Noorwegen

Ålesund

Ålesund heeft een spectaculaire ligging verspreid over verschillende eilanden en aan de ingang tot de Geirangerfjord. De stad is dan ook een uitvalsbasis voor bezoeken aan deze werelderfgoedsite. Ålesund werd in januari 1904 verwoest door een catastrofale brand. De stad werd daarna heropgebouwd in de art nouveau-stijl met een groot aantal torens en middeleeuws-romantische ornamenten.

Maak een stadstocht langs de art nouveau-gebouwen, bezoek het bekroonde Atlanterhavsparken, een van de grootste aquariums van Scandinavië of neem deel aan een excursie naar Mount Aksla voor een panoramisch uitzicht op het archipel, de fjorden en de Sunnmøre Alpen. Onderweg geniet je van een rit langs de Borgundfjord naar het oude handelscentrum van Borgund en het Sunnmøre Museum. In dit openluchtmuseum laten Vikingschepen en andere houten boten, oude boerderijen en diverse tentoonstellingen je proeven van het Noorse leven van weleer. Kleine en grote schepen meren in Ålesund af aan de cruiseterminal en de Stornespiren/Prestebrygga Pier in het centrum van de stad.

Meer info op cruise-norway.no/Ports/Alesund/

Bergen

Bergen werd in 1070 gesticht als Viking-nederzetting. Ze heeft een trotse geschiedenis en veel interessante culturele monumenten. De blikvanger is Bryggen. In de middeleeuwen maakte Bergen deel uit van het Hanzeverbond. De Hanzekade met haar kleurrijke houten huizen is een van de beroemdste overblijfselen uit die tijd en de postkaart van Bergen. Andere populaire attracties zijn de kabelspoorbaan naar de top van de berg Fløyen en de kabelbaan naar Ulriken, met haar 643 meter de hoogste bergtop rond Bergen. Op een heuvel in de buurt van Bergen bevindt zich Troldhaugen, het voormalige woonhuis van Edvard Grieg. De Noorse componist heeft hier 22 jaar gewoond en schreef er veel van zijn bekendste werken. De hoofdstad van het Noorse fjordenland wordt omringd door zeven bergen en situeert zich tussen het Hardangerfjord en het Sogneford, de twee grootste Noorse fjorden.

Bergen is een populaire cruisebestemming en de belangrijkste cruisehaven van Noorwegen. Ze beschikt over meerdere terminals. De toewijzing van de kades gebeurt op basis van de milieuvriendelijkheid. Schepen die meer vervuilen, betalen bovendien hogere haven- en passagierstaksen.

Meer info op cruise-norway.no/Ports/Bergen/

Bodø

Bodø is de eerste aanloophaven ten noorden van de Noordpoolcirkel. De middernachtzon is er zichtbaar van 2 juni tot 10 juli. Bij het oversteken van de cirkel organiseren schepen vaak een poolcirkelceremonie waarna de gasten een certificaat ontvangen. Een van de hoogtepunten aan de kust is de Saltstraumen, de sterkste maalstroom ter wereld (20 knopen). Wie van sensaties houdt, beleeft een adembenemende ervaring tijdens een safari met een rubberboot.

De stad biedt Arctische ervaringen en een magische natuur. De regio rond Bodø is de thuisbasis van de grootste kolonie Europese zeearenden ter wereld. Op de excursies bezoek je onder meer Svartisen, de op een na grootste gletsjer van Scandinavië. Op slechts enkele minuten rijden van de cruisehaven kan je het Noorse luchtvaartmuseum bezoeken.

Bodø beschikt over drie cruisekaden. Die bevinden zich op een halve km van het centrum. Taxi’s en openbaar vervoer is beschikbaar.

Meer info op cruise-norway.no/Ports/Bodo/

Brønnøysund

Brønnøysund is een kustplaats in Midden-Noorwegen, omgeven door 10.045 eilandjes, riffen en scheren die de Vegaoyan of Vega-archipel vormen. De eilanden kregen een Unesco-status voor de zeldzame harmonie tussen de eilandbewoners en de eidereenden die broeden in speciaal voor hen gebouwde huizen in het landschap, langs vuurtorens en in vissersdorpjes.

