Belgische overheid legt cruiserederijen strenge Covid-maatregelen op

In een nota onderschrijven de bevoegde Belgische instanties dat de cruise-industrie zeer grote inspanningen heeft geleverd om de sanitaire veiligheid van de bemanning en passagiers te vrijwaren en aan boord een gesloten Covid-vrije gemeenschap te creëren en hanteren. Niettemin moeten alle passagiers voor de aankomst in een Belgische haven een elektronische passenger locator form (e-PLF) invullen. Bovendien mogen passagiers in principe niet ontschepen of aan land gaan voor een toeristisch bezoek indien het schip in de afgelopen 14 dagen voor de aankomst in België aangelegd heeft in een haven die op de website van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid rood kleurt. Reizigers die toch het schip willen verlaten, moeten een vaccinatie- of herstelcertificaat of een negatieve PCR-test voorleggen, afgenomen ten vroegste 72 uur voor aankomst op het Belgisch grondgebied.

De Belgische overheid heeft ook een volledig draaiboek uitgewerkt voor een melding van een bevestigde en vermoedelijke besmetting onder de bemanning of passagiers. In overleg met de rederij worden in dit geval maatregelen afgesproken, rekening houdend met het Covid-protocol van het schip en de beheersmaatregelen. Indien uit het overleg blijkt dat het cruiseschip de veiligheid of medische hulpverlening niet kan garanderen, kan de havengezondheidsautoriteit (Saniport) het vaartuig een verbod opleggen om af te varen.

Hoewel deze regels onder meer zijn gebaseerd op de EU Guidance for Cruise Ship Operators, zien we toch dat België strenger optreedt dan bepaalde landen in de Middellandse Zee, zeker wanneer het op het varen in rode zones aankomt. Als de Deltavariant de volgende weken verder terrein wint, is het onzeker of we dit jaar nog veel cruiseschepen in onze havens zullen zien.

Tegelijk kunnen we ons afvragen of de rederijen er niet beter aan doen om van een verplichte vaccinatie een algemene regel te maken. NCL pleitte er in het weekend nog voor dat 100 procent de standaard voor cruiseschepen moet worden. CEO Harry Sommer: “Op een groot resortschip met slechts 95 procent gevaccineerden, kan je 200 niet-gevaccineerde passagiers en 100 niet-gevaccineerde bemanningsleden hebben. Wij willen alvast niet in een dergelijke situatie zitten.”

Uit cijfers van het Bermello Ajamil & Partners, het architectenbureau achter onder meer de nieuwe NCL-terminal in Miami, blijkt dat midden augustus al 41 procent van de totale cruisevloot opnieuw in de vaart is. 37,5 procent van de schepen eist een volledige vaccinatie. Bij 15 procent is vaccinatie verplicht vanaf 18 jaar en bij 17,5 procent vanaf 12 jaar. 22,5 procent van de schepen legt op dit ogenblik geen verplichte vaccinatie op. Tot deze groep behoren onder meer MSC Cruises, Costa Cruises, Celestyal Cruises en Hapag-Lloyd Cruises.

© AIDA Cruises

Klik hier voor meer nieuws