Genting wil cruiseschepen bouwen voor hotelketens

Crystal Cruises heeft in het weekend de Crystal Endeavor gedoopt op de MV Werften Stralsund-werf. Dat gebeurde tijdens een coronaveilige openluchtplechtigheid op het dek van het polar class 6 expeditie-cruiseschip. Meter van het vaartuig is Manuela Schwesig, eerste minister van de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Crystal Endeavor komt op 17 juli in de vaart met een tiendaagse cruise rond IJsland. Het yacht biedt plaats aan 200 gasten en evenveel bemanningsleden.

De bouw van het cruiseyacht had veel aarde aan de dijk en een Duitse staatslening en -steun waren nodig om de scheepswerf – die net als het schip eigendom is van Genting Hong Kong – in coronatijden boven water te houden. Volgens de Duitse overheid gebeurde dat in de overtuiging dat deze scheepswerf wel degelijk een toekomst heeft. De werf bouwt niet alleen de Crystal Endeavor en haar zusterschip in 2023, maar ook de Global Dream voor zusterrederij Dream Cruises. Het vaartuig wordt met 208.000 brutoton en 5.000 passagiers meteen het grootste cruiseschip ooit gebouwd in Duitsland.

Op de plechtigheid kondigde Colin Au, Group President Genting Hong Kong, voor de volgende jaren een opmerkelijk project aan om schepen uit te baten voor luxehotelketens. Zo gaat de groep gepersonaliseerde Endeavor Class-schepen bouwen en uitbaten voor derden. Er zijn al vergevorderde onderhandelingen met Hilton. Het is in dit verband niet uitgesloten dat de Crystal Endeavor 2 de naam Waldorf Astoria Cruise zal krijgen.

Daarnaast plant Genting vanaf 2025 een nieuwe serie schepen voor 2.000 passagiers die grotendeels door hotelketens worden uitgebaat. In het promofilmpje worden onder meer Marriott, Accor, Hilton en Hyatt genoemd. Centraal in het ontwerp van deze Universal Class staat de social distancing. De schepen zullen meer ruimte per passagier bieden. In de kajuiten kan het bed worden ingeklapt zodat gasten in de hut kunnen dineren met familie of vrienden. Grotere terrassen moeten het mogelijk maken te zonnebaden op het eigen balkon. Verder wordt het schip uitgerust met bluetooth, stem- en gezichtsherkenning zodat de gasten geen deuren of liften meer hoeven aan te raken. Alle oppervlaktes worden bekleed met een transparante titaniumdioxide-coating die de overdracht van virussen en bacteriën voorkomt.

© foto’s Genting/Crystal Cruises

Klik hier voor meer nieuws