Het kleine centrum wordt gedomineerd door de 19de eeuwse Brønnøy-kerk in neogotische stijl. Blikvanger is de Torghatten-berg met een 160 meter lange tunnel in het midden. Volgens de legende werd het gat veroorzaakt door een pijl van een trol die een mooi meisje achterna zat. In de omgeving bevindt zich de Laksforsen-waterval en het Vega-natuurpark dat een inzicht verschaft in het harde leven van de eilandbewoners door de eeuwen heen.

De haven beschikt over twee cruiseterminals: Central Port bevindt in het centrum en Northern Port op zo’n twee km afstand. Grotere vaartuigen gaan voor anker.

Meer info op cruise-norway.no/Ports/Bronnoysund

Eidfjord

Eidfjord wordt beschouwd als een van de mooiste dorpen van Noorwegen. Met grote contrasten en korte afstanden biedt deze bestemming het meeste en beste wat Noorwegen te bieden heeft: diepe valleien, blauwgroene fjorden, gletsjers, bergmeren, rivieren en watervallen op minder dan 30 minuten rijden.

De bestemming vormt de toegangspoort tot Hardangervidda, het hoogste bergplateau en grootste nationale park van Noorwegen. Het Norwegian Nature Centre Hardanger gaat met tentoonstellingen en panoramische filmvoorstellingen dieper in op de natuurlijke schoonheid van de regio. Een andere bezienswaardigheid is de 182 m hoge Vøringsfossen, een van de bekendste watervallen van het land. De waterval kreeg er in 2018 uitkijkpunten bij en intussen werd ook een pad en een spectaculaire brug over de waterval gebouwd.

Eidfjord opende in 2005 een nieuwe cruisepier die grote cruiseschepen kan ontvangen. Sommige schepen gebruiken ook Ulvik en Rosendal voor een bezoek aan de Hardangerfjord.

Meer info op cruise-norway.no/Ports/Eidfjord

Flåm

Het charmante dorpje Flåm met zijn 350 inwoners ligt aan de Aurlandsfjord, een zijrivier van de Sognefjord. Flåm is centraal gelegen in het fjordengebied en wordt omgeven door een wilde en dramatische natuur met watervallen en een schilderachtig landschap. Ze biedt enkele van de meest populaire attracties in Noorwegen.

Flamsbana (Flåm Railway) is een van de steilste en mooiste spoorwegen ter wereld. Flam is ook de thuisbasis van de spectaculaire Nærøyfjord. Future of the Fjords, een volledig elektrische ferry tussen Flåm en Gudvangen, is een perfecte manier om deze fjord te bezoeken. Mag het nog spectaculairder zijn? Probeer dan de Flåm Zip Line, de langste en wellicht ook meest scenische tokkelbaan in Scandinavië. Ze overbrugt een afstand van 1.381 meter aan een snelheid van 100 km per uur. De zipline is perfect te combineren met de Flamsbana.

Schepen gaan in de fjord voor anker. Het comfort voor de passagiers werd de jongste jaren fors verbeterd met een drijvende pier op wandelafstand van het dorp.

Meer info op cruise-norway.no/Ports/Flam/i

Frederikstad

Frederikstad op anderhalf uur rijden van Oslo wordt aanzien als een uitvalsbasis voor de Oslofjord. Op weg naar de aanmeerhaven vaar je voorbij maar liefst 833 eilanden en rotsen van de Hvalereilanden, het eerste marine nationaal park van Noorwegen. Vanuit Frederikstad kan je zowel Noorwegen als Zweden bezoeken.

Frederikstad is de geboorteplaats van Roald Amundsen die onder meer ontdekkingsreizen naar de zuidpool ondernam. Nabij de haven bevindt zich Gamlebyen, de best bewaarde vestingstad van Noord-Europa. De steden Moss, Sarpsborg en Halden zijn maar een korte busrit verwijderd. Het majestueuze fort Fredriksten torent hoog boven Halden uit. Maak een bootexcursie op het Halden-kanaal met de hoogste sluizen van Scandinavië.

De stad beschikt over vier kaden en plant nog een vijfde. Twee kaden bevinden zich nabij de versterkte stad. De overige liggen iets verderaf. Er rijden shuttlebussen en ferry’s.

