Verenigd Koninkrijk en Ierland

Aberdeen

Aberdeen is een van de architecturaal meest opvallende steden van Europa. Cruisepassagiers bezoeken er de oude stad met haar kasseistraatjes, het visserskwartier Fittie en de 15de eeuwse versterkte kathedraal waar in 1495 de eerste universiteit van Aberdeen werd gesticht. De regio telt maar liefst 300 kastelen waaronder het koninklijke Balmoral, het spookslot Dunotarr en Slains Castle waar Bram Stoker inspiratie opdeed voor zijn Dracula-verhaal. In de omgeving van Aberdeen bevinden zich 14 befaamde whiskyhuizen waaronder Glenfiddich, Glenlivet, Chivas en Mccallan en meer dan 50 golfterreinen. De bekendste zijn Royal Aberdeen en Trump International.

De haven paalt aan het centrum van Aberdeen. Cruiseschepen gebruiken Telford Dock, Victoria Dock en Albert Basin. Grotere schepen moeten momenteel nog tenderen. De haven werkt aan een uitbreiding zodat de volgende jaren ook resortschepen kunnen afmeren.

Meer info op aberdeen-harbour.co.uk/sectors-served/cruise/

Belfast

Belfast won de jongste jaren aan belang door de HBO-serie Game of Thrones. De studio’s bevinden zich in de stad. Heel wat locaties in Noord-Ierland kwamen in de reeks aan bod en vormden onder meer het decor voor de North Wall en de Dark Hedges. De stad huisvest ook het grootste Titanic-museum in de wereld. Titanic Belfast is gebouwd op de site van de Harland & Wolff-scheepswerf, waar het legendarische schip werd gebouwd. De rederijen bezoeken op hun excursies niet alleen Belfast, maar stellen ook rondritten in Noord-Ierland voor met bezoeken aan Londonderry, de kust en glens, het schiereiland van Ards en de Unesco-site Giant’s Causeway met haar unieke rotsformaties.

De nieuwe cruiseterminal die in 2019 de deuren opende in Stormont Dock (Belfast Harbour) bevindt zich op 4 km van het treinstation en 6 km van Belfast International Airport. Sommige schepen gebruiken ook Pollock Dock. Er rijden taxi’s en shuttlebussen vanaf de terminals naar het centrum.

Meer info op cruise-belfast.co.uk

Cork

De cruisehaven van Cork bevindt zich in Cobh en paalt aan het Cobh Queenstown Heritage Centre dat het leven in Ierland in de vorige eeuw schetst. Het centrum van Cobh bevindt zich op amper 100 meter van de cruiseterminal. Dit charmante stadje is nauw verbonden met het maritieme verleden. Cobh aan de zuidkust van Ierland was in april 1912 ook de laatste aanloophaven van de Titanic voor het schip op haar fatale reis richting Amerika vertrok.

Cork zelf bevindt zich op 25 km of een half uur rijden van de haven. Een van de favoriete excursies is er de Jameson Distillery waar een van Ierlands bekendste whiskey’s wordt gebrouwen. Excursies gaan eveneens richting de Rock of Cashel en Cahir Castle in het graafschap Tipperary dat in de 11de eeuw de thuisbasis van Ierlands High Kings. Iets verderaf bevinden zich Waterford en Bunratty Castle. Het treinstation paalt aan Cobh Cruise Terminal. Dat is handig voor wie individueel de regio wil verkennen.

Meer info op portofcork.ie

Dover

Rederijen gebruiken Dover vooral als inscheephaven voor cruises rond de Britse Eilanden, naar Noorwegen, het Balticum en IJsland. Dover is vanuit ons land met de wagen makkelijk te bereiken via de ferry’s en de Kanaaltunnel. De haven bevindt zich op circa 110 km van Londen, 75 minuten rijden van de luchthaven van Gatwick en 90 minuten van Heathrow. Cruiserederijen leggen doorgaans shuttlebussen in vanuit de Britse hoofdstad en de luchthavens.

