MSC Seaside vaart voor het eerst in Europa

MSC Seaside werd als prototype eind 2017 in Miami gelanceerd, maar vaart pas dit jaar voor het eerst in Europa. Het resortschip verzorgt cruises in de westelijke Middellandse Zee terwijl het zusterschip MSC Seaview in Noord-Europa vaart. De Seaside-klasse is trouwens geen ontwerp van MSC Cruises, maar werd ontwikkeld door de Fincantieri-scheepswerf. In die zin onderscheidt de scheepsklasse zich van de andere vaartuigen van de maatschappij.

Met het project wilde de Italiaanse scheepsbouwer een antwoord bieden op een aantal scheepsongevallen zoals de ramp met de Costa Concordia waarbij bepaalde reddingssloepen door het hellende schip onbruikbaar waren of de brand op de Carnival Triumph waarbij het cruiseschip dagenlang stuurloos ronddobberde in de Golf van Mexico.

Safe Return to Port

Centraal staat het Safe Return to Port-concept (veilige terugkeer naar de haven) waarbij het schip na een incident veilig een haven kan bereiken. Vroeger bevonden de motoren en schoorstenen zich achteraan het schip. Dit had onder meer te maken met de trillingen van de schroefas en de roetdeeltjes uit de schoorstenen die op de dekken konden belanden. Met reinigingssystemen voor de uitlaatgassen en het varen op lichtere scheepsdiesel, vloeibaar aardgas en straks batterijen stelt het probleem van de vervuiling zich niet langer. Ook de trillingen behoren tot het verleden door het gebruik van een elektrische aandrijving. Aan boord van de MSC Seaside bevinden de motoren zich in het midden van het schip. Dit verklaart trouwens waarom de schoorstenen centraal op het schip staan.

De midscheepse plaatsing en gescheiden machinekamers laten toe om bij een brand of ander incident de helft van het schip af te sluiten en de overige zones operationeel te houden. Een cruiseschip kan immers perfect op de helft van haar vier of zes motoren varen. Tegelijk blijven de stroomleveringen en andere voorzieningen gegarandeerd. De gewijzigde locatie van de motoren bevordert bovendien de stabiliteit en vermijdt dat de zware last achteraan het schip moet worden gecompenseerd door ballasttanks. Dit concept zien we bijvoorbeeld ook op de schepen van de Norwegian Prima Class die bij Fincantieri op hetzelfde platform worden gebouwd.

Buitenbeleving

Een tweede punt dat aan de basis van het innovatieve scheepsconcept lag, was het contact met de zee. Mensen gaan op cruise om de zee te beleven. Breng daarom de voorzieningen zoveel mogelijk naar de buitenzijde van het schip en breidt de hoger gelegen zonnedekken uit met een openluchtpromenade op zeeniveau die rond het schip loopt. Bovendien worden de reddingsvlotten vrij opgehangen onder deze promenade, wat meteen een snellere en veiliger evacuatie in een noodsituatie mogelijk maakt.

Het promenade-concept was trouwens enkele jaren tevoren ontwikkeld door Norwegian Cruise Line. Alleen is spijtig dat MSC Cruises de Waterfront Boardwalk op de MSC Seaside en MSC Seaview onvoldoende benut. Alleen het buffetrestaurant biedt de mogelijkheid om buiten te dineren. Er geven te weinig bars, lounges of restaurants op uit. Ter hoogte van het wellnessinstituut wordt de buitenruimte ook niet gebruikt voor fitnessprogramma’s of yogaklassen. Met de MSC Seashore die eind juli de scheepswerf verliet en de MSC Seascape die in 2022 volgt, maakt de rederij een inhaalbeweging. Specialiteitenrestaurants worden alvast van de hogere dekken verplaatst naar de Waterfront Promenade zodat gasten zowel binnen als buiten kunnen dineren. Op die manier wordt de buitenbeleving bevorderd en krijgt de promenade meer animo.

Gasten genieten op de MSC Seaside onder meer van 19 bars en lounges en 11 eetgelegenheden waaronder een visrestaurant, een Pan-Aziatisch restaurant en een steakhouse, een uitgebreid fitness- en wellnessinstituut en een kinderclub opgesplitst in zes leeftijdsgroepen. Tot de recreatieve voorzieningen behoren verder de vele buitendekken, binnen- en buitenzwembaden, een waterpark, zipline, theater, bowlingbaan en 5D-cinema.

MSC Seaside heeft een maximale bezetting van 5.119 gasten en biedt accommodatie voor elk type gast, van binnenhutten tot exclusieve suites op het achterdek en flexibele modulaire kajuiten voor groepen tot tien personen. Vakantiegangers op zoek naar extra verwenning kunnen terecht in de MSC Yacht Club met eigen lounge, restaurant en zonnedek met zwembad op de voorzijde van het schip. Dit schip-in-een-schip omvat 86 suites met butlerservice. Internet en drankenpakket zijn in de Yacht Club inbegrepen in de prijs van de cruise.

Klik hier voor een fotoreportage over de MSC Seaside.

© Patrick Parez Communications