Royal Caribbean Group ziet boekingen en prijszetting op recordhoogte

De aandelen van de Royal Caribbean Group stegen woensdag tot het hoogste peil in drie jaar tijd na de bekendmaking van de kwartaalcijfers. Het aantal passagiers en de omzet stijgen fors en de groep trekt de verwachtingen voor de rest van het jaar op. Blijkbaar is de Covid-pandemie maar een verre herinnering meer.

De Royal Caribbean Group (Royal Caribbean International, Celebrity Cruises en Silversea Cruises) zag haar netto-opbrengsten met dubbele cijfers stijgen in vergelijking met het recordjaar 2019, het laatste jaar vóór de coronacrisis. Volgens groeps-CEO Jason Liberty bereikten de schepen opnieuw een normale bezettingsgraad (105%) en noteerde het bedrijf een ongelofelijke opbrengstgroei, te danken aan de sterke ticketprijs en de vele uitgaven aan boord van zowel de nieuwe als oudere schepen.

Vraag groeit sterk

De vraag naar een cruisevakantie blijft groeien. De directie schrijft dit onder meer toe aan de stijging van de prijzen voor landvakanties waardoor de rederijen meer dan ooit een betere prijskwaliteitsverhouding bieden. De Caraïben zijn dit jaar de topbestemming, maar ook Europa doet het goed bij vooral de Europese klanten. Europeanen spenderen evenveel aan boord van de schepen, maar boeken wel dichter bij het vertrek dan de Amerikaanse consumenten. Een ander positief gegeven is dat het aantal nieuwe klanten bij de RC-merken zowel als mensen die voor het eerst een vakantie boeken, nu hoger ligt dan in 2019. Royal Caribbean spreekt zelfs van een verdubbeling.

Als gevolg van het positieve kwartaal heeft het cruiseconcern zijn verwachtingen voor de rest van 2023 naar boven bijgestuurd en verwacht ze het huidige jaar af te sluiten met een 12% stijging van de nettowinst. De vraag naar afvaarten voor 2023 heeft de verwachtingen ruim overtroffen en de boekingen voor 2024 liggen aanzienlijk hoger dan alle voorgaande jaren en gebeuren tegen recordprijzen. Ook zijn er twee keer zoveel websitebezoekers.

2024 belooft andermaal een belangrijk jaar te worden voor Royal Caribbean International. In januari komt Icon of the Seas in de vaart vanuit Miami. Later in het jaar volgt Utopia of the Seas vanuit Port Canaveral. Zij wordt het eerste schip van de Oasis-klasse dat kortere cruises aanbiedt. Deze midweeks en weekendbreaks moeten niet alleen een tussendoor-vakantie worden voor bestaande klanten, maar zullen naar verwachting ook nieuwkomers aantrekken die het cruiseproduct uitproberen. Verder wordt Perfect Day at CocoCay uitgebreid en wordt de opening van de Royal Beach Club in de Bahama’s voorbereid. Celebrity Cruises lanceert eind dit jaar Celebrity Ascent. Het schip vaart volgende zomer in Europa. Silversea Cruises neemt in 2024 met Silver Ray een zusterschip voor de Silver Nova in de vaart.

© foto Royal Caribbean Group

Klik hier voor meer nieuws