Meer info op visitoestfold.com/en/

Geirangerfjord

National Geographic beoordeelde de Geirangerfjord als de best verzorgde Unesco-werelderfgoedlocatie. De smalle fjordarmen en steile bergen die in het diepblauwe water duiken, kan je het beste ervaren op een excursie in dit meest afgelegen deel van het fjordenlandschap. Een speciale attractie zijn de Zeven Zusters, de meest gefotografeerde watervallen in Noorwegen. Wil je de Geirangerfjord actiever beleven, huur dan een kajak, probeer de zipline uit of voel je hart kloppen tijdens een canyoning-uitstap. Voor een adembenemend uitzicht bezoek je Ørnesvingen. Misschien is de weg naar dit uitkijkpunt met haar 63 bochten en 11 haarspeldbochten wel even spectaculair als het panoramisch zicht. Een ander uitkijkpunt is de Skywalk Geiranger Dalsnibba.

Cruiseschepen gaan in Geiranger Port voor anker en tenderen of meren af aan de Seawalk, een drijvende pier. Een alternatief is de cruisepier in Hellesylt. Geiranger is heel streng op de uitstoot van de schepen. Vanaf 2026 moeten de schepen er zelfs helemaal uitstootvrij zijn.

Meer info op visitnorway.nl/bestemmingen-in-noorwegen/regio-west/geirangerfjord-en-trollstigen/

Gudvangen

Gudvangen is een populaire bestemming aan het einde van de Nærøyfjord, waar de rivier Nærøydalselvi uitmondt in de fjord. De Nærøyfjord is de meest wilde zijarm van de Sognfjord. Ze biedt een prachtige natuur met steile bergwanden, besneeuwde bergtoppen, wilde watervallen en een levendig cultuurlandschap. Zie hoe boerderijen zich vasthouden aan de steile hellingen langs de fjord, die circa 15 km lang is en op bepaalde plaatsen slechts 230 meter breed. Een boottocht op de Nærøyfjord is zeker een van de meest indrukwekkend fjordervaringen.

Een van de populaire attracties zijn de magische witte grotten of Gudvangen Fjordtell van anorthorsiet. Met achtergrondmuziek van Edvard Greig volgen de bezoekers het pad en bekijken de natuur in al haar majesteit. Andere bezienswaardigheden zijn de Kjelfossen- en Stallheimfossen-waterval. Ook Voss, Flåm en Aurland bevinden zich op korte rijafstand. Blijf je liever in het dorp, bezoek dan een middeleeuwse staafkerk, waarvan er verschillende mooie voorbeelden te zien zijn in de regio. Zie ook bijdrage over Fråm.

Meer info op gudvangen.com

Honningsvåg

Honningsvåg is een van de meest noordelijke plekken van Europa en de laatste aanloophaven voor de Noordelijke IJszee. De stad werd in de jaren ‘50 herbouwd met bontgeschilderde huizen nadat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog was verwoest. Gelegen op het eiland Magerøya heeft Honningsvåg met haar 2.600 inwoners een kosmopolitische flair en de charme van een kleine enclave. Vissen is de belangrijkste industrie van deze stad boven de poolcirkel. Restaurants serveren dan ook heerlijke vis en zeevruchten waaronder de koningskrab uit de Noordelijke IJszee.

Een van de bezienswaardigheden is het Nordkappmuseet. Je vindt er tentoonstellingen over de vissersgemeenschap en de omgeving. Daarnaast telt het eiland nog aantrekkelijke plekjes zoals de vissersdorpen Gjesvaer en Kamøyær en het vogeleiland Gjesvaerstappen. Op minder dan een uur rijden bevindt zich Nordkapp, het meest noordelijke punt van Noorwegen.

Meer info op visitnorway.com/listings/honningsv%C3%A5g-tourist-information/180294/

Kirkenes

Kirkenes nabij de Russische grens is het uiteinde van Noorwegen. Het oostelijke eindpunt van de kustdienst van Hurtigruten ligt verscholen in een fjord op 400 kilometer boven de Noordpoolcirkel. De middernachtzon schijnt er van 17 mei tot 21 juli. Populaire zomeractiviteiten zijn er boottochten, wandelen, duiken, vissen, jagen en vogels spotten in Varanger en op het eiland Hornøya, een van de grootste nestplaatsen in Noorwegen. Je ziet er onder meer papegaaiduikers, guillemots en zeearenden. Ook populair is de king crab safari.

