Kroatië, Montenegro en Slovenië

Dubrovnik

Dubrovnik is een parel aan de Adriatische kust en de razend populaire televisieserie Game of Thrones heeft de interesse voor deze bestemming extra aangewakkerd. De meeste toeristen willen de oude omwalde stad bezoeken. Sinds enkele jaren is er tevens een kabelbaan naar de top van de berg Srd (170 kuna, circa € 23 voor een retour), waar je een prachtig uitzicht hebt op de baai van Dubrovnik. Vanuit de havenstad zijn excursies mogelijk naar Mostar, de Kravice Watervallen, Korcula, Split en Montenegro. Let op: de meeste handelaars in Kroatië aanvaarden de euro niet als betaalmiddel. Je hebt dus best wat Kroatische kuna op zak.

De cruisekade bevindt zich in Gruz, drie km van het oude centrum. Rederijen leggen shuttles in naar de omwalde stad. De transfer kan tot een half uur in beslag nemen. Vanaf de terminal rijdt een lijnbus naar het centrum. Ook taxi’s zijn voorhanden. De prijs bedraagt circa € 10. Schepen kunnen daarnaast voor anker gaan voor Dubrovnik. Het grote voordeel is dat de tenders je rechtstreeks naar de haven in het oude centrum brengen.

Meer info op portdubrovnik.hr/dubrovnik-port-authority

Koper

Koper bevindt zich vlak tegenover Trieste en is de aanloophaven voor cruiseschepen in Slovenië. De republiek Venetië controleerde de regio van de 13de tot de 18de eeuw en bouwde Koper uit tot een belangrijke handelsstad. Het Venetiaans-gotische Pretorenpaleis en de Loggia zijn daar stille getuigen van. Andere bezienswaardigheden op wandelafstand van de cruiseterminal zijn het Titovplein en de Sint-Nazarius kathedraal. Naast de kathedraal staat de 54 meter hoge wachttoren van waarop je een prachtig uitzicht hebt over de stad.

Schepen die aanmeren in Koper organiseren onder meer excursies naar Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië. Andere toeristische bestemmingen zijn het meer van Bled, de grotten en de grotburcht van Postojna en het pittoreske Piran. Sommige rederijen nemen je mee naar een Lippizaner paardenshow in het Karstgebied. Het warmbloedpaardenras kende immers zijn oorsprong in de Habsburgse keizerlijke hofstoeterij Lippiza op 30 km van Koper.

Meer info op visitkoper.si/en/

Kotor

De baai van Kotor behoort tot de mooiste inhammen van Europa en staat terecht op de Unesco-werelderfgoedlijst. De schepen moeten zo’n 25 km landinwaarts varen om Kotor te bereiken. Onderweg geniet je van prachtige uitzichten. In het voor- en najaar komt soms mist voor in de fjord wat het geheel een sprookjesachtige aanblik geeft.

Kleinere schepen kunnen in Kotor aan de kade afmeren. Resortschepen moeten voor anker gaan. Tenders brengen de passagiers naar het oude, omwalde stadsgedeelte. Het centrum is niet zo groot, maar wel gezellig om rond te slenteren. Je maakt er aan de hand van middeleeuwse kerken, kathedralen en paleizen kennis met de geschiedenis, cultuur en tradities van Kotor. Boven de stadswallen torent de San Giovanni-vesting uit. Vanop de berg heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Tijdens een bootexcursie kan je tevens het eiland Gospa od Skrpjela (Our Lady of the Rock) ontdekken. Het kerkje op het kleine eiland nabij Kotor is voor veel Montenegrijnen een heilige plaats.

Meer info op visit-montenegro.com

Split

Naast Dubrovnik is ook Split een aantrekkelijke transithaven. De stad bevindt zich langs de Dalmatische kust ten noorden van Dubrovnik. Slenter in Split langs de Riva Boulevard en bezoek het Paleis van Diocletianus dat al sinds 1979 op de Unesco-Werelderfgoedlijst staat. Voor een prachtig uitzicht beklim je de Marjan-berg.

Populaire excursies gaan richting Trogir en het Krka National Park. Voor wie zelf de regio wil verkennen, kan je vanuit Split naar Zagreb en Rijeka sporen. Verder zijn er ferryverbindingen naar Kroatische eilanden zoals Brac, Hvar en Solta.

Split Cruise Port bevindt zich aan de voet van de oude stad. Cruisepassagiers kunnen gemakkelijk van het schip naar de stad wandelen. Kleinere schepen kunnen eveneens afmeren in de City Harbor. Op heel drukke dagen is het niet uitgesloten dat het schip voor de haven voor anker gaat. Het tenderbootstation bevindt zich pal bij de oude stad.

Meer info op visitsplit.com

Zadar

Als alternatief voor Dubrovnik of Split meren cruiseschepen soms af in Zadar. De stad wordt beschouwd als het historische centrum van Dalmatië. In de 9de eeuw voor Christus was hier al sprake over een nederzetting. Zadar beschikt over imposante Romeinse ruïnes, een omwalde kern met oude kerken en mooie stranden.

Een bijzonder hedendaags kunstwerk is Il Saluto al Sole dat een op zonne-energie werkende weergave geeft van het zonnestelsel. Beluister ook het zeeorgel, een trap in zee met de wind en de zee als componisten. Vanuit de haven zijn excursies mogelijk naar de watervallen van Plitvice en de Kornati-eilanden.

Zadar beschikt pas sinds 2019 over een goed uitgebouwde cruise-infrastructuur en kan de grootste cruiseschepen ontvangen. Met de steun van de Global Ports Holding, de grootste uitbater van cruiseterminals in de wereld, heeft Zadar de ambitie om steeds meer cruiseschepen aan te trekken. Zadar Cruise Port bevindt zich in Port Gazenica op 4 km ten zuiden van het centrum. Indien de rederij geen shuttlebus inlegt, kan je met een lijnbus naar het centrum (circa € 1,5 enkele rit). Een taxirit duurt tien minuten en kost circa € 20.  Kleine schepen kunnen voor anker gaan in de kleine haven palend aan de oude stad.

Meer info op zadarcruiseport.com