Frankrijk

Ajaccio

De hoofdstad van Corsica wordt in één adem genoemd met Napoleon Bonaparte. De Franse keizer werd hier geboren. Zijn standbeeld prijkt op de Place Giraud. Zijn geboortehuis Casa Buonaparte is een nationaal museum gewijd aan de familie Bonaparte. Het stadhuis huisvest een Salon Napoléonien met schilderijen, standbeelden en documenten waaronder het doopcertificaat van Napoleon.

De cruiseschepen meren in Ajaccio af in het centrum. Dat maakt het extra makkelijk om door de smalle straatjes te slenteren en een terrasje of restaurant op te zoeken. Cruisemaatschappijen bieden onder meer bootexcursies aan door de Golfe d’Ajaccio. Bezoek La Parata en de Îles Sanguinaires tijdens een fietstocht of ga zalig niksen op het strand van Porticcio.

Meer info op www.2a.cci.fr/Port-d-ajaccio.html

Bonifacio

Bonifacio is zonder twijfel de meest indrukwekkende cruisebestemming in Corsica. De schepen gaan voor anker buiten de kust en tenders voeren de bezoekers langs indrukwekkende kliffen en verborgen kalksteengrotten naar de jachthaven omgeven door terrassen en winkels. Neem het toeristisch treintje of trotseer de bijna 200 treden om de 80 meter hoger gelegen citadel en middeleeuwse stad te bezoeken. Een bastion en enkele musea schetsen de duizend jaar oude geschiedenis van dit verdedigingswerk.

De dramatische kustlijn en de zee spelen de hoofdnoot in uitstappen met duikexcursies en boottochten naar les îles Lavezzi en de maritieme grotten van Sdragonatu. Neem deel aan een e-bike- of quadtocht tussen zee en bergen, combineer een woestijntocht met een 4×4-terreinwagen met een strandbezoek of maak tijdens een degustatie kennis met de Corsicaanse wijn.

Meer info op bonifacio.fr

Calvi

Welkom in de geboorteplaats van Columbus. Het stadje wordt gedomineerd door de 15de eeuw citadel. Aan de voet van de bolwerk staat een standbeeld van de beroemde ontdekkingsreiziger. Beklim de stegen naar het voormalige Palais des Gouverneurs Génois en de kathedraal van St.-Jean-Baptiste. In het centrum zelf is het heerlijk slenteren langs de typische winkeltjes of verpozen op de terrassen aan de jachthaven.

De schepen moeten in Calvi tenderen en brengen de passagiers naar de jachthaven. Zowel het centrum van Calvi als de citadel bevinden zich op enkele minuten wandelen. De rederijen organiseren geleide bezoeken aan de stad, excursies naar de oude dorpen van Balagne, L’Ile Rousse en Saint-Florent, het kleine Saint-Tropez van Corsica. Ook aantrekkelijk zijn de bootexcursies langs de kust van Calvi naar onder meer het reservaat van Scandola, Girolata en de calanques van Piana met hun roodkleurige rotswanden.

Meer info op corsica-cruise.com

Cannes

Cannes is eerder een transithaven dan een inscheephaven. Kleine schepen kunnen afmeren aan de Quai du Large, maar het gros van de cruiseschepen gaat buiten de haven voor anker. Tenders brengen de gasten naar de Quai du Large. Van daaruit zijn het centrum, het Palais des Festivals et des Congrès waar het jaarlijkse filmfestival wordt gehouden, de Boulevard de la Croisette en de stranden perfect te voet te bereiken.

Meert het schip aan in Cannes, dan kan je een bezoek brengen aan Nice, Monaco, Antibes, Saint- Raphael, de parfumhoofdstad Grasse en de middeleeuwse dorpen Eze en Saint-Paul-de-Vence. Ook populair zijn een bootexcursie naar Saint-Honorat, een klein eiland net buiten Cannes.

Meer info op m.riviera-ports.com/le-port-de-cannes

Marseille

Marseille is voor de Belgen een belangrijke inscheephaven voor cruises in de Middellandse Zee. De Marseille Provence Cruise Terminal beschikt over terminals voor zes cruiseschepen met bijhorende parkeerterreinen die online te reserveren zijn. De prijs bedraagt € 14 per dag. Kleinere schepen meren af aan La Joliette nabij het Mucem in het centrum. Diverse maatschappijen vliegen op Marseille Provence Airport. Een taxirit naar de cruiseterminal kost circa € 50. Er zijn eveneens shuttles van de rederijen. Rechtstreekse hogesnelheidstreinen rijden in vijf uur van Brussel naar Marseille. Het station Marseille Saint-Charles bevindt zich op 7 km of een twintig minuten rijden van de cruiseterminals. Er geen openbaar vervoer tussen deze twee punten. Je bent aangewezen op shuttles van de rederij en de haven of een taxi.

