Denemarken

Aalborg

Aalborg in het noorden van Denemarken is een charmante stad vol contrasten: van oude Vikingen via de middeleeuwen en renaissancegebouwen tot een internationale stad vol moderne architectuur en cultuur. het bekroonde havenfront waar de cruiseschepen aanmeren bevindt zich op slechts 200 meter van het centrale marktplein, omringd door 300 winkels. Ook de aanloop zelf is spectaculair. Zo’n twee uur voor de aankomst varen de schepen de fjord in. Het icoon van de stad is de Aalborgtårnet, een stalen uitkijktoren van 55 meter hoog. Hjelmerstald is een van de mooiste straten van de stad met historische gebouwen.

Bezienswaardigheden zijn onder meer het Vikingmuseum Lindholm Høje, Scandinavië’s grootste vikingbegraafplaats met meer dan 700 graven en Aalborghus Castle, een indrukwekkend kasteel uit de 16de eeuw met duistere kerkers. De rederijen bezoeken in de omgeving ook het 12de eeuwse Dronninglund Castle, het indrukwekkende Voergård Castle en het charmante vissersdorp Sæby. De schepen meren af aan de Aalborg Royal Cruise Berth pal in het centrum en de City Cruise Terminal op anderhalve km van de stadskern.

Meer info op enjoynordjylland.com/aalborg

Aarhus

Aarhus is de op een na grootste stad van Denemarken en staat steeds vaker op het vaarschema van de cruises. Op wandelafstand vind je attracties en musea van wereldklasse, een innovatieve en diverse gastronomische scene en charmante winkelstraten. Met ietwat geluk pik je tijdens de aanloop een van de vele evenementen of festivals mee.De stad werd als Aros 1.200 jaar geleden opgericht door de Vikings. Op de plaats waar het allemaal begon vind je vandaag het Vikingmuseum. Nog meer geschiedenis ontdek je in Den Gamle By (The Old Town Museum). Het openluchtmuseum met historische gebouwen, tuinen, tentoonstellingen en werkplaatsen schetst het leven op het einde van de 19de eeuw, toont hoe mensen leefden in 1927 en evoceert het Denemarken van de jaren ’70.

Aarhus Havn beschikt over twee aanmeerplaatsen voor cruiseschepen. Berth 129/131 bevindt zich op 800 meter van het centrum. De grootste schepen zullen afmeren aan de diepwaterkade op een afstand van 3 km.

Meer info op visitaarhus.com en portofaarhus.dk/en/

Fredericia

Fredericia ligt aan Kleine Belt en staat vol van de Deense geschiedenis. De stad was ooit een belangrijke militaire verdediging. De wallen behoren tot de best bewaarde verdedigingsmuur van Noord-Europa.

Op minder dan een uur rijden kan je rond Fredericia diverse Unesco-sites bezoeken waaronder Royal Jelling, het grootste Viking-complex van Denemarken. Egeskov Castle wordt beschouwd als Europa’s best bewaarde Renaissance-kasteel. Andere attracties zijn het originele Legoland in Billund en Odense, de geboorteplaats van Hans Christian Andersen. Op zoek naar iets speciaals: probeer dan Bridgewalking Lillebælt waarbij je over de top van de brug uit 1935 wandelt, goed voor een fantastisch uitzicht over de omgeving.

De cruisekade Kastelpier bevindt zich op amper tien minuten wandelen van het centrum. Taxi’s zijn voorhanden en meestal leggen de cruiserederijen shuttlebussen in.

Meer info op adp-as.dk/en/cruise/cruise-fredericia/

Helsingør

Helsingør is de thuisbasis van Hamlet en kasteel Kronborg dat op de Unesco-werelderfgoedlijst staat. De Deense havenstad heeft de jongste jaren fors geïnvesteerd in de revitalisering van haar waterfront, het herstellen van de wallen van het kasteel Kronborg en de omvorming van een oude scheepswerf tot een modern cultuur- en museumcentrum The Culture Yard en het National Maritime Museum of Denmark. Helsingor werd in de 15de eeuw gesticht. Uit die periode dateert het prachtig bewaarde Karmeliterklostret. Het stadsbeeld wordt gekenmerkt door gotische en neoklassieke herenhuizen en gebouwen uit de 18de eeuw. De bestemming telt meer dan 30 attracties die binnen een straal van 30 minuten te ontdekken zijn.

De Royal Pier waar de schepen afmeren bevindt zich op enkele stappen van het centrum. Kleine en middelgrote schepen kunnen aan de kade afmeren. Grotere cruiseschepen gaan voor anker. Er wordt gewerkt aan een drijvende tenderpier zodat ook de passagiers op die schepen in de toekomst vlotter aan land kunnen.

