Le Ponant, de iconische driemaster is terug

Le Ponant, de iconische driemaster die in 1988 aan de basis lag van de Franse rederij, ondergaat een grondige transformatie. Het intieme zeiljacht voor 32 gasten en 34 bemanningsleden wordt volledig gerenoveerd met een strak en verfijnd design door studio Jean-Philippe Nuel die eerder betrokken was bij de inrichting van de Sisterships en Explorers van de Franse luxe- en expeditierederij. Le Ponant biedt tijdens de zomer 2022 twintig afvaarten en drie vaarschema’s aan tussen Kroatië en Griekenland.

De grondige renovatie slaat zowel op de indeling van de dekken als de aankleding van de publieke ruimtes en kajuiten. De nieuwe stijl moet een gevoel van tijdloosheid uitstralen door het prominente gebruik van effen tinten zoals gebroken wit, taupe en kaviaargrijs. De 16 passagiershutten en suites voor maximaal 32 gasten zijn verdeeld over drie dekken en beschikken over grote ramen of balkons. Het geheel moet de opvarenden het gevoel geven dat ze met vrienden of familie op een privéjacht varen.

Le Ponant beschikt over vier passagiersdekken en een marina. Het schip heeft onder meer kayaks met glazen bodem, paddleboards, visgerei, snorkel- en duikmateriaal bij. Voor de verkenning van de bestemmingen heeft het vaartuig fietsen aan boord. Ook zijn speciale wateruitrustingen voor kinderen voorhanden. Volgende zomer zal het schip trouwens eind juli en begin augustus twee cruises met kinderanimatie voorstellen. Klik hier voor beelden van het schip.

Volgens Alexiane Eymard, directeur cruise-ervaringen en -concepten en Jean-David Lemaire, kapitein van Le Ponant, wil het zeiljacht het beste bieden op het vlak van verfijning en milieuvriendelijkheid. Centraal staat het concept van ‘slow travel’ waarbij het schip maximaal met de wind vaart en snelheden haalt van 6 tot 12 knopen. Deze visie stond ook centraal in het uitwerken van de vaarschema’s. Het 88 meter lange schip beschikt verspreid over zijn drie masten over een zeiloppervlak van 1.212 m². Daar komen nog eens circa 1.000 m² bij wanneer Le Ponant haar spinnaker ontplooit. Le Ponant zal volgende zomer trouwens alleen in de vertrekhaven tegen de kade liggen. Op alle andere bestemmingen gaat de driemaster buiten de kust voor anker.

Zomer 2022

Het zeiljacht spendeert het gros van de zomer in de Adriatische Zee met tussen juni en augustus twaalf afvaarten vanuit Dubrovnik. Op het programma staan de rijkdom en wonderen van de Dalmatische kust, Kroatië en Montenegro. Vanuit Dubrovnik kiest Le Ponant het ruime sop naar de baai van Kotor om vervolgens het anker uit te werpen bij Mljet, Korcula, Komiza en het eiland Vis, Stari Grad op het eiland Hvar, de charmante haven van Pučišća en tot slot de Elafietenarchipel.

Eilandhoppen tussen Dubrovnik en Athene kan tijdens een herpositionering langs de Peloponnesos, het eiland Paxos, Fiskardo op het eiland Kefalonia, het versterkte schiereiland Monemvasia, Kythnos en tot slot Lavrio, een rustige jachthaven in de buurt van Athene. Deze cruise van zes nachten staat geprogrammeerd van 28 augustus tot 3 september 2022.

In het najaar nodigt Le Ponant uit de Griekse eilanden te ontdekken. Vanuit de haven van Lavrio, op een boogscheut van Athene, zet de driemaster koers naar de Cycladen en de Saronische Eilanden met exclusieve tussenstops in Tinos, Polyaigos, Folegandros, Monemvasia, Kythnos en tot slot Spetses. Deze weekcruise wordt zeven keer aangeboden in september en oktober 2022.

© foto’s Ponant

Klik hier voor meer nieuws