Kerstin Schley doet verslag van Zuidpool-expeditie aan boord van de Hanseatic nature

Op 14 december 1911 schreef Roald Amundsen geschiedenis: na 99 dagen in de vrieskou hees zijn team de Noorse vlag op de geografische zuidpool. Bijna precies 111 jaar later, op 15 december 2022, bereikte Kerstin Schley na 111 kilometer de kristallen bol van de ceremoniële Zuidpool, het hoogtepunt van haar expeditie ‘Last Degree South Pole’. Met temperaturen rond min 40 graden passeerde ze de laatste breedtegraad in acht dagen en werd ze begroet door de vlaggen van de ondertekenende staten van het Antarctisch Verdrag.

Eten, drinken, skiën, slapen. Zo zagen de dagen van de achtdaagse expeditie er uit voor de vrouw uit Düsseldorf. “Dit was het moeilijkste wat ik ooit heb gedaan”, geeft Kerstin Schley toe. “Het was echter nooit een optie om op te geven. Ik bedank Hapag-Lloyd Cruises uit de grond van mijn hart voor het steunen van deze expeditie en het waarmaken van mijn droom.” Hapag-Lloyd Cruises, de toonaangevende aanbieder van expeditie- en luxereizen op de Duitstalige markt, ondersteunde de expeditie. Kerstin Schley bracht verslag uit van haar avontuur op de Hanseatic nature, een van de drie kleine expeditieschepen van de rederij.

Kerstin Schley, die een breed scala aan interesses heeft en fulltime als piloot in de cockpit te vinden is, heeft een masterdiploma in Arctic and Northern Studies van de University of Fairbanks in Alaska. Momenteel deelt ze haar fascinatie voor het witte continent en haar expertise in poolgeschiedenis met gasten van Hapag-Lloyd Cruises. Als expert begeleidt ze de Hanseatic nature op een zestiendaagse Antarctische reis van Ushuaia naar Ushuaia. Samen zetten ze koers naar de Falklandeilanden, South Georgia en het Antarctisch Schiereiland. Schley begeleidt regelmatig de talrijke landingen. Ook brengt ze in lezingen verslag uit over de geschiedenis van de ontdekking van Antarctica en de poolreizigers Roald Amundsen en Ernest Shackleton en vertelt ze over haar eigen expeditie naar de Zuidpool.

Vrouwelijk empowerment

Naast het bijbrengen van kennis over de poolgebieden van de Arctische en Antarctische wateren, wil ze graag educatief werk doen over deze gebieden die bescherming verdienen. Daarom plant ze na haar verblijf aan boord ook lezingen op Duitse scholen. Haar doel is om studenten te inspireren hun dromen na te jagen. Ze wil vooral meisjes motiveren dat ze alles kunnen bereiken, want poolexpedities onder extreme omstandigheden zijn al te lang het domein van mannen. Een omstandigheid waarop Anja Karen Blacha uit Düsseldorf ook had kunnen wijzen toen ze in 2020 op de Zuidpool verscheen met de woorden “Niet slecht voor een meisje – bijna onmogelijk voor alle anderen”. Eerder had de inwoner van Bielefeld met succes de langste solo-poolexpeditie van een vrouw voltooid.

Kennisoverdracht en duurzaamheid

Tijdens de reizen aan boord van de drie expeditieschepen Hanseatic nature, Hanseatic inspiration en Hanseatic spirit staat kennisoverdracht centraal en verantwoord omgaan met natuur en milieu voorop. Elke route wordt begeleid door wetenschappers uit verschillende disciplines die diepgaande inzichten geven in de wereldwijde expeditiebestemmingen. Daarnaast kunnen gasten zelfstandig onderzoek doen in de multimediale Ocean Academy. Deze microscopieruimte maakt het aanbod van de Ocean Academy compleet.

Voor wie nog een last-minute reis naar het zevende continent zoekt, verzorgt kapitein Thilo Natke in februari zijn 100ste Antarctische expeditie. De jubileumreis aan boord van de Hanseatic nature start op 3 februari in Ushuaia en eindigt 24 dagen later in Puerto Montt.

Een blikvanger voor het seizoen 2023-2024 is onder meer ‘Nageslacht in een wereld van ijs’, een intensieve beleving van het witte continent van 29 november tot 19 december 2023. Aan boord van de Hanseatic inspiration beleven gasten de ijsblauwe wereld van wonderen van dichtbij en kunnen ze zelfs kamperen op Antarctica. Deze reis van 20 dagen start en eindigt in Ushuaia.

Nog een intensieve reis wordt begin 2024 ‘In de voetsporen van de poolreizigers: de grote expeditieroute’. Vanuit Ushuaia zet de Hanseatic spirit van 6 tot 30 januari koers naar de Falklandeilanden en Zuid-Georgië voordat de grote route van de zuidelijke poolgebieden op de gasten wacht. Hier verkennen ze ijzige baaien onder de poolcirkel, buiten de gebaande paden tot diep in het zuiden van Antarctica.

Meer info over deze expedities zijn te vinden op http://www.hl-cruises.com.

© foto’s Hapag-Lloyd Cruises

Klik hier voor meer nieuws