Scenic Eclipse II beschikt over twee helikopters en een duikboot

Donderdag meerde de Scenic Eclipse II voor het eerst af in Zeebrugge. Vandaag, vrijdag, is het schip te gast in Amsterdam. Het discovery yacht werd pas begin deze maand in Lissabon gedoopt en is nu bezig aan een herpositioneringscruise naar Arctische wateren. Op uitnodiging van Scenic Cruises en Footprints Luxury Cruises waren we aan boord van dit wel bijzondere discovery yacht. Bekijk foto’s van de maiden aanloop in Zeebrugge.

Scenic Eclipse en Scenic Eclipse II zijn Polar Class 6-schepen die extreme klimaten kunnen verkennen. De schepen laten evenwel het gevoel van een expeditieschip samensmelten met het varen op een particulier luxeyacht. De vaartuigen zijn 168 meter lang en bieden plaats aan 228 gasten (200 in de poolgebieden) met een gast tot bemanning-ratio van één op één, exclusief de gidsen en expeditieleden. De passagiers kunnen dag en nacht beroep doen op de dienst van een butler en reizen in een volledige all-in waarin alle restaurants en dranken zijn inbegrepen. Head of Sales Achim Weber merkt op dat je in de Scenic Lounge bijvoorbeeld kan kiezen uit ruim 100 soorten whisky. Zelfs een zeldzame Japanse whisky die ruim 1.500 euro de fles kost, is inbegrepen. Bijbetalen hoeft enkel voor uitzonderlijke wijnen, een tocht met de duikboot of een met van de twee helikopters.

Gasten vinden aan boord diverse lounges en zes inbegrepen restaurants voor een totaal van tien eetgelegenheden van Frans over steak en Italiaans tot Japans (sushi, fusion en teppanyaki). Het neusje van de zalm is de Chef’s Table waar tien personen alleen op uitnodiging van de kapitein kunnen dineren. Die eer valt gasten in de topsuite en trouwe klanten te beurt. Ze genieten er in aanwezigheid van de executive chef van een twaalfgangenmenu waar meer dan zes uur voorbereiding aan voorafging.

Het verschil

Op de Scenic Eclipse II heeft de rederij nieuwe voorzieningen toegevoegd. De 550 m² grote Senses Spa beschikt nu over aromatherapie, een geïntegreerde ijsfontein en belevenisdouches, een zouttherapielounge met verwarmde bedden en een speciale infrarood ‘ocean view’-lounge met kleurenlichttherapie om huidcellen te stimuleren. Een andere nieuwigheid is het herontworpen Sun Deck, inclusief een nieuwe Sky Bar met zitplaatsen binnen en buiten, private cabana’s en een ovaalvormig zwembad met comfortabele ontspanningsruimte.

Jan Van Durme, Sales & Marketing Director Footprints Luxury Cruises: “Ik zou niet echt spreken van een zwembad en de mensen verwachten dat ook niet. Zwembaden worden op expeditieschepen amper of niet gebruikt. Een plonsbad is meer dan genoeg. Bij mooi weer is de zee jouw zwembad. Dan kan je op de Eclipse vanaf de marina de leukste dingen doen zoals een Zodiactocht maken, zwemmen, snorkelen, wakeboarden en waterskiën. De twee schepen hebben ook elektrische fietsen aan boord.”

Volgens Van Durme zit het verschil tussen de twee discovery yachts vooral in de details. “Dit is een zusterschip van de Scenic Eclipse, maar het is nog fijner in details. Alleen al het Yacht Club-restaurant waar je kan ontbijten en lunchen, is een toplocatie geworden met gezellige hoekjes. Daarnaast valt mij op dat het zusterschip iets meer kleur heeft. Het schip heeft een sober decor in antracietgrijs en kleurelementen die daarop inspelen. Ik vind het een heel rustgevende omgeving.”

Wie is de Scenic Eclipse-klant?

Jan Van Durme: “Scenic Eclipse en Scenic Eclipse II hebben het gevoel van een yacht. Je hebt expeditieschepen, maar er zijn weinig expeditie-yachtschepen. Daar zit het grote verschil ten opzichte van andere schepen. Op de yachtschepen stap je aan boord van de Zodiacs vanaf de marina. Na de scouting duurt het amper 20 tot 30 minuten om alle Zodiacs te water te laten. Dat is een groot voordeel. Op traditionele expeditieschepen moeten de rubberboten meestal eerst met kranen in het water worden gelaten. Dat vraagt veel meer tijd. De marina wordt in de zomer ook gebruikt voor watersporten.”

Bovendien zijn de schepen uitgerust met dynamic positioning. Dat betekent dat een computergestuurd systeem de schepen automatisch op hun plaats houdt. Ze hoeven met andere woorden geen ankers uit te gooien zodat koralen of andere waardevolle ondergronden niet worden beschadigd. Anderzijds moeten de officieren ook niet zoeken naar een geschikte ankerplaats, zodat het ontschepen met de Zodiacs sneller kan starten.

Expeditie-yachtschepen zijn volgens Van Durme ontworpen voor mensen die graag kleinschalig cruisen en rust zoeken, maar die toch ook wat sportief zijn aangelegd. Dit uit zich volledig in het Eclipse-product. Belangrijk is evenwel dat vakantiegangers en reisagenten beseffen dat de Scenic-yachts geen Europees product zijn. De helft van de gasten komen uit Australië en een kwart zijn Amerikanen.

“Je zit eigenlijk met 75 procent overzeese gasten. Voor mij is dat geen probleem, maar er is wel een cultuurverschil. Australiërs houden er helemaal niet van om zich om te kleden ’s avonds, maar zijn zeer sociale mensen. ‘Come and join us’ is de Australische spirit. Kom en laten we samen aan tafel zitten. Niet alle Europeanen houden daarvan. Sommigen zijn wat schuchter of zijn de Engelse taal niet zo machtig. Dit product en de stijl van de schepen is zeker niet voor iedereen bestemd. Maar ik denk dat hierin precies een kenmerk van luxe ligt. In een luxeproduct moet je duidelijke keuzes maken. Je gaat niet voor een breed publiek, maar specifiek voor een Scenic Eclipse-doelgroep. Mensen die meevaren moeten zich daarin vinden. Alleen luxemerken kunnen deze verschillen maken. Hetzelfde zien we in de modewereld en bij de uurwerken. Wie een Bvlgari koopt, weet wat hij in huis haalt.”

© foto’s ParezCruiseCommunications en Dirk Neyts

Klik hier voor meer nieuws