SH Diana, een elegant schip voor pool- en tropische expedities

We hadden de voorbije week het genoegen te kunnen meevaren met de SH Diana, het zopas gedoopte expeditieschip van Swan Hellenic. Het derde en grootste vaartuig van de rederij zette vanuit Amsterdam via de Noorse fjorden koers naar Tromsø voor de start van zijn Arctisch seizoen. De deelnemers waren alvast onder de indruk van de elegante inrichting en de vriendelijkheid en gedienstigheid van de 141 bemanningsleden.

De SH Diana maakt deel uit van het pakket van drie schepen dat Swan Hellenic op Helsinki Shipyard bestelde. SH Minerva en SH Vega zijn 113 m lang en bieden plaats aan 152 passagiers. De rederij omschrijft ze als pure expeditieschepen bestemd voor poolgebieden (PC5). De SH Diana is 12 meter langer en heeft een PC6 ijsversterkte romp waarmee ze extreme breedtegraden kan bevaren. Met 20 extra kajuiten kan ze 192 gasten ontvangen. Naast de buitenhutten, balkonhutten en suites, beschikt ze ook over zes minisuites.

De open, Scandinavisch geïnspireerde publieke ruimtes en ruime buitendekken maken van de SH Diana een zeer elegant schip waarop het aangenaam vertoeven is. Verder kunnen de gasten genieten van een ruime lounge met vrij uitzicht op zee waar eveneens presentaties en lezingen worden gehouden, een bibliotheek, science lab, fitnessruimte, spa en panoramische sauna, een hoofdrestaurant en een club lounge waar snacks kunnen worden genoten. ’s Morgens en ’s middags wordt het eten in buffetstijl geserveerd. ’s Avonds genieten de gasten van een gastronomisch menu met een ruime keuze van originele Italiaanse bereidingen tot Aziatische fusiongerechten.

Op de buitendekken kunnen ze genieten van een zwembad, een bubbelbad en een grill. Met de toevoeging van tenders (zie verder) zet Swan Hellenic de Diana ook in voor meer klassieke cruises in onder meer de Middellandse Zee.  Klik hier voor foto’s van het schip.

Tenders en reddingssloepen

Het expeditieschip voldoet aan de nieuwste milieuregelgeving en is volledig zelfvoorzienend voor maximum 40 dagen of 8.000 zeemijl. Ze is uitgerust met uitlaatgasreiniging om onder meer te varen in SECA-gebieden (Sulphur Emission Control Areas), geavanceerde afvalwaterzuiveringssystemen en een uitgebreide afvalopslagcapaciteit die nodig is voor het werken in gevoelige poolgebieden. De schepen van Swan Hellenic varen steeds op laagzwavelige brandstoffen om hun uitstoot te verminderen.

De SH Diana is uitgerust met 14 expeditie-Zodiacs voor 8 tot 12 personen, 2 op maat gemaakte tenders SH Pollux en SH Castor voor 48 personen en 2 reddingssloepen. Dat is uitzonderlijk. Meestal gebruiken cruiseschepen de reddingssloepen als tenders. Swan Hellenic besliste de twee te scheiden. Kapitein Kai Ukkonen ziet meerdere voordelen.

Enerzijds zijn de tenders makkelijker te manoeuvreren, bieden ze meer comfort voor de passagiers en beschikken ze over krachtige motoren die snelheden tot 20 knopen kunnen halen. De tenders zijn half open bij mooi weer, maar kunnen volledig worden afgesloten zodat de gasten beschut zitten bij minder gunstige weersomstandigheden. De reddingssloepen worden anderzijds alleen bij noodsituaties gebruikt. Volgens kapitein Ukkonen wordt op die manier vermeden dat ze tijdens tenderoperaties beschadigingen oplopen bij het aanmeren in de havens.

Walstroom en (straks) batterijen

De volledige vloot van Swan Hellenic kan aansluiten op walstroom. De kapitein steunt dit initiatief, maar merkt op dat nog maar weinig havens deze mogelijkheid bieden. Bovendien gebruiken de besturen deze walstroominstallatie vaak om zichzelf als ‘groene haven’ te promoten, terwijl in de praktijk maar één van de terminals over een aansluiting op het elektriciteitsnet beschikt.

De SH Diana is ook klaar om op termijn emissievrije batterijtechnologie te implementeren wat het mogelijk maakt om uitstootvrij en geruisloos te varen in havens, zeereservaten en andere gevoelige natuurgebieden. Alle kabels zijn getrokken en de noodzakelijke ruimte is gereserveerd. Wanneer deze effectief zullen worden geïnstalleerd is nog niet beslist. Noorwegen zal over enkele jaren wellicht het gebruik van batterijen of alternatieve brandstoffen eisen in haar fjorden.

Volgens kapitein Ukkonen is het met de types van scheepsbatterijen die vandaag op de markt zijn niet mogelijk om gedurende langere periodes te varen. “Zelfs rederijen die op dit ogenblik het gebruik van batterijen promoten, beschikken over te weinig vermogen voor een langdurige inzet. De batterijen kunnen wel nuttig zijn om pieken in het verbruik op te vangen. We moeten realist zijn en beseffen dat de batterijen steeds opnieuw moeten worden opgeladen. Dat zal in de meeste gevallen gebeuren met de dieselmotoren, zodat er niet echt sprake kan zijn van een milieuvoordeel. Bovendien zijn onze schepen uiterst stil, zodat ze in de havens niet tot geluidsoverlast leiden.

De SH Diana is een zeer aangenaam schip en straalt een rustige, luxueuze sfeer uit. Het enige negatieve punt op dit ogenblik is de logistieke afhandeling van de tenderdienst. Zo werd in Mandal om het half uur een tender aangekondigd, maar werden afvaarten zonder enige uitleg afgelast en moesten gasten meer dan een uur wachten op de volgende tender. In Ulvik vertrokken twee excursies samen en moesten gelijktijdig nog eens ontschepende passagiers met de tender aan land worden gebracht. Bijgevolg moesten passagiers opnieuw een half uur wachten omdat het schip maar één in plaats van twee tenders had ingezet. Daar was ook Valerie Wilson, de meter van de SH Diana, niet over te spreken. Ze wil dit zeker aankaarten bij de Swan Hellenic-directie.

© foto’s ParezCruiseCommunications, Swan Hellenic & Fran Marcellin

Klik hier voor meer nieuws