Hurtigruten Group uitgeroepen tot meest duurzame cruisemaatschappij

De Hurtigruten Group is door Morningstar Sustainalytics uitgeroepen tot meest duurzame cruisemaatschappij. De rederij kreeg als enige cruiserederij een lage ESG-risicobeoordeling en staat op de vierde plaats (van de 127 bedrijven) in de subsectorcategorie ‘Reizen, accommodatie en amusement’. Deze beoordeling is  volgens Daniel Skjeldam, CEO van de Hurtigruten Group het resultaat van de bedrijfsbrede focus op emissies, natuur, gemeenschap en mensen.

Daniel Skjeldam: “We hebben het afgelopen jaar aanzienlijke vooruitgang geboekt en 66 miljoen euro geïnvesteerd in emissiereductie. Onze baanbrekende Green Bond, uitgegeven in 2022, heeft ons in staat gesteld om lopende milieu-upgrades te financieren, waaronder de ombouw van ons vijfde door een batterij aangedreven hybride schip. Tegelijkertijd hebben binnen het bestuur beloningen gekoppeld aan de ESG-doelstellingen, een nieuw klokkenluidersbeleid en verbeterde beheersing van de toeleveringsketen met de nadruk op lokale inkoop ingevoerd.”

De beoordeling is volgens Skjeldam een kwantitatieve methode om de ESG-inspanningen van het bedrijf te beoordelen en een waardevol hulpmiddel om te onderzoeken hoe Hurtigruten haar duurzaamheidsstrategie uitvoert. De Hurtigruten Group – bestaande uit Hurtigruten Norway, Hurtigruten Expeditions en Hurtigruten Svalbard – probeert de benadering van duurzaamheid door de industrie te veranderen. Hurtigruten Group was de eerste cruisemaatschappij die zware stookolie (2009) en plastic voor eenmalig gebruik (2018) verbood. In 2019 lanceerde Hurtigruten Expeditions ‘s werelds eerste hybride cruiseschip op batterijen en heeft er sindsdien twee toegevoegd.

In 2022 verbouwde Hurtigruten Norway een eerste eenheid om tot batterij aangedreven hybride schip. Een tweede vervoegt de vloot in 2023 en een derde is gepland voor 2024. De verbouwingen maken deel uit van een groene upgrade van 100 miljoen euro die de CO2- en NOx-emissies met respectievelijk 25% en 80% verminderen. Verder onthulde Hurtigruten Norway in juni de eerste conceptplannen voor het Sea Zero-initiatief, ‘s werelds meest energie-efficiënte cruiseschip. “Bovendien hebben onze Svalbard-activiteiten aanzienlijke vooruitgang geboekt bij het verminderen van hun impact door twee elektrische rondvaartboten en acht elektrische sneeuwscooters in te zetten. We werken eraan om schoner, groener en stiller te worden”, voegt Skjeldam toe.

De groep bracht in mei haar ESG-rapport voor 2022 uit, waarin werd gepleit voor meer transparantie en prioriteitstelling voor emissiereducties boven koolstofcompensatie. “Als reisorganisatie erkennen we onze impact op het milieu en gebruiken we de ESG-beoordeling als een hulpmiddel om naar ons eigen gedrag te kijken. Transparantie is de sleutel, waardoor we ambitieuze doelen kunnen stellen en onszelf – en de industrie – ertoe kunnen aanzetten om collectief de mensen en plaatsen te beschermen die centraal staan in onze avonturen”, concludeert Skjeldam.

© foto’s Hurtigruten – Stian Klo – Oscar Farrera

Klik hier voor meer nieuws