Seabourn vaart voortaan eigen koers

Een aantal Europese partners van Seabourn varen deze dagen mee met de Seabourn Encore tussen Griekenland en Turkije. De bedoeling van de trip is hen te informeren over de jongste ontwikkelingen binnen de maatschappij. Zoals je eerder al kon lezen, scheiden de wegen van Seabourn en Holland America Line zich en bouwt de luxerederij een eigen sales- en marketingstructuur uit. Daarnaast licht de maatschappij haar partners in over het nieuwe expeditieproduct met de Seabourn Venture en de Seabourn Pursuit.

Ook vanuit ons land zijn touroperators uitgenodigd. Aan het eerste segment van de cruise namen Ben Scheefhals (ATC Cruises), Odette & Danny Bals  (Arrow CruiseTravel), Birgit Defoort (Glenaki Tourism Consultancy), Pedro Verfaille & Marino Coudyzer (Voyages Unique), Rudy Verburgh & Greetje Timmermans  (Thalassa Cruises), Peter Van der Velden & Nicole van der Jagt (C&O Travel) mee. Zij maken in Rhodos vandaag, donderdag, hun suites vrij voor Amazing Destinations, Cruise Plus, Azuriet Reizen, Footprints en Cruisepartner die deelnemen aan het tweede deel van de reis. Gastheer is Glenn Verelst, de Senior Business Development Manager Continental Europe.

Groeipad

Seabourn werd in 1988 opgericht. Sinds 2009 zit de ultra-luxe rederij op het groeipad. De Seabourn Pride, Spirit en Legend werden vervangen door de Seabourn Odyssey, Seabourn Sojourn en Seabourn Quest. In 2014 sloot de rederij een contract af voor de bouw van de Seabourn Encore (bekijk foto’s van het schip) en Seabourn Ovation die respectievelijk in 2017 en 2018 de vloot vervoegden. Sinds dit jaar breidt de maatschappij ook uit naar de expeditiemarkt met de Seabourn Venture en de Seabourn Pursuit die in september 2023 volgt.

Volgens Glenn Verelst is de ‘break-up’ eigenlijk een logische stap. Met straks zeven schepen wil de luxe- en expeditierederij aan haar eigen weg timmeren. Concreet wordt Seabourn na de overgangsfase vanaf 1 december helemaal gestuurd vanuit het kantoor in het Verenigd Koninkrijk onder leiding van managing director Lynn Narraway, terwijl Holland America Line haar zetel behoudt in Rotterdam met aan het hoofd Nico Bleichrodt. Voor de sales is Glenn Verelst aangesteld voor het Europese continentale markt en Wendy Lamich voor de UK. Zij rapporteren aan CEO Tony Roberts die eerder dit jaar overkwam van Princess Cruises. Op het veld worden nog nieuwe salesteams samengesteld.

Glenn Verelst heeft in zijn nieuwe functie als Senior Business Development Manager de taak de Europese continentale markt naar Seabourn te leiden. “De volgende maanden wordt de structuur concreet uitgewerkt en zullen we zien hoe we de regio’s verder opsplitsen. De sterkste regio’s zullen de meeste aandacht krijgen. Ik denk aan België, maar zeker ook aan Nederland, Spanje, Scandinavië, Frankrijk en uiteraard Duitsland en Zwitserland. Dit zijn ook de landen waar ons product het best wordt verkocht.”

Belgen mogen de boot niet missen

Met de Seabourn Venture en Seabourn Pursuit zal de maatschappij zich voortaan uitdrukkelijker toeleggen op de expeditiecruises. De ocean fleet – zoals Seabourn haar zeeschepen noemt –  blijft qua capaciteit evenwel het grootste product. Glenn Verelst: “Enerzijds komen de twee expeditieschepen erbij, maar anderzijds hebben we vandaag 2.800 bedden te vullen waarvan 2.550 op onze zeeschepen. De ocean fleet blijft heel belangrijk en zeker in België waar de topbestemming de Middellandse Zee is. Er wordt vanuit het hoofdkantoor verwacht dat wij deze cruises vullen met Europese klanten. In de winter ligt de focus op de Caraïben. Op het vlak van de verdere bestemmingen merken we een toename in het segment van de langere cruises van meer dan een maand. We gaan met Seabourn ook meer inzetten op dit soort reizen van 6 tot 8 weken in de plaats van op wereldcruises. We merken dat afvaarten zoals de Grand South America Voyage waarbij we met de Seabourn Quest ook Antarctica nog aandoen, zeker ook in België meer aanslaan.”

Verelst ziet zijn overstap naar Seabourn als een nieuwe uitdaging, vooral dan het expeditieproduct dat de rederij sinds deze zomer aanbiedt. “Expeditiecruises hadden we nog niet en interesseren mij ook persoonlijk. Ik heb al meer dan twintig jaar ervaring met de zeecruises en via Seabourn ook met de luxeschepen, maar de expeditiecruises zijn voor mij zeker een nieuwe uitdaging. Anderzijds krijg ik er bij Seabourn nieuwe regio’s bij. We werken in veel landen waar de aanpak toch telkens weer verschilt. Dat is heel interessant om te zien.

In sommige landen wordt heel vroeg geboekt, terwijl er in zuiderse landen vaak nog later wordt gereserveerd dan in België. Dan weet je ook aan welke markt je wanneer aandacht moet besteden. België zit daar ergens tussenin, maar valt soms uit de boot door haar boekingsgedrag. In de meeste landen ligt de focus nu al op 2023, terwijl in België nog 2022 wordt geboekt. Zeker voor de heel interessante routes zullen we de Belgen toch moeten overtuigen om vroeger te reserveren. Antarctica moet zeker een jaar op voorhand worden geboekt.”

Op het expeditieproduct en het vaarschema voor 2023-2024 komen we dit weekend uitgebreid terug.

Klik hier voor meer nieuws