Net als Honningsvåg kreeg Kirkenes het met meer dan 300 Sovjet-bombardementen zwaar te verduren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de aanloop kan je onder meer de Andersgrotta bezoeken. Die was tijdens de oorlog het toevluchtsoord van de bevolking. Vandaag vinden er rondleidingen plaats in de bunker. De geschiedenis van oorlog en vrede langs de Noors-Russische grens komt ook aan bod in het Grnselandmuseet. Het cruisedok in Port Kirkenes bevindt zich op anderhalve km van het centrum.

Meer info op visitnorway.nl/bestemmingen-in-noorwegen/regio-noord/kirkenes-oost-finnmark/

Kristiansand

Kristiansand dankt haar bijnaam ‘Zomerstad’ aan de golfstroom die zorgt voor milde temperaturen. De stad, opgericht in 1641, verrast haar bezoekers met een oude stad en vismarkt op amper 100 meter van de kade. Bovendien hebben bezoekers gemakkelijk toegang tot de ongerepte natuur en kunnen ze de rest van de regio te voet of met de bus verkennen.

Een van de attracties is de Setesdalsbanen Vintage Railway. De stoommachine uit 1901 neemt je 8 km mee door tunnels, onder lawine-schuilplaatsen en over dammen. De reis herschept de speciale sfeer van een treinreis rond de eeuwwisseling. Bezoek het oude fort Christiansholm uit 1672 of het openluchtmuseum dat de cultuur en de geschiedenis van Kristiansand en het graafschap Vest Agdar belicht. Uiteraard is een bezoek niet compleet zonder een verkenning van de langgerekte archipel met zijn rotsachtige eilanden.

De cruisepieren bevindt zich op wandelafstand van het centrum en nabij de marina met haar winkels en restaurants. Nabij de terminal vertrekt een toeristentreintje naar het centrum.

Meer info op cruise-norway.no/Ports/Kristiansand

Longyearbyen (Spitsbergen)

Spitsbergen (Svalbard in het Noors) is een eilandengroep in de Noordelijke IJszee, zo’n 600 km ten noorden van Noorwegen, maar geniet van een apart statuut binnen het koninkrijk. De cruiseschepen meren aan in Longyearbyen, het belangrijkste logistieke punt van de eilanden. De populatie bestaat vooral uit mijnwerkers, onderzoekers en studenten. De archipel is daarnaast de thuisbasis voor enkele duizenden ijsberen. Die zwerven het hele jaar over de eilanden waardoor toeristen niet zonder gids Longyearbyen kunnen verlaten.

De excursies bestaan er vooral uit hiking door de toendra, bezoeken aan gletsjers en ijsgrotten en het bewonderen van vogels, ijsberen, poolvossen, baardrobben en beluga’s. Expeditieschepen bezoeken op Spitsbergen eveneens het vulkanische eiland Jan Mayen, St. Johns Fjord, Prins Karls Forland, Pyramiden als levend museum van de oude Sovjet Unie en de mijnstad Barentsburg. De cruisekade Bykaia in Port Longyear ligt op anderhalve km van het centrum. De haven ligt dicht bij de luchthaven met regelmatige vluchten naar Tromsø of Oslo voor wie zijn cruise start of eindigt op Spitsbergen.

Meer info op visitnorway.nl/bestemmingen-in-noorwegen/spitsbergen/

Molde

Molde, Åndalsnes en Erefjord zijn de drie bestemmingen in de Romsdalsfjord. Cruiseschepen bezoeken al anderhalve eeuw Molde, de stad van rozen. Blikvangers zijn de kathedraal met zijn 50 meter hoge klokkentoren en het plaatselijke stadhuis met rozentuin op het dak. Vanaf het uitkijkpunt Varden geniet je van een prachtig panoramisch uitzicht over de fjorden, de eilanden en maar liefst 222 bergtoppen.

Andere bezienswaardigheden zijn het openlucht-folkmuseum Romsdal en de Marble Caves in Naas. De grotten zijn het resultaat van de mijnbouw, maar fungeren vandaag als concertlocatie en toeristische attractie. Daarnaast is de omgeving van Molde perfect om te wandelen en te fietsen. Onderweg kom je ook de Trollveggen tegen, de hoogste verticale rots van Europa. Excursies van het schip rijden langs Troll’s Path een landschap met diepe fjorden, smalle haarspeldbochten en weelderige valleien of volgen de Atlantic Road die over bruggen en eilanden zigzagt. Misschien wel een van de mooiste roadtrips in de wereld.

