Israël

Ashdod

Ashdod is de aanloophaven voor een bezoek aan Jeruzalem en Galilea. Heel wat excursies zijn religieus geïnspireerd met bezoeken aan de doopplaaten aan de Jordaan, het Meer van Galilea met zicht op de Golanhoogvlakte, Tiberia, de Berg van de Vermenigvuldiging, Tabgha, Kafarnaüm en Nazareth. Jeruzalem is een van ’s werelds meest fascinerende steden. Christenen associëren de oude stad met de Kerk van het Heilig Graf en de Via Dolorosa of kruisweg. Voor de joden zijn Jeruzalem en de klaagmuur de meest religieuze plekken ter wereld. De Rotskoepel en de Al-Aqsamoskee vormen dan weer een islamitische schrijn. Ook het Yad Yashem Holocaust Museum is een bezoek waard. Voor de bezoeken aan religieuze locaties moeten schouders en knieën bedekt zijn. Daarnaast leggen de rederijen ook bustours in naar de Dode Zee.

Ashdod beschikt over een moderne terminal op drie kilometer van het centrum. De schepen voorzien doorgaans een shuttle naar de Sea Mall, nabij de busterminal in Ashdod (circa € 10 voor een dagpas). Vaak rijden er ook gratis pendelbussen tussen de kade en de uitgang van de haven. Taxi’s zijn beschikbaar aan het schip en de uitgang van de haven. Jeruzalem bevindt op een uur rijden van Ashdod.

Meer info op visit.ashdod.muni.il/en/ en itraveljerusalem.com

Haifa

Vanuit Haifa bezoek je onder meer Tel Aviv. In de tweede stad van het land riep David Ben-Gurion in 1948 de onafhankelijke staat Israël uit. De trendy badplaats kent heel wat historische plekken en architecturale gebouwen uit de Bauhaus-periode die op de werelderfgoedlijst staan. Bezoek tijdens de aanloop ook de oude havenstad Jaffa. Dit stadsdeel van Tel Aviv staat bekend om zijn klokkentoren, steegjes, kunstgalerijen en brocantezaken. In Haifa zelf vind je mooie stranden en Mount Carmel, het symbool van de stad.

Tel Aviv bevindt zich op 40 km of een klein uur van Ashdod en op 90 km of anderhalf uur rijden van Haifa. De keuze hangt af van de tijd dat het schip in de haven blijft. Daarom verkiezen passagiers meestal om Jeruzalem te bezoeken vanuit Ashdod en stellen ze Tel Aviv uit tot de aanloop in Haifa. De cruisehaven van Haifa beschikt over een recent gerenoveerde cruiseterminal en meerdere aanmeerplaatsen voor cruiseschepen. De terminal is direct verbonden met het centrum van Haifa en op amper enkele minuten stappen van Haifa Merkaz Hashmona-treinstation.

Meer info op haifaport.co.il/en/tourism/ en cruisehaifa.com