegen een iets voordeliger prijs via de cruiserederij.

Meer info op bordeaux-port.fr

Brest

De tweede belangrijkste stad van Bretagne biedt een uitgebreid programma aan bezoeken en activiteiten vol cultuur en erfgoed. Met haar blik resoluut naar de toekomst gericht weet Brest eveneens te verrassen met talrijke bouwwerken uit de 20ste en 21ste eeuw. Een van de blikvangers is de kabelbrug over de Elorn, die in 1994 in gebruik is genomen. Bewonder het bouwwerk vanaf de brug Albert Louppe, tegenwoordig alleen bestemd voor fietsers en voetgangers.

Een wandeling over de levendige kade Commandant-Malbert biedt een van de beste uitzichten over de stad. Hiervandaan kan je zowel de honderd kleurige boeien in de baai zien, als de scheepswerven die houten boten bouwen. Vergeet niet de mythische schoener La Recouvrance en de Abeille-Flandres te bewonderen, een van de sterkste sleepboten van de wereld. Brest is ook een stad van vele innovatieve projecten, zoals het Plateau des Capucins, dat in 2009 het label ‘Ecoquartier’ (ecologische wijk) kreeg. De cruiseschepen meren in Brest aan op 2 km van het centrum. Shuttlebussen zijn meestal beschikbaar voor een bezoek aan de stad en Océanopolis met zijn enorme aquariums.

Meer info op brest-metropole-tourisme.fr

Caen

Caen, gelegen rond een charmant kanaal, is een van de weinige boetiekhavens die schepen kan verwelkomen in het stadscentrum van een regionale hoofdstad. De haven van Caen-Ouistreham opent de deuren naar het veelzijdige Normandië. Dankzij de centrale ligging kunnen cruisepassagiers de mooiste plekjes van Normandië bereiken: van de invasiestranden van D-Day tot Mont-Saint-Michel of het Pays d’Auge en zijn typische dorpjes. Caen zelf was de favoriete stad van Willem de Veroveraar. Hij liet er een kasteel en twee abdijen bouwen. Even buiten de stad ligt Le Mémorial Caen, het grootste en modernste museum over de landing in juni ’44.

Met Ouistreham Riva-Bella beschikt ze tevens over een badplaats. De reis tussen de zee en de stad duurt ongeveer 90 minuten. De doorvaart geeft cruisepassagiers een voorproefje van de geschiedenis en de rijkdom van de regio. Blikvangers zijn onder meer het kasteel van Benouville uit de 18de eeuw, de iconische D-day-site, het houten park van het kasteel van Beauregard en de Pegasus-brug. De originele Pegasus Bridge werd ook gebruikt bij de opnames van de film The Longest Day.

Meer info op caenlamer-tourisme.fr

Honfleur

Honfleur is een charmant stadje in Normandië. De plaats was al in de 12de eeuw een knooppunt van de handel met Engeland. Wie door de geplaveide straatjes loopt, ontdekt nog restanten van de middeleeuwse architectuur. Het belangrijkste monument is de kerk van Saint-Catherine, de grootste houten kerk van Frankrijk. In Honfleur vind je ook enkele kleinere musea naast kunstgalerijen en boetieks. Le Vieux Bassin is de meest gefotografeerde plek. In de omgeving van de oude haven vind je ook heel wat horecazaken, gekend om hun visproducten en zeevruchten. Vanuit Honfleur kan je onder meer Mont St. Michel, de calvadosstreek Pays d’Auge, Rouen, Deauville en L’Etretat bezoeken. Vooral Amerikaanse rederijen leggen excursies in naar de invasiestranden en militaire kerkhoven in Normandië.

In Honfleur meren zowel riviercruiseschepen als kleinere cruiseschepen af. De riviercruiseschepen die de Seine afvaren, liggen pal aan het centrum. De zeeschepen gebruiken de cruiseterminal op de Seine op circa 15 minuten stappen. De rederijen leggen op regelmatige tijdstippen wel shuttlebussen in. Let op: het aantal taxi’s in Honfleur is heel beperkt.

