Seabourn Venture start tweede expeditieseizoen naar Arctic

Seabourn Venture startte vanuit Londen in het weekend haar tweede expeditieseizoen in Noord-Europa. Ze heeft haar eerste winter in Antarctica afgerond en voer via Brazilië en de Amazone terug naar Europa. Het expeditieschip verbleef eerder deze maand gedurende tien dagen in het droogdok in Brest en begon zopas aan de eerste van twee reizen langs de Britse eilanden en Ierland, vooraleer het koers zet naar Groenland en IJsland. Naar aanleiding van het eerste bezoek aan de Britse hoofdstad organiseerde de luxe- en expeditierederij een event voor de reisindustrie en media tijdens een cruise op de Thames.

“Seabourn Venture is een prachtig schip dat speciaal is gebouwd om de ultieme expeditie-ervaringen te bieden en onze buitengewone gasten naar enkele van de meest fascinerende en afgelegen bestemmingen ter wereld te brengen”, aldus Natalya Leahy, president van Seabourn. “Het schip heeft onze gasten in vervoering gebracht tijdens zijn eerste dienstjaar van de Arctische naar de Antarctische wateren. We kijken ernaar uit om door te gaan met het leveren van unieke ‘Seabourn Moments’ en een ongeëvenaarde luxe-expeditie.”

Seabourn Venture vertrok afgelopen vrijdag van Greenwich naar Leith (Edinburgh) voor een 12-daagse reis, gevolgd op 24 mei door een cruise van 11 dagen via de Orkney- en Shetland-eilanden naar Reykjavik. Van daaruit begint het schip aan zijn tweede seizoen in het Noordpoolgebied met 14- en 15-daagse cruises naar Groenland en IJsland. Tussen juni en augustus doet het expeditieschip een aantal afgelegen bestemmingen aan zoals Scoresby Sound in Groenland, de thuisbasis van het grootste en langste fjordsysteem ter wereld en Pond Inlet (Nunavut), een Inuit-gemeenschap nabij de oostelijke toegang tot de Northwest Passage.

Op 27 augustus 2023 begint Seabourn Venture aan de allereerste reis van de rederij door de Northwest Passage met een 23-daags avontuur van Kangerlussuaq (Groenland) naar Nome (Alaska). Deze beruchte en legendarische doortocht van de Atlantische Oceaan tot de Stille Oceaan is gevuld met een overvloed aan geschiedenis, dieren in het wild en unieke landschappen. Via de westkust van Amerika vervolgt het expeditieschip daarna zijn weg naar Antarctica en zal van november 2023 tot februari 2024 het Witte Continent verkennen. Eind februari 2024 steekt Seabourn Venture op een eenmalige reis de Atlantische Oceaan terug over via de Falklandeilanden, South Georgia, Tristan da Cunha en Ascension Island. Langs de westkust van Afrika vaart het schip in maart en april dan naar Europa voor het poolseizoen 2024.

Verkenning en avontuur in luxueus comfort

Seabourn Venture werd gelanceerd in juli 2022 en verwent 264 gasten in ultra-luxe comfort. Ze verblijven in warm aangeklede suites van 38 tot bijna 100 m² aangevuld met ruime balkons. Blikvangers zijn onder meer de Panorama Veranda Suite met uitzonderlijk uitzicht en een bed gericht naar de oceaan en de Wintergarden Suites die zich uitstrekken over twee dekken. Seabourn noteerde het voorbije jaar meer vraag voor de Panorama Suite dan de Penthouse Suite. Bijgevolg is beslist deze twee categorieën om te keren, waarbij de prijs voor de Panorama Suite wordt opgetrokken en deze accommodatie duurder wordt geprijsd dan de Penthouse Suite.

De interieurs van de Seabourn Venture en de toekomstige Seabourn Pursuit dragen de typische stijlkenmerken van de rederij. Toch ging Seabourn een stap verder om een sfeer te creëren die perfect aansluit bij de regio’s die het schip bezoekt. Senior Business Development Manager Glenn Verelst: “We wilden met de interieurs het gevoel van een lodge creëren. De gasten ervaren op het schip een warm gevoel dat doet denken aan een luxueuze skivakantie.” Deze interieurs met elektrische haard, knusse kussens en dierenvachten sluiten inderdaad perfect aan bij de poolgebieden. Het is volgens Glenn de bedoeling de kleuren van de lounges lichter te maken wanneer de schepen in gebieden varen met tropische temperaturen. Bekijk meer foto’s van Seabourn Venture.

De expeditieschepen zijn speciaal gebouwd volgens de PC6 Polar Class-normen en uitgerust met de modernste hardware en technologie. Samen met een attente crew worden ze bemand door een 24-koppig expeditieteam wiens rol het is om gasten het beste te bieden van expedities aan land en op zee. Het team van wildernisexperts, wetenschappers, historici en natuuronderzoekers houdt ook formele presentaties over een verscheidenheid aan onderwerpen en meer informele gesprekken tijdens maaltijden en aan dek tijdens de cruises.

