Icon of the Seas: op verantwoorde wijze onvergetelijke vakanties creëren

Als het eerste schip van Royal Caribbean International dat wordt aangedreven door vloeibaar aardgas en brandstofceltechnologie, markeert Icon of the Seas de volgende stap in de reis van de cruisemaatschappij om een ​​toekomst met schone energie te creëren. In de nieuwe aflevering in de reeks ‘Making an Icon’ toont de rederij hoe ze samen met experts op het gebied van milieuprogramma’s, koolstofarm maken en maritieme operaties op een verantwoorde wijze gedenkwaardige vakanties creëert. Van grootschalige systemen, waaronder de eerste afvalenergiecentrale op zee, tot de kleinste details zoals LED-lampen, elk initiatief en elke toepassing zal een rol spelen om van ‘s werelds beste familievakantie het meest duurzame Royal Caribbean International-schip tot nu toe te maken. Bekijk hier de video.

Wanneer Icon of the Seas in januari 2024 debuteert, zal ze het meest duurzame schip van Royal Caribbean tot nu toe zijn en zal ze bijdragen aan de verwezenlijking van het doel van het bedrijf om op verantwoorde wijze onvergetelijke vakanties te creëren. “We hebben een verantwoordelijkheid tegenover onze planeet om te blijven evolueren en onze schepen zo duurzaam mogelijk te maken”, aldus Jason Liberty, President & CEO van de Royal Caribbean Group. “We willen niet alleen de beste vakanties ter wereld aanbieden, maar moeten er ook voor zorgen dat we dat op een verantwoorde basis doen.”

Van schonere brandstoffen tot gloednieuwe technologieën die bedoeld zijn om het water aan boord te beheren, zal Icon of the Seas het resultaat zijn van decennia van onderzoek en innovatie. Het schip maakt deel uit van het grotere doel van Destination Net Zero, of de visie van het bedrijf om tegen 2025 geen netto-emissies meer uit te stoten. Royal Caribbean opende onlangs zelfs haar eerste net-zero cruiseterminal in Galveston, Texas, waarmee ze haar milieu-inspanningen uitbreidde van de schepen naar de waloperaties.

Milieuverantwoordelijkheid

Meaghan Geis, Associate Vice President of Marine Strategy & Safety voor Royal Caribbean International: “Milieuverantwoordelijkheid zit niet alleen in de machinekamer en de brandstof die we verbranden, maar ook in de manier waarop we water produceren en gebruiken en hoe we het afval dat aan boord is geproduceerd beter kunnen gebruiken om andere dingen van stroom te voorzien.” Zo vind je aan de binnenkant van het schip LED-lampen, terwijl de buitenkant van de romp wordt geverfd met een speciale verf. Efficiëntere brandstof is echter een van de belangrijkste drijfveren van dit alles.

Icon zal het eerste Royal Caribbean-schip zijn dat de LNG-brandstof gebruikt. Volgens CEO Michael Bayley is LNG versus traditionele stookolie ongeveer 30% beter in termen van energie en de ecologische voetafdruk. Icon of the Seas wordt zo gebouwd dat ze zich kan aanpassen aan toekomstige technologieën en de volgende grote brandstofbron. Bovendien krijgt ze een hybride brandstofcel om een ​​deel van het schip van stroom te voorzien. Wanneer deze brandstof wordt omgezet in energie, worden er geen verontreinigende stoffen in de uitlaat aangetroffen. Alles wat aanwezig is, is H2O, waterdamp en CO2, afhankelijk van de brandstofbron. Daarnaast wordt Icon voorzien van warmteterugwinningssystemen die warmte opvangen en hergebruiken.

Koude temperaturen van de LNG-brandstoftanks helpen ook om de koelsystemen aan boord van stroom te voorzien. Tevens wordt gewerkt aan een project van onderwaterverzorging of ‘robotverzorging’ waarbij de romp constant wordt onderhouden om algenslijm te voorkomen. Het wekelijks schoonmaken van de romp helpt de groei van micro-organismen te beperken! Uiteraard is het schip ook uitgerust voor walstroom. Dit betekent dat Icon kan aansluiten op het lokale elektriciteitsnet als de bestemming over de vereiste installaties beschikt. Icon of the Seas zal zelfs een van de eersten zijn die verbinding maakt in Miami.

Afval aan boord

Royal Caribbean zet zich in om vast afval uit de oceaan en stortplaatsen te houden. Het bedrijf startte meer dan dertig jaar geleden haar Save the Waves-programma. Sindsdien zijn vele mijlpalen bereikt, waaronder het uitrusten van de hele vloot met afvalbeheerfaciliteiten, -systemen en -processen die zijn opgezet om afval van lokale stortplaatsen te voorkomen, de installatie van geavanceerde afvalwaterzuiveringssystemen en de introductie van de eerste toegewijde milieufunctionarissen aan boord in de cruise-industrie, wiens taak het is om te helpen garanderen dat aan alle afvalnormen wordt voldaan.

Elk schip in de vloot van Royal Caribbean is uitgerust om stortvrij te zijn. Op Icon of the Seas debuteert daarnaast een nieuwe innovatieve technologie genaamd MAP’s, of microgolfondersteunde pyrolyse, wat in wezen de eerste afvalenergiecentrale op zee is.

Bovendien werkt de cruisemaatschappij samen met havens over de hele wereld om ervoor te zorgen dat het gesorteerde afval op de juiste plaats terechtkomt zodra het van het schip is gehaald, of het nu gaat om recycling, hergebruik, een nieuwe bestemming of naar een energievoorziening wordt gebracht. In 2019 startte Royal Caribbean het project Win on Waste, waarbij een Food Operations Excellence Coordinator op elk schip werd geïntroduceerd. Het is hun taak om na te denken over de processen rond voedselverspilling en die te managen. In 2022 heeft Royal Caribbean haar afval op die manier met meer dan 24% kunnen verminderen!

Eigen waterwinning

Het is geen verrassing dat er meer water dan ooit tevoren zal zijn op Icon of the Seas. Aan boord vinden gasten zeven verschillende zwembaden verspreid over vijf dekken, negen bubbelbaden en zes waterglijbanen.

Met een oppervlakte van 1.500 m² wordt Categorie 6 het grootste waterpark op zee met zes baanbrekende glijbanen, waaronder de eerste familievlotglijbanen Storm Surge en Hurricane Hunter. Om aan de behoefte aan meer zoetwater te voldoen, zal Icon of the Seas worden uitgerust met grotere systemen, zowel verdampers als omgekeerde osmosesystemen, die in staat zijn om te voorzien in een behoefte aan recreatief water. Icon zal zelfs 93% van het zoetwater zelf produceren!

Wanneer Icon of the Seas debuteert, steelt ze de titel van ‘s werelds grootste cruiseschip van Wonder of the Seas. Haar maidentrip vertrekt op 27 januari 2024 vanuit Miami. Gasten aan boord van de allereerste Icon Class-cruise zullen Basseterre (St. Kitts & Nevis), Charlotte Amalie (St. Thomas) en Perfect Day in CocoCay (Bahama’s) bezoeken

© renderings en video Royal Caribbean International

Klik hier voor meer nieuws