Dover is vooral bekend om zijn kliffen die de kustlijn van Zuid-Engeland sieren. Blikvanger van het havenstadje is Dover Castle. Het middeleeuwse kasteel wordt omschreven als het grootste burchten van Engeland. Bezoek er ook Churchill’s Wartime Tunnels die in de Tweede Wereldoorlog waren ingericht als commandocentrum en hospitaal. De haven beschikt over drie cruiseterminals in de Western Docks. Terminal 1 is het voormalige Dover Marine Railway Station uit 1914 dat na het wegvallen van de treinverbindingen tussen de haven en Londen werd omgebouwd. De terminal 2 kan de grootste schepen aan. Terminal 3 ontvangt vooral kleinere schepen. De haven is voorzien van ruime, beveiligde parkeervoorzieningen.

Meer info op doverport.co.uk en cruiseparking.co.uk

Dublin

Dublin is een belangrijke bestemming op cruises rond de Britse eilanden. De stad heeft flink wat topattracties te bieden van de Guinness Storehouse voor liefhebbers van bier tot Trinity College en haar imposante bibliotheken met werken die teruggaan tot de monniken en vikings. EIPIC: The Irish Emigratiion Museum schetst op een interactieve manier de Ierse massa-emigratie. Ook een bezoek waard zijn St. Patrick’s Cathedral en Dublin Castle. Een hele reeks nationale musea zijn er gratis te bezoeken. Buitenbeentjes zijn Kilmainhal Gaol, de grootste leegstaande gevangenis van Europa en de Bram Stoker Dracula Experience, vlakbij de plaats waar de auteur van het bekende vampierverhaal werd geboren.

Dublin Port bevindt zich op 2 km van het centrum. Dublin Bus en de Luas Red Line  bieden vlotte verbindingen naar het centrum. Te voet doe je er een half uur over langs de River Liffey. Sommige schepen meren ook af in Dun Laoghaire op 12 km ten zuiden van het stadscentrum. Een prima treindienst verbindt deze haven in 20 minuten met Dublin. Ook bussen en taxi’s zijn beschikbaar voor wie de Ierse hoofdstad wil bezoeken. Dublin Airport bevindt zich op 15 km van de cruisehaven.

Meer info op visitdublin.com

Edinburg

Edinburg is een van de hoogtepunten op een reis rond de Britse eilanden. De cruiseschepen meren af in vier omliggende havens. Leith Cruise Terminal bevindt zich op 4 km van het historische centrum. Deze locatie is ook de thuisbasis van het koninklijke yacht Britannia dat 40 jaar lang het drijvende paleis was van de Britse koningin. Sommige schepen gaan voor anker in het aanpalende Newshaven. Rosyth bevindt zich op 25 km van Edinburgh. Schepen op weg naar de haven varen onder de Forth Bridge, de langste hangbrug van Groot-Brittannië. Net voor de brug bevindt zich nog de tenderhaven South Queensferry. Alle terminals worden bediend door bussen en taxi’s. Edinburgh Airport bevindt zich op circa 15 km van de havens.

De belangrijkste bezienswaardigheid van Edinburgh is het kasteel. Ook het proeven van Schotse whisky staat bovenaan de verlanglijst. Daarnaast worden excursies aangeboden naar St. Andrews, de thuisbasis van de oude golfclub en Scone Palace waar de koningen van Schotland werden gekroond. Op een uur rijden van Edinburgh bezoeken de rederijen Stirling Castle en Braveheart Country waar de schotse helden William Wallace en Robert de Bruce oorlog voerden tegen de Engelsen.

Meer info op forthports.co.uk en cruisescotland.com/destinations/port-members/edinburgh

Glasgow

In Glasgow meren de schepen af in de haven van Greenock die tegen de zomer van 2022 over een moderne cruiseterminal met bezoekerscentrum beschikt. Cruisepassagiers worden er doorgaans verwelkomd in ware Schotse stijl met doedelzakspelers. Het centrum van Greenock bevindt zich op amper vijf minuten wandelen van het schip. Het stadje biedt vele voorbeelden van Victoriaanse architectuur en spectaculaire zichten op de River Clyde. De afstand van Greenock naar Glasgow bedraagt zo’n 40 km. Taxi’s doen er een half uur over. Een treinrit neemt drie kwartier in beslag.