Meer info op cruise-norway.no/Ports/Molde

Olden

Olden is een dorp met amper 500 inwoners, maar wel een belangrijke toeristische bestemming. De aanloophaven in de Nordfjord is een poort tot de gletsjers. Olden bevindt zich nabij het Jostedalsbreen National Park, het grootste wildernispark in Zuid-Noorwegen. Het gebied bestaat uit groene valleien, ruige bergen en ontzagwekkende gletsjers. Excursies van de rederijen gaan eveneens richting de Briksdal-gletsjer. Deze gletsjerarm maakt deel uit van de Jostedalsbreen-gletsjer. Die wordt gevormd door ijs en sneeuw die doorheen de eeuwen is gevallen.

Neem Loen Skylift, een van de steilste kabelbanen in de wereld, voor spectaculaire uitzichten vanop de berg Hoven. In de nabijheid bevinden zich tevens diverse watervallen waaronder de Volefossen en de Kleivafossen die tot een van de meest gefotografeerde plekjes van Noorwegen behoren. Ook een bezoek waard is de staafkerk van Urnes die dateert uit 1130. Olden is een tenderhaven. Ze beschikt  over twee steigers zodat alle cruisepassagiers vlot in het centrum aan land kunnen gaan.

Meer info op fjords.com/loen-and-olden/

Oslo

De Noorse hoofdstad heeft heel wat te bieden op wandelafstand van de cruisekades. De jongste jaren openden tal van indrukwekkende musea de deuren. Blikvangers zijn de Opera, het Astrup Fearnley Museum of Modern Art en Deichman Bjørvika, misschien wel de mooiste bibliotheek ter wereld. In oktober 2021 verwelkomde het Munch Museum zijn eerste gasten en in 2022 opent het nieuwe Nasjonalmuseet de deuren. Maak een uitstap naar het schiereiland Bygdøy waar je onder meer het Noors Museum van Culturele Geschiedenis, het Viking Ship Museum, het Kon-Tiki Museum over Thor Heyerdahl en het Franmuseum over de Noorse poolexpedities kan bezoeken.

Oslo is een populaire aanloophaven op cruises naar zowel de Noorse fjorden en de Baltische Zee als op mintrips vanuit Duitsland. Dat heeft ze te danken aan haar ligging op één dag varen van Duitsland en Kopenhagen. De schepen meren in Oslo af in het centrum. De stad beschikt over vier aanmeerlocaties voor cruiseschepen.

Meer info op cruise-norway.no/Ports/Oslo/

Reine

Reine is een authentiek en levendig vissersdorp op de Lofoten. De haven op Moskenesoy (Moskenes Island) staat bekend om haar schilderachtige ligging en omringende bergtoppen. Het plaatsje is een perfecte uitvalsbasis voor een verkenning van de natuur. Neem deel aan een kajaktocht in de Reinefjord en naar de eilanden Sakrisøy en Hamnøy en of maak een bergwandeling naar Reinebringen voor een van de mooiste uitzichtpunten.

Nabij Sørvagen bevindt zich het dorp Å. Tot dertig jaar geleden was het kleine vissersdorp gespecialiseerd in stokvis. De jongste decennia heeft het toerisme dit unieke plekje ontdekt en is er vandaag de belangrijkste activiteit geworden. Je vindt er het Lofoton Stockfish Museum en het Norwegian Fishing Village Museum. Ook Nusfjord is een bezoek waard. Dit plaatsje wordt omschreven als het oudste en best bewaarde vissersdorp in Noorwegen. Reine staat vooral bij kleinere schepen op het vaarschema van cruises naar de Noordkaap.

Meer info op cruise-norway.no/viewfile.aspx?id=2949

Skjolden

Skjolden is gelegen aan het einde van de langste fjord van Noorwegen. Het schip vaart door de pittoreske Lustafjord die smaragdgroen kleurt vanwege het smeltwater van de gletsjers. Langs beide oevers zie je prachtige dorpjes, weelderige landschappen en idyllische boerderijen. De haven is ook de uitvalsbasis voor een bezoek aan de Sognefjord en drie nationale parken: Jotunheimen, Breheimen en Jostedalsbreen.