Een opvallende voorziening is de 4K GSS Cineflex-camera op de mast van de Constellation Lounge. Die livestreamt beelden van natuurlijke wonderen tot op 8 km afstand. Vorige zomer kregen de gasten op die manier bijvoorbeeld in close-up livebeelden te zien van ijsberen die zich enkele kilometers van het schip bevonden.

Kajaks, Zodiacs en duikboten

De schepen zijn uitgerust met 8 dubbele kajaks en 24 Zodiacs om elke gast tegelijk op expedities te vervoeren, evenals twee op maat gemaakte onderzeeërs, elk met een capaciteit voor zes personen en het vermogen om de onderwaterwereld in luxueus comfort te verkennen. Tijdens onze rondleiding legde een duikbootpiloot uit dat die kunnen afdalen tot op een diepte van 300 meter. Meestal gaat de sub tot 75 meter diep. Op grotere diepte dringt geen daglicht meer door en neemt het aantal waarneembare organismes af.

De excursie neemt ruim twee uur in beslag. Daarbij worden de gasten vanaf het schip eerst per Zodiac tot bij de onderzeeër gebracht waar ze dan via het luik afdalen in de sub voor een duik van gemiddeld 45 minuten. Ze betalen hiervoor tussen de 500 en 1.000 USD, afhankelijk van het vaargebied. Tijdens het eerste jaar heeft Seabourn vastgesteld dat sommige gasten tot vijf duiksessies reserveerden om zeker te zijn dat ze die ervaring konden meemaken. Zeker in Antarctica laten de weersomstandigheden het vaak niet toe om af te dalen. Daarom is het reservatiesysteem vanaf heden aangepast. Geïnteresseerden komen op een lijst te staan en worden dan in volgorde van inschrijving verwittigd van het tijdstip.

De in Nederland gebouwde onderzeeërs kosten zo’n 5 miljoen euro het stuk. Bij het ontwerp werd alles in het werk gesteld om de veiligheid van de gasten te garanderen. Zo is bijvoorbeeld voldoende zuurstof voorhanden om tot 96 uur onder water te kunnen blijven.

Seabourn Pursuit vanaf september

Na haar seizoen in Arctische wateren vaart Seabourn Venture via de Noordwest Passage en de Amerikaanse westkust terug naar Antarctica. Het Zuidpoolgebied blijft voor Seabourn een zeer populaire bestemming. Het seizoen 2022-2023 was volgens Glenn Verelst volledig uitverkocht. “Seabourn was er met de Seabourn Quest dan ook al langer actief. Het Arctisch gebied verkoopt iets minder vlot, vaak omdat bestemmingen als Spitsbergen en Oost-Groenland minder bekend zijn. Deze gebieden kunnen enkel met expeditieschepen worden bezocht.”

In september komt het zusterschip Seabourn Pursuit in de vaart. Volgens het oorspronkelijke plan zou het de Noordoost Passage doorvaren. In het licht van de gespannen relaties met Rusland, werd het schema aangepast. Seabourn Pursuit vaart nu vanuit Lissabon rechtstreeks naar Miami, bezoekt de Amazone en vervolgens Antarctica. In het voorjaar van 2024 zet Seabourn Pursuit vanuit Zuid-Amerika koers naar de Stille Zuidzee en bezoekt onder meer Frans-Polynesië, het Paaseiland, Melanesië en Papua-Nieuw-Guinea op weg naar Australië. Volgende zomer zal het schip diverse afvaarten aanbieden in de Kimberley.

Glenn Verelst: “We zien dat we met deze schepen en bijzondere bestemmingen een nieuw type klant aantrekken. Het zijn reizigers die luxe zoeken, andere bestemmingen willen aandoen en een actievere reis wensen. Antarctica is een zeer aantrekkelijke bestemming, maar is niet meteen een regio die de klant het daaropvolgende jaar terug wil bezoeken. Bovendien bieden heel wat maatschappijen dit gebied aan.”

Oost-Groenland en volgende zomer de Kimberley zijn minder bekend. “We moeten niet alleen de klanten warm maken voor deze bestemmingen, maar ook de reisagenten opleiden. Velen onder hen kennen dit gebied amper of zelfs helemaal niet. Bovendien stellen we vast dat de traditionele cruises vooral de Belgen aanspreken, terwijl we voor de expeditievloot meer interesse zien vanuit Nederland. Het is bijgevolg een uitdaging om deze bestemmingen bij meer klanten te brengen.”

Geselecteerde expeditiereizen op Seabourn Venture komen in aanmerking voor de nieuwste promoties waaronder het ‘Bon Voyage Event’ met een suite-upgrade van twee categorieën en tot 2.000 USD aan boordtegoed per suite of de ‘Final Sail’ met besparingen tot 30 procent wanneer gasten een volledig niet-restitueerbaar cruisetarief boeken voor geselecteerde suitecategorieën. Beide (niet-combineerbare) promoties zijn beschikbaar tot 10 juli 2023.

© foto’s Seabourn en ParezCruiseCommunications

Klik hier voor meer nieuws