Meer info op portofhelsingor.com

Kopenhagen

Kopenhagen is een perfecte inscheephaven langs de Baltische Zee. De hoofdstad van Denemarken biedt een unieke harmonie tussen de ouderwetse charme en een progressieve beat. Bezienswaardigheden zijn onder meer het amusementspark Tivoli Gardens, Christiansborg Palace waar het Deense parlement is gevestigd en Rosenborg Slot waar de kroonjuwelen te bewonderen zijn. Slenter langs Nyhavn. De oude haven is vandaag een populaire ontmoetingsplaats met horecazaken en de aanlegplaats voor rondvaarten. Shoppen doe je in Strøget, ’s werelds langste voetgangerszone. Carlsberg City is de thuisbasis van de bekende brouwerij en Christiania de alternatieve buurt die in 1971 werd opgericht door hippies en krakers.

De meeste schepen af aan de Ocean Quay op 7 km van het centrum. Kleinere schepen kunnen gebruik maken van de Langerlinie nabij de Kleine Zeemeermin en Nordre Toldbod op respectievelijk 3 en 2 km van de stadskern. Copenhagen Airport bevindt zich op 10 km. Een taxirit kost tussen de 400 en 600 DKK (50 tot 80 euro) afhankelijk van de kade. Je betaalt ook meer in het weekend en op feestdagen.

Meer info op visitcopenhagen.com en cmport.com/services/cruise-ships-ferries/

Nyborg

De vestingstad Nyborg wordt beschouwd als een historische en authentieke bestemming in het midden van Denemarken. Het centrum wordt omringd door gezellige straten, stranden en groene zones. Nyborg is een van de oudste steden van Denemarken en was eeuwenlang de hoofdstad van het land. Vandaag kan je er wandelen in de voetsporten van Deense koningen en koninginnen. Nyborg Slot behoort tot de oudste seculiere gebouwen van het land.

De centrale ligging van Nyborg geeft de cruisepassagiers toegang tot tal van bezienswaardigheden op minder dan een uur rijden. Bovenaan de lijst staan onder meer de oude koninklijke kastelen Egeskov Castle en Valdemars Slot, het openluchtmuseum Funen Village en het ouderlijk huis van de wereldberoemde schrijver Hans Christian Andersen in Odense. De schepen meren zo’n 2,5 km buiten het centrum aan. Er zijn gratis shuttlebussen voorhanden.

Meer info op adp-as.dk/en/cruise/cruise-nyborg/

Rønne

Rønne of Roenne bevindt zich op het eiland Bornholm dat bekend staat als de parel van de Oostzee. De haven is een van de grootste en meest populaire cruisebestemmingen in Denemarken. De belangrijkste troeven van het eiland zijn 158 km aan kustlijn en 527 km² aan gevarieerde natuur afgewisseld met idyllische kreken en charmante vissersoorden. Bornholm, de middeleeuwse hoofdstad van het eiland is een bolwerk van glaskunstenaars. Vergeet tijdens de tussenstop ook de gerookte haring niet, de lokale specialiteit. Roenne heeft de jongste jaren heel wat werken uitgevoerd om de ontvangst van cruiseschepen te verbeteren. Met een grotere waterdiepte en een langere kade kan de haven vandaag schepen tot 350 meter ontvangen. Dit moet de bestemming de volgende jaren nog aantrekkelijker maken bij de cruiserederijen.

De cruiseschepen meren buiten het centrum van af. Er is een shuttlebus voorzien. Nabij de cruisepier kan je ook genieten van het strand. Bornholm bevindt zich op 15 km of een kwartier rijden van Roenne. Met het openbaar vervoer doe je er een uur over.

Meer info op bornholm.info/en/

Skagen

Skagen heeft een unieke ligging op het meest noordelijke punt van Denemarken waar de Noordzee botst op de Oostzee. Dit levert vele mooie zandstranden op. Daarnaast zorgen de winden voor heel wat zandverstuiving bij Råbjerg Mile. Na elke storm zien de zandduinen er weer helemaal anders uit. Met 4 miljoen m³ zand wordt dit gebied dan ook beschouwd als een woestijn. Een bezienswaardigheid is The Buried Church. Het verplaatsende zand heeft de kerk in 1795 helemaal ondergedolven. Alleen de toren is vandaag nog zichtbaar. Moedigen kunnen de 221 trappen van de Grey-vuurtoren beklimmen voor een adembenemend zicht over Skagen en Grenen.

Skagen zelf is een 600 jaar oude marktplaats met kronkelende steegjes en sfeervolle wijken, een bruisende jachthaven en openluchtvisrestaurants. Door haar ligging is deze bestemming ideaal gepositioneerd op de routes naar de Noorse fjorden en de Baltische Zee. De cruiseschepen meren zo’n anderhalve km van het centrum af. Port of Skagen beschikt over drie cruisekaden met welkomstfaciliteiten. Je vindt er fietsverhuur, taxi’s en een gratis shuttledienst.

Meer info op enjoynordjylland.com/skagen en portofskagen.com/en/business-areas/cruise