Het dorp ligt genesteld tussen de hoogste bergpas van Noord-Europa, Sognefjellet (1.434 m) met een spectaculair uitzicht op de hoogste bergen van Scandinavië en de majestueuze Jostedal-gletsjer, de grootste gletsjer op het Europese vasteland. Skjolden is ook de uitvalsbasis voor de staafkerk van Urnes die op de werelderfgoedlijst staat.

De meeste schepen gaan in Skjolden voor anker. De tenderkade bevindt zich op een km van het centrum. Openbaar vervoer is beschikbaar.

Meer info op cruise-norway.no/Ports/Skjolden/

Stavanger

Stavanger in de zuidwestelijke hoek van Noorwegen is het vertrekpunt voor een bezoek aan de Lysefjord en de iconische Preikestolen – de uitstekende rots die doet denken aan een preekstoel –  op amper een uur varen. Cruiseschepen meren af aan vier kaden in het oudste deel van de stad, op korte wandelafstand van het charmante centrum en de kathedraal. In het historische stadsdeel Gamle Stavanger slenter je langs witgeschilderde houten huizen met talloze galerijen en bijzondere winkeltjes. Het kleurrijke Øvr Holmegate is zonder twijfel de meest gefotografeerde straat van Noorwegen. Stavanger is ook bekend voor haar verbluffende straatkunst.

De havenstad was vroeger vooral een vissersdorp. De verse producten uit de zee proef je op de vismarkt Fisketorget. Daarnaast is Stavanger onafscheidelijk verbonden met de winning van olie en gas. Maak in een overlevingspak kennis met de belangrijkste industrie in het Norwegian Petroleum Museum. Een van de nieuwe attracties is Viking House. Die vertelt in virtual reality de geschiedenis van de Vikings in de regio rond Stavanger.

Meer info op cruise-norway.no/Ports/Stavanger/

Svolvær

Svolvær op de Lofoten-eilandengroep behoort volgens National Geographic tot de meest aantrekkelijke bestemmingen in de wereld. Het symbool van de stad is de 569 meter hoge Svolværgeita. De naam ‘Geitenberg’ verwijst naar de twee opmerkelijke hoorns. Svolvær leeft vooral van de visvangst. De vissers jagen in de winter op skrei, een Arctische kabeljauw die langs de kust migreert. De vis wordt meestal ter plekke in de openlucht gedroogd tot stokvis. Het oudste exportproduct maakt ook het voorwerp uit van het Lofoten Stockfish Museum.

De Lofoton zijn een ideale bestemming voor activiteiten in de natuur. Aan land kan je er fietsen en wandelen. De zee leent zich tot kajakken, duiken, snorkelen en hengelen. In de winter kan je op de Lofoten de magische aurora borealis bewonderen. Een van de toeristische toppers is het informatiecentrum over het poollicht. Bezoek ook Nusfjord, een van de oudste en best bewaarde vissersdorpen van Noorwegen. Svolvær beschikt over twee kades waar vooral kleine en middelgrote cruiseschepen afmeren. Svolvær East bevindt zich pal in het centrum, Svolvær West ligt 2 km verderop.

Meer info op cruise-norway.no/Ports/Svolvaer/

Trollfjord

De Trollfjord is een 3 km lange zijarm van de Raftsund, gelegen tussen de Vesterålen en de Lofoten. De fjord is omgeven door steile bergen die 600 tot 1.100 meter hoog zijn. Trollfjord draagt de titel van smalste fjord en meest spectaculaire landschap van Noorwegen. De monding van de fjord is zo smal dat er geen grote cruiseschepen door kunnen. Kleine en middelgrote vaartuigen wagen zich aan de doortocht die hen meteen ook verplicht om aan het einde van de fjord rechtsomkeer te maken. Voor menig cruisepassagiers is dit een van de hoogtepunten van hun reis. Ferry’s en Hurtigruten-schepen maken op hun reis langs de Noorse kust ook vaak een omweg naar de Trollfjord.