De rederijen organiseren vanaf de Greenock Ocean Terminal excursies naar Glasgow, de culturele hoofdstad van Schotland. Andere uitstappen gaan richting Loch Lomond omschreven als de ‘Queen of Scottish Lakes’ en de talrijke kastelen in het gebied. Indien de vaarroute Edinburgh niet omvat, organiseren sommige rederijen ook uitstappen naar Edinburgh op een goeie 100 km of anderhalf uur rijden van Greenock. Meer ontspannen tochten zijn een bezoek aan de bijna 200 jaar oude Glengoyne-whiskydistilleerderij of een doedelzak-workshop.

Meer info op visitscotland.com en cruiseglasgow.com

Harwich

Harwich International is een belangrijk vertrekpunt voor cruises naar de Noordkaap, Scandinavië en rond de Britse eilanden. De haven wordt gepromoot als een van de inscheephavens van Londen, maar bevindt zich wel aan de monding van de rivieren Orwell en Stour op 140 km van de hoofdstad. Bezienswaardigheden nabij Harwich zijn onder meer Constable Country, Colchester, de universiteitsstad Cambridge en Saffron Walden. Harwich zelf is niet meteen een vakantiebestemming, maar leent zich wel voor een stadswandeling langs Halfpenny Pier en Fort Redoubt, een verdedigingswerk uit de tijd van Napoleon.

Harwich is zeker niet de makkelijkst te bereiken vertrekhaven vanuit ons land. De snelste verbinding is een ferry of de trein onder het Kanaal. Vanuit Dover of Folkestone bedraagt de afstand circa 200 km, grotendeels over autosnelwegen. Alternatieven zijn een ferry-oversteek vanuit Hoek van Holland of een vlucht naar Stansted (bij voorkeur), London City, Gatwick of Heathrow. Treinen vanuit London naar Harwich doen er gemiddeld 70 minuten over. Rederijen leggen ook transfers in vanaf de luchthavens.

Meer info op harwich.co.uk/our-service/ferry-and-cruise-passengers

Holyhead

De haven van Holyhead op het eiland Anglesey, is de toegangspoort tot Noord-Wales en het Snowdonia National Park waar de historische Snowdon Mountain Railway een van de meest unieke treinreizen ter wereld biedt. Maak kennis met het industriële verleden van het gebied in het National Slate Museum in Llamberis en zak af in de leisteenmijnen in Llechwedd en Blaenau Fjestiniog. Bezoek ook Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, de Europese plaats met de langste naam. Portmeirion, opgevat als een Italiaans dorp was in de jaren ’60 het decor voor de cultserie The Prisoner.

De wortels van Holyhead (Caergybi) gaan terug tot 450 voor Christus. In de omgeving zijn heel wat kastelen te vinden waaronder Caernarfon Castle, Penrhyn Castle en Beaumaris Castle. Conwy Castle uit de 13de eeuw wordt beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van middeleeuwse militaire architectuur. Er rijdt een gratis pendelbus van de haven naar het stadscentrum en het winkelgebied voor passagiers en bemanningsleden. Grote schepen meren aan een ankerpunt aan. Tenders brengen de passagiers naar de jachthaven.

Meer info op holyhead.org

Inverness/Invergordon

Inverness wordt beschouwd als de hoofdstad van de Schotse Hooglanden. De stad bevindt zich op circa een km van de cruisehaven. De schepen meren aan in de haven of gaan voor anker in de Moray Firth waar tenders de passagiers naar Inverness Marina brengen. In de Moray Firth leven heel wat dolfijnen. De kans is dan ook groot dat de zeedieren de tender volgen. De baai van Moray is zeer tijgebonden. Daarom kan het gebeuren dat het schip afmeert in Invergordon (Port of Cromarty Firth). Die bevindt zich in de volgende baai op een half uur rijden van Inverness.