Loopt jouw schip Marseille aan als transithaven, dan kan je inschrijven voor een stadsexcursie of een bezoek aan onder meer Aix-en-Provence, Avignon, Cassis of Les Baux. De regio biedt ook mogelijkheden voor actieve uitstappen van een fietstocht door de Provence in de voetsporen van Van Gogh tot kajaktochten langs de pittoreske Côte Bleue ten westen van Marseille.

Meer info op marseille-cruise.com

Monaco

In Monaco meren de cruiseschepen af aan de Quai Rainier III in Le Port Hercule. Die bevindt zich aan de voet van de ‘Rots’, de oude vestingstad waar het prinselijk paleis is gelegen. Het casino en het centrum van Monaco bevinden zich op zo’n 2 km.  De terminal beschikt maar over een beperkte kade. Tijdens grote evenementen zoals de Monaco Formule 1 Grand Prix moeten meerdere cruiseschepen buiten de beschermde haven voor anker gaan.

Je kan het prinsdom perfect op eigen houtje verkennen. Vanuit Monaco bieden de cruisemaatschappijen excursies aan naar Nice, Cannes, het middeleeuwse dorp Eze, parfum- en wijnhuizen. Maar het kan uiteraard exclusiever met rondritten met een Ferrari of Lamborghini of een helikoptertocht over de Provence met lunch in La Bastide de Moustiers van sterrenchef Alain Ducasse. Wie in Monaco in- of ontscheept, zal meestal per vliegtuig aankomen in Nice. Een taxirit tussen de luchthaven en Monaco kost circa € 90. Wil je in stijl in Monaco arriveren, kies dan voor een helikoptertransfer vanaf de luchthaven in Nice. Een private vlucht voor zes personen kan vanaf € 650. Een vlucht delen met anderen kan vanaf € 99 per persoon.

Meer info op ports-monaco.com

Nice / Villefranche-sur-Mer

Nice beschikt maar over een beperkte kade voor cruiseschepen aan de Port Lympia in het hart van de stad. Schepen met een lengte boven de 200 meter moeten voor anker gaan in de baai van Villefranche-sur-Mer en brengen hun passagiers met tenders aan land. De afstand van Villefranche naar Nice bedraagt 6 km. Een taxirit kost € 10 tot € 20. Voor enkele euro’s kan je ook met de bus of de trein naar Nice sporen.

De rederijen stellen excursies voor naar Monaco, Eze en Cannes. Vaak worden ook transfers aangeboden waarbij u de steden op eigen houtje kan ontdekken.

Wie met de wagen naar Nice rijdt om daar in te schepen, kan die kwijt in een ondergrondse parking aan de haven. De prijs bedraagt € 110 euro per week. Maatschappijen die vanuit Nice vertrekken stellen soms een afgesproken prijs voor. De luchthaven bevindt zich op 10 km van de haven. Een taxirit duurt ongeveer een kwartier en kost om en bij de € 30.

Meer info op riviera-ports.com

Saint-Tropez

Kleine luxeschepen en boetiekschepen plannen graag Saint-Tropez in. In tegenstelling tot de vele megajachten kunnen passagiersschepen niet afmeren in de haven. Jouw schip gaat er voor anker in de Golfe de Saint-Tropez en tenders brengen je in enkele minuten naar de jachthaven. Van daaruit is het centrum van de beau monde te voet te bereiken.

Overdag zijn de mondaine stranden van Pampelonne en Ramatuelle the place to be met namen als Nikki Beach, Club 55 of Plage Tahiti. Taxiritten kosten € 30 en meer.

Het centrum van Saint-Tropez komt pas tegen de avond tot leven wanneer de jachten terugkeren, de restaurants aan de kade hun deuren openen en de bars en night clubs tot leven komen. Sommige rederijen overnachten in Saint-Tropez of blijven er minstens tot middernacht. Dit geeft gasten de kans ook deze zijde van de badplaats te ontdekken.

Meer info op portsainttropez.co