Frank Van den Steen neemt roer MSC Benelux over

Frank Van den Steen (ex-Lufthansa) is de nieuwe country manager voor MSC Cruises in België, Nederland en Luxemburg. Hij volgt in de Benelux Patrick Pourbaix op. Die legt zich voortaan helemaal toe op de Franse markt. De nieuwe directeur zal MSC Cruises in de Benelux aansturen als één sterke entiteit voor deze drie landen. Dat zal leiden tot meer harmonisatie op het gebied van communicatie en marketing, én tot grotere flexibiliteit voor de cruisereizigers zelf.

Achille Staiano, VP Global Sales bij MSC Cruises: “We kijken ernaar uit dat Frank Van den Steen de Belux- en Nederlandse teams zal leiden naar nog meer succes en harmonie. Vanuit het centrale kantoor in Brussel zullen we onze manier van werken onderling afstemmen en vereenvoudigen, rekening houdend met de culturele verschillen tussen de drie landen. Dat brengt heel wat voordelen met zich mee, waaronder harmonisatie van beleidsstrategieën voor de eindconsument en meer mogelijkheden voor vluchten en vertrekken in België en Nederland. Ook reisbureaus zullen kunnen rekenen op een nog flexibelere en persoonlijke service, met ruimere openingsuren van onze callcenters bijvoorbeeld.”

Frank Van den Steen (55) studeerde toerisme en werkte het grootste deel van zijn professionele loopbaan bij Lufthansa. Hij ging in 1991 aan de slag als sales manager in Nederland. Vijf jaar later werd hij marketing manager voor België en Luxemburg. Hij bekleedde vervolgens diverse functies als onder meer country en regional manager voor Lufthansa in Finland, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. In 2020 verliet hij de luchtvaartmaatschappij om zich te bezinnen over het tweede deel van zijn loopbaan. Toen bood zich een opportuniteit aan bij MSC Cruises.

Passie voor reisindustrie

Van den Steen: “Mijn passie ligt in de reisindustrie. Met mijn nieuwe functie bij MSC Cruises kan ik de competenties en skills die ik vergaard heb bij Lufthansa optimaal inzetten. Het werk als commercieel directeur bij een cruisemaatschappij is heel gelijkaardig aan de manier van werken voor een luchtvaartmaatschappij. Het gaat onder meer over enerzijds het samenwerken met partners, touroperators en reisbureaus en anderzijds een deel directe verkoop die je moet begeleiden.”

Zijn cruise-ervaring beperkt zich tot een vaarschema in Alaska en een aantal reizen met Hurtigruten langs de Noorse kust toen hij voor Lufthansa in Finland en Scandinavië actief was. Toch verschilt de formule volgens hem niet zoveel van een verblijf in een all-in hotel. “Een cruise is een all-inclusive vakantie, maar je krijgt er het reisgevoel bij. Ik zie het als een journey. Je reist van haven naar haven en krijgt de mogelijkheid om heel veel dingen te bezoeken. Daar verschilt een cruise uiteraard van een klassieke landvakantie. Dat vind ik eigenlijk wel een heel mooie combinatie. Je verbindt de faciliteiten en het aangename van een all-inclusive vakantie met het reizen op zee.”

Zijn grote verrassing bij MSC Cruises was de manier waarop het bedrijf functioneert. “MSC is een familiebedrijf. Ik heb sinds mijn aantreden al heel wat interne meetings gehad en ik moet zeggen dat de verwelkoming ongelofelijk warm was. Je merkt dat iedereen zich een beetje als familie van elkaar gedraagt. De beslissingslijnen zijn ook zeer kort. Je kan bij wijze van spreken de telefoon opnemen en naar de CEO bellen. Ook naar de buitenwereld toe focussen we ons zeer sterk op alles wat familie is. Ik denk dat we nog meer dan onze concurrenten een familievriendelijk product aanbieden.

Daarnaast valt mij bij MSC Cruises de uitbreiding van het product op. We hebben op dit ogenblik negen schepen in aanbouw of bestelling die de volgende tien jaar in de vaart komen. Zelfs in de crisistijden die we nu hebben meegemaakt, stond de rederij er. MSC Cruises was een van de eerste rederijen die opnieuw operationeel was. Sinds augustus 2020 hebben we intussen al meer dan een miljoen passagiers getransporteerd. Ik vind dat indrukwekkend.”

Een van de taken van Frank Van der Steen is de drie landen binnen de Benelux beter te stroomlijnen. “Er zijn duidelijke verschillen in de manier van werken. Belgen zijn denkers, de Nederlanders zijn doeners. Ondanks de verschillen in marktpositie – in België zijn we marktleider waar we in Nederland op de tweede plaats staan – kunnen we organisatorisch veel streamlinen. Het is niet de bedoeling onze respectievelijke organisaties kleiner, maar wel efficiënter te maken. Beide landen hebben bijvoorbeeld een eigen callcenter. Als we die twee samen laten werken, kunnen we de highs & lows beter opvangen. Als iemand uit Nederland de Belgische markt mee bedient of omgekeerd, kunnen we backlogs sneller wegwerken.” Op het Belgisch kantoor van MSC Cruises werken intussen al een 30-tal mensen. Nederland heeft 7 medewerkers. Dat heeft te maken met het feit dat MSC Cruises een sterkere positie heeft in België, maar ook met het gegeven dat Brussel met haar regionale functie meer taken toegewezen krijgt.”

© foto MSC Cruises – Alex Harris Shooting Break Photography

Klik hier voor meer nieuws