Inverness en Invergordon zijn de aanloophavens voor een bezoek aan Loch Ness op amper een kwartier afstand. Wie geen Nessie-jager is, zal langs het meer vooral de ruïnes van Urquhart Castle bezoeken. Whisky-liefhebbers associëren deze regio met Speyside waar 50 procent van de single malt whisky van Schotland wordt geproduceerd. Rederijen organiseren dan ook excursies langs The Whisky Trail.

Meer info op portofinverness.co.uk en pocf.co.uk

Lerwick (Shetland Islands)

Shetland bevindt zich halverwege tussen de Færøer en het Schotse vasteland. Lerwick heeft een trots maritiem erfgoed, maar haar geschiedenis liep niet altijd van een leien dakje. Vandaag biedt ze bezoekers een intrigerend inzicht in de oude Noorse wortels van de eilanden en vormt ze het perfecte startpunt om de rest van Shetland te ontdekken. De Shetland Islands staan bekend om hun Scandinavische en Schotse erfgoed, archeologische vindplaatsen, spectaculaire zeevogelkolonies, divers zeeleven en kenmerkende inheemse rassen. De eilanden hebben een rijk Vikingerfgoed en zijn de thuisbasis van de wereldberoemde Shetland Pony. Tot de attracties behoren excursies naar Mousa met de best bewaarde broch of toren uit de ijzertijd in Schotland en Jarlshof, een van de meest opmerkelijke archeologische vindplaatsen die ooit op de Britse eilanden zijn opgegraven.

Schepen tot 230 meter liggen langszij in de haven van Lerwick. Grotere schepen gaan voor anker. Tenders brengen de passagiers naar de moderne aanlegsteiger en het welkomstpaviljoen in het hart van het stadscentrum.

Meer info op visitscotland.com/nl-nl/destinations-maps/lerwick/

Liverpool

Liverpool noemt zichzelf de geboorteplaats van het passagiersverkeer over water. Vanuit de haven op de Mersey vertrokken weleer de trans-Atlantische liners naar Noord-Amerika. Ook Cunard had er tot de jaren 60 haar hoofdkwartier. De cruisefaciliteiten worden de volgende vijf jaar grondig vernieuwd met een nieuwe Liverpool Cruise Terminal en een verhuis naar Princes Jetty aan de Princes Parade. Tijdens de werken gebeuren het inchecken en de aflevering van de bagage in het Arena & Convention Centre (ACC Liverpool). Informeer bij de rederij.

Wie tijdens een cruise Liverpool bezoekt, wandelt na amper 10 minuten het centrum in. De stad van de Beatles heeft zich de jongste jaren ontpopt als een moderne, levendige plek met heel wat nieuwe bezienswaardigheden en musea. In het Maritiem Museum lopen regelmatig tentoonstellingen rond de Titanic. De rederijen stellen bezoeken voor aan de stad en haar historische gebouwen. Dagexcursies gaan ook richting Lake District en het Yorkshire Dales National Park. Liverpool John Lennon Airport bevindt zich op 15 kilometer van de haven. Reken op circa een half uur met een taxi. Er is ook openbaar vervoer tussen Princes Dock en de luchthaven.

Meer info op cruise-liverpool.com

Londen

In Londen gebruiken de grotere cruiseschepen de London International Cruise Terminal in Tilbury ten zuidoosten van de hoofdstad. Tilbury is een populaire haven voor cruises in Noord-Europa, de Noorse fjorden en het Balticum. Enkele kleinere luxe- en expeditieschepen meren af in Greenwich (London City Cruise Port) en aan de Tower Bridge (Tower Cruise Terminal). Deze laatste kan maar schepen met een lengte tot 150 meter ontvangen.

Tilbury bevindt zich nabij de ringweg (M25) en is met andere woorden perfect bereikbaar met de wagen op anderhalf uur rijden van de Kanaalhavens. Voor wie met het vliegtuig of de trein reist, bevindt Tilbury Town Station zich op anderhalve km van de terminal. Er rijden ook shuttles tussen het centrum en de cruisehaven. De transfer duurt ongeveer een half uur. Een alternatief is de Thames Clipper. De boottocht over de Thames neemt tot 40 minuten in beslag. Greenwich en Tower Bridge zijn vanaf de luchthavens en treinstations perfect bereikbaar via het metronet. Deze terminals op amper een kwartier van het centrum zijn ideale uitvalsbases om Londen te bezoeken.

