Færøer

Klaksvik

Klaksvik is de tweede grootste stad van de Færøer en dé stad van de witvis. Maak kennis met de visserijsector tijdens een wandeling langs oude lokaasschuren. De stad wordt gedomineerd door de Christianskirkjan, gebouwd met basalt en hout uit de Færøer. De kerk uit 1963 heeft een onconventionele architectuur met een vikingschip aan de zoldering en een vrijstaand klokkengestel.

Archeologische opgravingen dateren van de vroegste nederzettingen in de Vikingtijd. Verneem meer over het verleden van de stad in het museum gevestigd in de oude gebouwen met een koninklijk handelsmonopolie. Ben je geïnteresseerd in wandelen, probeer dan het mooie pad naar Norðoyri. Onderweg passeer je Gerðabøur en het gedenkteken van de twee grote lawines van 1745 en 1765. Of waarom geen vaartocht maken op de pittoreske postboot die de afgelegen eilanden Fugloy en Svínoy verbindt met de buitenwereld?

Afhankelijk van de waterdiepte gaan de cruiseschepen voor anker of meren ze af aan de Noordpier nabij Anir. Een shuttlebus brengt de passagiers in enkele minuten naar het centrum.

Meer info op visitnordoy.fo/frontpage/about/klaksvik-developing-town/sightseeing-in-klaksvik/

Runavik

De haven van Runavík ligt in het hart van de Færøer in het zuidelijke deel van het eiland. Bezienswaardigheden zijn onder meer Lake Toftavatn met een rijk vogelleven en omgeven door een unieke heide. Bezoek een lokaal huis ‘Uppi á Gørðum’ in het dorp Søldarfjørður op slechts 10 minuten rijden van de haven. Maak een bergwandeling van het ene dorp naar het andere tussen Rituvík en Lamba of bezoek het historisch museum Forni in het dorp Glyvrar op circa 15 minuten. loopafstand.

Runavik bevindt zich op het bergachtige eiland Eysturoy. Het grootste eiland van de archipel heeft met de Slættaratindur ook het hoogste punt van de Færøer. Het eiland is via indrukwekkende onderzeese tunnels verbonden met Norðuroyggjar (20 minuten van Runavík naar Klaksvík) en Tórshavn (12 minuten van Runavík naar Tórshavn).

Cruiseschepen meren aan drie kades in King’s Harbour. Die bevinden zich op 400 meter van het stadscentrum en de toeristische dienst. De haven van Runavík biedt op verzoek gratis pendelbussen aan, terwijl het schip in de haven ligt. Het vriendelijke Ask Me-personeel staat klaar om passagiers te helpen.

Meer info op visitrunavik.fo/en/home-2/

Tórshavn

De hoofdstad van de Færøer-eilanden, vernoemd naar de Noorse god van de donder en bliksem, wordt geflankeerd door de grote bergen Húsareyn and Kirkjubøreyn. In Tórshavn met 20.000 inwoners woont bijna een derde van de Færøer-bevolking. De stad werd gesticht in de 10de eeuw, waardoor ze zowel een van de oudste hoofdsteden van Europa is, als een van de kleinste van de wereld. Veel van de vroegste historische houten huizen met turfdak dateren uit de 15-16de eeuw. Die vind je in de historische wijken Reyn en de Tinganes waar zich tevens het parlementsgebouw bevindt. De bestemming heeft een rijke en kleurrijke geschiedenis als havengemeenschap met sterke tradities in het dienen van de visserij-industrie. Tegenwoordig is Tórshavn het centrum van al het commerciële en cruiseverkeer op de Faeröer.

Op een half uur rijden bevindt zich Kirkjubøur, de belangrijkste historische plek van het eiland. In de middeleeuwen was dit kleine dorp het culturele en bisschoppelijke centrum van de eilanden. St. Magnus-kathedraal, gebouwd in de jaren 1300, was gedurende meerdere eeuwen de effectieve zetel van de macht. Tórshavn is ook de uitvalsbasis voor een netwerk van 17 onbewoonde eilanden.

Meer info op visitthorhavn.fo/en