Meer info op ot-honfleur.fr

Le Havre

Le Havre is een inscheep- en transithaven voor riviercruises op de Seine en zeecruises langs de Atlantische kusten, reizen rond Groot-Brittannië en herpositioneringscruises tussen Noord-Europa en de Middellandse Zee. De werelderfgoedstad was lang een vertrekhaven voor de Atlantische liners. De boegneus van Le France, de laatste grote Franse pakketboot, kreeg enkele jaren geleden een ereplaats op een plein in de havenstad. Vanuit Le Havre worden excursies ingelegd naar Honfleur, Deauville, de  rotsformaties van Étretat, de dorpen van de impressionistische schilders en de invasiestranden van D-Day op 6 juni 1944.

De cruisekades en terminal bevinden zich aan La Pointe de Floride op 4 km van het stadscentrum.  Het treinstation bevindt zich op 2,5 km van de terminal. Wie in Le Havre inscheept, kan zijn wagen kwijt in de overdekte parking Vauban aan de Quai Frissard waar een zone is gereserveerd voor de cruisereizigers. Van daaruit leggen de rederijen een shuttledienst in of neem je een taxi naar de cruiseterminal voor circa € 15. Een parkeerplaats voor de duur van de cruise kost € 20 tot € 50 afhankelijk van het aantal nachten.

Meer info op lehavre-etretat-tourisme.com/en/

Lorient

Lorient is onafscheidelijk verbonden met de zee. In 1664 vestigt de Franse Indische Compagnie zich in de baai van Port-Louis en breidde al snel uit naar de andere oever van de Scorff. Op de nieuwe scheepswerven werd het schip Soleil d’Orient, bijgenaamd L’Orient, gebouwd dat zijn naam gaf aan de nieuwe stad! In de loop van de jaren kreeg Lorient er een marine-, handels- en een vissershaven bij. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitsers in Kéroman een U-boot basis. Vandaag herbergen deze betonnen bunkers een museum gewijd aan onderzeeërs. Op de basis is ook een centrum voor zeezeilen ondergebracht. De bestemming heeft een erg levendige cultuur. Rond de jacht- en passagiershaven komt elk jaar een zee van mensen samen om te feesten en de Keltische volkeren te eren met kilts, binious (Bretonse doedelzakken), Ierse violen en gaita’s (Galicische doedelzakken).

Lorient beschikt over twee kaden waar cruiseschepen tot 240 meter kunnen afmeren. Shuttlebussen brengen de gasten snel naar het centrum. De rederijen leggen onder meer excursies in naar Carnac, Saint-Cado, Saint-Goustan, Josselin, Pont-Aven en Quimper.

Meer info op lorientbretagnesudtourisme.fr/fr/

Saint-Malo

Saint-Malo is de vertrekhaven voor cruises in Bretagne. De schepen meren af aan de Gare Maritime de la Bourse of de Quai Vauban aan de voet van de stadswallen. Schepen met een lengte tot 150 meter kunnen er aanmeren. Grotere vaartuigen moeten net buiten de oude stad voor anker gaan. Parkeerterreinen zijn voorhanden nabij de vertrekhaven. Een forfait voor een week kost circa € 90.

De piratenstad Saint-Malo is op zich een dagtrip waard. Wandel over de bijna twee kilometer lange stadswallen, slenter door de pittoreske straten of bezoek bij eb de eilanden van Grand Bé en Petit Bé. Andere excursies trekken richting Mont-Saint-Michel, Dinard of Dinan. Maak kennis met Les Malouinières, de zomerverblijven die rijke reders uit Saint-Malo in de 17de en 18de eeuw in de baai rond de stad bouwden of proef het lekkers van de zee en het land tijdens een bezoek aan een oesterkwekerij of een ambachtelijke ciderboomgaard.

Meer info op saintmalo-cancale.port.bzh/page/croisieres-1