Grotere schepen zullen het bezoek aan de Trollfjord meestal aanbieden als een excursie. Een van de uitstappen gebeurt aan boord van een elektrische ferry met onderwaterdrone. Vanuit Svolvær worden ook zeearendsafari’s ingelegd aan boord van rubberboten. De dieren leven onder meer in de straat van Raftsundet en de Trollfjord. Ze kunnen een vleugelwijdte tot 2,65 meter bereiken. Met enig geluk zullen ze boven de boot cirkelen. Deze uitstap is dan ook een must voor natuurliefhebbers.

Meer info op visitnorway.com/listings/trollfjord/227088/

Tromsø

Tromsø wordt beschouwd als de arctische hoofdstad van Noorwegen. De stad aan de rand van het noordpoolgebied, heeft een spectaculaire ligging tussen eilanden, pittoreske fjorden en dramatische bergtoppen. Gelegen op bijna 90 graden noorderbreedte kunnen bezoekers er zowel het noorderlicht (eind augustus tot eind april) als de middernachtzon (eind mei tot eind juli) ervaren.

De geschiedenis van Tromsø gaat terug tot de 19de eeuw toen de stad het startpunt was voor de Arctische jacht en expedities naar de Noordpool. De Arctic Cathedral is het iconische symbool van de stad, geïnspireerd op de arctische natuur. Voor een fantastisch zicht over de regio neem je de kabelbaan naar Mount Storsteinen. De berg is tevens een zeer mooi vertrekpunt voor wandelingen door de omliggende bergen. Port of Tromsø beschikt over vier kades voor cruiseschepen. De twee Prostneset-aanmeerplaatsen bevinden zich in het centrum. De Breivika-kades liggen vier km buiten het centrum. Er is openbaar vervoer en op vraag van de rederijen rijden shuttlebussen.

Meer info op cruise-norway.no/Ports/Tromso

Trondhem

Trondheim is de derde grootste stad van Noorwegen en wordt de koninklijke hoofdstad genoemd. Ze werd in 997 opgericht door de Vikingkoning Olav Tryggvason als eerste hoofdstad van Noorwegen. In de Nidaros-kathedraal worden koningen tot op vandaag ingezegend. Trondheim is dan ook sinds de middeleeuwen een populair bedevaartsoord. Bakklandet is het oudste deel van de stad met kleurrijke houten woningen en smalle straten. Trondheim is het toegangspunt tot de Unesco-werelderfgoedstad Røros. De oude mijnstad lijkt vandaag een openluchtmuseum. De regio rond Trondheim is ook de enige wilde habitat in Europa van de muskusos, een plomp holhoornig hoefdier uit het arctisch gebied.

De noordelijke stad beschikt over een cruisekade waar gelijktijdig drie cruiseschepen kunnen afmeren. Een vierde schip kan voor anker gaan. De haven laat maximaal 9.000 cruisepassagiers op dezelfde dag toe. De cruiseterminal bevindt zich op 600 m van het centrum en de winkels. Er rijden bussen en taxi’s.

Meer info op cruise-norway.no/Ports/Trondheim/

Vesterålen

De Vesterålen (de Groene Alpen) zijn een eilandengroep ten noorden van de Lofoten. Dit is de enige plek in Noorwegen waar je het hele jaar door walvissen kan spotten. De kans is groot dat je op jouw reis orka’s, potvissen, grienden, bultruggen of gewone vinvissen te zien krijgt.

De 1.330 grote en kleine eilanden van de archipel hebben heel wat te bieden van krijtwitte stranden tot steile bergen. Verspreid langs de kust zie je oude vissersdorpjes en kleurrijke vissershutten waar eeuwenlang vissers en handelaars woonden. Een van de bekendste locaties is Nyksund waar kunstenaarsateliers, kunstgalerijen en betere restaurants vandaag de plaats van de vissers hebben ingenomen. Maak kennis met de Sami-cultuur in Inga Sami Siida of bezoek het Hurtigruten Museum en leer hoe één man op het einde van de 19de eeuw een stoombootbedrijf opstartte dat het leven van duizenden mensen langs de Noorse kust zou veranderen.

Cruiseschepen meren op de Vesterålen meestal af in Sortland, de havenstad op het eiland Langoya. De cruisekade bevindt zich op 200 meter van het centrum.

Meer info op cruise-norway.no/Ports/Vesteralen/