Meer info op capitalcruising.co.uk/london/ en pla.co.uk

Portsmouth

Portsmouth is nauw verbonden met Engeland’s maritieme geschiedenis. Die ontdek je in de Historic Dockyard waar enkele bekende oorlogsschepen liggen afgemeerd, waaronder de HMS Victory. Het vlaggenschip van admiraal Nelson speelde een belangrijke rol in de zeeslag bij Trafalgar in de 18de eeuw. Portsmouth was ook de geboorteplaats van Charles Dickens. De Spinnaker Tower is het symbool van de haven. Vanop de toren kan je bij helder weer de Solent, het eiland Wight en Southampton zien.

Meert het schip tijdens de cruise af in Portsmouth, dan kan je deelnemen aan excursies naar onder meer Stonehenge, New Forest, Winchester en Brighton. Kleinere en middelgrote schepen gebruiken Portsmouth International Port als alternatief voor het nabijgelegen Southampton. Portsmouth International Port bevindt zich op circa 3 uur rijden van Dover en Folkestone. De autosnelweg leidt je tot op amper enkele kilometers van de cruiseterminal. Langparkeren kan nabij de haven en kost circa 15 GBP per dag.

Meer info op portsmouth-port.co.uk

Southampton

Southampton is met meerdere terminals zonder twijfel de belangrijkste cruisehaven van Groot-Brittannië. De Ocean Cruise Terminal en QEII Cruise Terminal situeren zich in de Eastern Docks, de City Cruise Terminal, Mayflower Cruise Terminal en de recent geopende Horizon Cruise Terminal in de Western Docks. De reisdocumenten vermelden de naam van de terminal en de Dock Gate voor de inscheping en het parkeerterrein.

De luchthavens London Heathrow en Gatwick bevinden zich op anderhalf tot twee uur rijden van Southampton. De rederijen organiseren wel transfers vanaf de Londense luchthavens. Vanuit Nederland kan je ook vliegen op Southampton. Met de wagen is Southampton over de snelwegen makkelijk bereikbaar. Het traject vanuit Dover neemt zo’n 3 uur in beslag. Parkeren is in Southampton perfect georganiseerd. Je reserveert online en ontvangt thuis jouw parkeerticket. Per afvaart is een omheind vak voorzien nabij het schip dat na de afvaart wordt afgesloten tot het einde van de cruise. De prijs schommelt rond de € 100 voor een week.

Meer info op abparking.co.uk en southamptonvts.co.uk

St Peter Port

St Peter Port op Guernsey is een populaire bestemming op cruises rond de Britse eilanden. De pittoreske haven ontvangt tijdens het zomerseizoen meer dan honderd schepen. Die gaan buiten St Peter Port voor anker. Tenders van het schip en de haven brengen de passagiers naar Albert Pier in het centrum. De hoofdstad van het baljuwschap beschikt over een klein centrum rond High Street en het winkelcentrum van St Peter Port. Op dagen wanneer twee resortschepen voor anker gaan, kan het er flink druk zijn.

Het Kanaaleiland is makkelijk met de fiets of tuktuk te verkennen. Met een excursieboot kan u ook de omliggende eilanden zoals Hern en Sark bezoeken. Andere bezienswaardigheden zijn Castle Cornet, Guernsey Museum en La Vallette Underground Military Museum over de twee Wereldoorlogen en de Duitse bezetting. Excursies van de rederijen laten de gasten de glooiende heuvels en granieten kliffen ontdekken, maar gaan ook dieper in op de unieke culturele charme die voorkomt uit een samensmelting van Franse en Engelse samenlevingen.  Het literaire erfgoed van St Peter Port omvat klassieke verhalen van Victor Hugo maar ook de populaire roman ‘The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society’ dat het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog beschrijft.

Meer info op visitguernsey.com