Turkije

Antalya

Antalya in het zuidwesten van Turkije is een populaire badplaats. Haar geschiedenis gaat evenwel terug tot de tweede eeuw vóór Christus. Het archeologisch museum schetst de Grieks-Romeinse geschiedenis van de regio die toen Pamphylia heette. Perga op 15 km van Antalya is een van de opmerkelijke archeologische sites in het gebied. In Antalya is vooral de oude stad een bezoek waard. Je vindt er moskeeën, oude Ottomaanse huizen, Byzantijnse kerken en de Poort van Hadrianus. Andere bezienswaardigheden zijn het Atatürk huis en museum, gewijd aan de oprichter van de republiek en de watervallen van Düden op een kwartier rijden.

De cruiseschepen meren af in Port Akdeniz op 15 km ten oosten van het historische centrum van de stad. Van daaruit rijden gratis shuttlebussen naar het centrum. Een taxirit kost circa € 25.

Meer info op visit-antalya.com

Bodrum

Bodrum is net als Antalya een populaire toeristische bestemming met veel winkels en een druk nachtleven. De haven en marina worden gedomineerd door de Sint-Petrusburcht. Het middeleeuwse kasteel dat de haven vroeger moest beschermen, huisvest vandaag onder meer een onderwater-archeologisch museum.

Bezienswaardigheden zijn onder meer het mausoleum van Halicarnassus en het Griekse theater uit de vierde eeuw vóór Christus waar vandaag nog steeds optredens plaats vinden. De cruiserederijen organiseren ook excursies naar archeologische sites zoals Stratonikeia en Miletus. Deze laatste behoort tot de grootste ruïnes en oudste Griekse steden in Klein-Azië. Vanuit Bodrum kan je ook deelnemen aan een excursie naar het Griekse eiland Kos.

Bodrum Cruise Port bevindt zich op een kwartier wandelen van de stadskern. Vanuit de haven is er ook een Sea Shuttle die je rechtstreeks naar het centrum brengt.

Meer info op bodrumcruiseport.com

Istanbul

Istanbul is een belangrijke transithaven en inscheephaven voor cruises in de oostelijke Middellandse Zee en de Zwarte Zee. Sommige schepen overnachten in de Turkse haven, wat extra mogelijkheden biedt om deze indrukwekkende, maar tegelijk hectische metropool te ontdekken. Belangrijke bezienswaardigheden zijn de Hagia Sophia, het Topkapi-paleis, de Galata Toren, het Taksimplein en de ondergrondse wateropslagplaats Basilica Cisterne. Een bezoek is niet compleet zonder de Grand Bazaar en de Kruidenbazaar, vlakbij de Galatabrug.

De schepen meren af in de vernieuwde cruisehaven Galataport op het knooppunt van de Bosphorus en de Gouden Hoorn. De buurt wordt helemaal vernieuwd met kantoren, hotels, winkels en eethuizen. De terminal bevindt zich op 3 km van het centrum. Er zijn taxi’s en trams, maar ook de wandeling over de Galatabrug loont de moeite. Istanbul beschikt over twee luchthavens: Sabiha Gökcen en de nieuwe Istanbul Airport Havalimani Beide luchthavens bevinden zich op 40 km of circa een uur rijden van de cruiseterminal. Taxiprijzen schommelen tussen de € 30 en € 40.

Meer info op istanbeautiful.com/istanbul-cruise-port-galataport/

Izmir

De cruiseterminal van Izmir bevindt zich in Alsancak op 3 km van het stadscentrum van Konak en bezienswaardigheden als de klokkentoren, de 500 jaar oude Kemeralti Bazaar en de ruïnes van de oude agora van het voormalige Smyrna. Voor een vogelperspectief over de stad, neem je de Tarihi Asansör. De recent gerestaureerde publieke lift uit 1907 heeft een observatieterras voor een panoramisch uitzicht over de stad.

De rederijen organiseren vanuit Izmir ook excursies naar Efeze, een van de zeven wereldwonderen van de antieke wereld. De rit van 80 km neemt wel bijna anderhalf uur in beslag. Indien het schip op het vaarschema ook Kusadasi aanloopt, bezoek je deze archeologische site beter vanuit die haven. Dichter bij Izmir liggen Bergama en de ruïnes van Pergamon.

Izmir wordt sporadisch ook gebruikt als inscheephaven. Dan land je op de Izmir Adnan Menderes Airport. De cruiseterminal bevindt zich op circa 20 km van de luchthaven.

Meer info op visitizmir.org/en/home/

Kusadasi (Efeze)

Kusadasi is de aanloophaven voor een bezoek aan ruïnes van Efeze. De historische site bevindt zich op amper 20 kilometer of een half uur rijden van de terminal. Ligt het schip langer in Kusadasi en heb je Efeze al bezocht, dan is Pamukkale een bezoek meer dan waard. De witte kalksteenterrassen staan op de Unesco-erfgoedlijst. De transfer neemt wel 2 tot 2,5 uur in beslag.

Kusadasi Cruise Port in Ege Port bevindt zich pal aan het centrum met heel wat (toeristen)winkels en terrassen. Bezoek de Kaleici Camii-moskee, de overblijfselen van oude stadswallen en Adasi. Het zogenaamde duiveneiland met haar terrassen en kasteel is het symbool van de stad. Kusadasi is daarnaast een bekende badplaats met heel wat stranden. Rond Kusadasi bevinden zich ook diverse sfeervolle dorpjes en baaien die de verplaatsing lonen.

Meer info op kusadasicruiseport.com