Steeds meer havens bieden milieuvriendelijker bio-LNG aan

Al 70 (cruise)havens in de wereld bieden bio-LNG aan. Dat zegt SEA-LNG, een coalitie van rederijen, havens en LNG-leveranciers die in 2016 werd opgericht en de voordelen van deze synthetische vloeibare aardgas wil aantonen. Tot Sea-LNG behoren ook Gasum dat onlangs instond voor de levering van bio-LNG voor MSC Euribia en Totalenergies die in Marseille gas levert voor de MSC World Europa.

De coalitie heeft de gegevens over de beschikbaarheid van bio-LNG als scheepsbrandstof onthuld in de update van haar online Bunker Navigator-tool. Die geeft informatie over de bunkerbeschikbaarheid van LNG wereldwijd. Op deze kaart staan momenteel al ruim 70 havens die groene LNG (bio- of synthetische LNG) aanbieden van Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen, Gent en Zeebrugge tot de oostkust van de Verenigde Staten en Singapore. In onze regio beschikken deze havens niet alleen over laadstations, maar ook over LNG-bunkerschepen.

Adi Aggarwal, algemeen directeur van SEA-LNG: “Het feit dat bio-LNG nu commercieel verkrijgbaar is en wordt gebruikt als drop-in scheepsbrandstof door operators in Europa, Noord-Amerika en Azië, toont de aanhoudende bijdrage die de LNG-route vanaf vandaag kan bijdragen aan het koolstofvrij maken van onze industrie. Klimaatverandering is een voorraad- en stroomprobleem en hoe langer onze industrie wacht om koolstofarme brandstoffen te gaan gebruiken, hoe moeilijker de uitdaging zal zijn om koolstofarm te worden.”

Volgens een persbericht bedraagt ​​de jaarlijkse productie van biomethaan, waaruit bio-LNG wordt gemaakt, momenteel ongeveer 30 miljoen ton of ongeveer 10 procent van de totale jaarlijkse energiebehoefte van de scheepvaart. De wereldwijde vloot van 355 LNG-aangedreven schepen, met uitzondering van LNG-tankers, zijn allemaal in staat bio-LNG te gebruiken zonder enige aanpassingen. Alleen al in de cruisesector zijn meer dan 20 schepen in aanbouw of bestelling die op LNG of bio-LNG zullen varen.

Bio-LNG kan worden vervoerd, opgeslagen en gebunkerd in havens over de hele wereld met behulp van de bestaande LNG-infrastructuur. SEA-LNG beweert dat het gebruik van bio-LNG als scheepsbrandstof de uitstoot van broeikasgassen met wel 80 procent kan verminderen in vergelijking met scheepsdiesel. Afhankelijk van de productiemethode kan bio-LNG netto-nul of zelfs netto-negatieve broeikasgasemissies hebben, wat scheepsexploitanten kan helpen op weg naar een decarbonisatie tegen 2050.

In oktober 2022 analyseerde het Maritime Energy and Sustainable Development Centre of Excellence (MESD) van de Nanyang Technological University de emissies, beschikbaarheid en kosten van bio-LNG, waaruit een groot wereldwijd potentieel bleek voor de uitbreiding van de productie van biomethaan tot wel 20 keer. MESD voorspelt dat bio-LNG als scheepsbrandstof in voldoende hoeveelheid beschikbaar zal kunnen zijn om in 2050 ongeveer 13 procent van de wereldwijde scheepsvloot volledig koolstofarm te maken.

© foto MSC Cruises

Klik hier voor meer nieuws