Griekenland en Cyprus

Heraklion

Heraklion is de belangrijkste cruisehaven van Kreta. Sommige rederijen gebruiken de haven ook als inscheepplaats voor cruises in de oostelijke Middellandse Zee. Heraklion Port Authority beschikt over vier kaden en kan tot vijf cruiseschepen gelijktijdig ontvangen. Twee terminals kunnen dienst doen als turnaround port. De cruisehaven bevindt zich naast de Venetiaanse haven op amper een kilometer van de oude stad. Een van de archeologische bezienswaardigheden langs de noordkust van Kreta is Knossos, het paleis van koning Minos en de Minotaurus uit de Griekse mythologie.

De hoofdstad van Kreta beschikt over een internationale luchthaven. Heraklion Airport Nikos Kazantzakis bevindt zich op amper enkele kilometers van de haven. De gemiddelde prijs voor een taxirit bedraagt € 16. Ook een busdienst bedient de haven.

Meer info op www.portheraklion.gr

Katakolon

Katakolon aan de Ionische Zee staat op meerdere reisroutes in Griekenland. De belangrijkste reden voor deze aanloop is de heilige stad Olympia op een half uur rijden van de haven. Daar vonden in 776 vóór Christus de allereerste Olympische spelen plaats. Ter ere van de oppergod Zeus werden in het oude Griekenland om de vier jaar spelen gehouden. In tegenstelling tot de hedendaagse spelen konden alleen mannen aantreden. De winnaar kreeg geen medaille, maar een krans gemaakt van olijftakken. Op excursies ontdek je de restanten van de site en het archeologisch museum. Onderweg houden de tourbussen vaak nog halt in pittoreske dorpen waar je kennis maakt met Griekse specialiteiten.

De meeste schepen meren in Katakolon af aan de Ayos Andreas-pier vlakbij het kleine centrum. Hele grote schepen moeten er soms tenderen. Het stadje telt maar 600 inwoners, maar het is er wel aangenaam slenteren langs de Griekse winkeltjes en de terrassen aan het water.

Meer info op katakolon.org

Korfoe (Kerkira)

Korfoe bevindt zich in het noorden van de Ionische Zee en het zuiden van de Adriatische Zee. De haven ligt op zo’n vijftien minuten stappen van de oude stad. Er rijden lijnbussen tussen de uitgang van de haven en het stadscentrum. De luchthaven bevindt zich op amper 4 km. Een taxirit tussen de luchthaven Korfoe Ioannis Kapodistrias, het centrum of de cruiseterminal neemt een tiental minuten in beslag en kost gemiddeld € 10. Korfoe is zowel aantrekkelijk als transitbestemming als inscheephaven. Dat vertaalde zich vóór de coronapandemie in circa 500 cruiseaanlopen per jaar.

Korfoe (Kerkira) staat sinds 2007 op de Unesco Werelderfgoedlijst. Dat heeft het eiland te danken aan haar smalle steegjes, verborgen pleinen, mysterieuze binnenpleinen en een mix van architecturale stijlen uit de Venetiaanse, Frans en Britse tijd. Een van de meest fotogenieke locaties van Korfoe is het kleine Vlacherna-klooster en het achterliggende muizeneiland Pontikonisi. De bestemming is te bereiken via het openbaar vervoer.

Meer info op corfuport.gr

Limassol

De voorbije jaren liepen maar enkele rederijen Cyprus aan. Het eiland profiteerde in de zomer van 2021 mee van de inspanningen die Griekenland leverde om als uitvalsbasis te fungeren voor cruises in de oostelijke Middellandse Zee. Limassol is de tweede grootste stad op Cyprus en trekt met haar 15 km lange kustlijn steeds meer internationale toeristen aan. Haar band met Engeland gaat terug tot de 12de eeuw toen Richard Leeuwenhart tijdens de derde kruistocht hier verbleef en huwde in de citadel met Berengaria van Navarra die hij tot koningin van Engeland kroonde.

Limassol beschikt over een moderne cruiseterminal en kan meerdere schepen ontvangen in transit of voor inscheping. MedCruise bekroonde de Cypriotische haven in 2019 met de titel van meest efficiënte cruiseterminal in het Middellandse Zeebekken. De haven bevindt zich ten zuiden van de stad. Passagiers zijn dan ook aangewezen op bustransfers. De cruisemaatschappijen leggen shuttles in naar het centrum. Dagtickets kosten € 8.

Meer info op www.cpa.gov.cy

Mykonos

De cruiseschepen gaan in Mykonos voor anker of maken gebruik van de kade in Tourlos. Die bevindt zich enkele kilometers buiten Mykonos. Taxi’s en de Sea Bus rijden of varen op en af tussen de kade en het toeristische centrum. Retourtickets voor de Sea Bus kosten € 4. Enkelingen opteren voor een wandeling naar het centrum. Dit is niet echt aan te raden want er zijn onderweg geen voorzieningen voor voetgangers. De meeste gasten verkiezen de tenderoperaties. Na een korte boottocht meert de Sea Bus in de oude haven pal in het centrum van Mykonos af.

De rederijen bezoeken Mykonos-stad en bieden een scenische bustocht rond het eiland aan met eventueel een bezoek aan een kaasmakerij of Ano Mera met haar 16de eeuwse klooster. Dé culturele bezienswaardigheid is Delos. Volgens de mythologie is het eiland de geboorteplaats van Apollo, de zoon van Zeus. De oversteek vanuit Mykonos-stad duurt een half uur. Excursieboten vertrekken aan dezelfde kade waar de tenders toekomen.

Meer info op mykonosports.gr/en/

Paphos

Paphos aan de westkust van Cyprus wordt vooral aangelopen door kleinere boetiek- en luxeschepen. Dit heeft te maken met de beperkte voorzieningen en diepgang. Grotere schepen moeten er voor anker gaan en hun gasten via tenders aan land brengen. Daarom verkiezen resortschepen meestal Limassol op zo’n 60 km ten zuiden van Paphos. De luchthaven situeert zich op 14 km of 20 minuten rijden van de haven. Een taxirit kost circa € 35. Lijnbussen rijden voor enkele euro’s tussen de haven en de luchthaven.

De wijnhoofdstad van Cyprus en de geboorteplaats van Aphrodite, godin van de liefde, staat vooral bekend om de archeologische site van Kato Paphos. Je vindt er goed bewaarde Romeinse overblijfselen en volledig intacte mozaïeken vloeren. Een andere bezienswaardigheid vlakbij de haven zijn de koninklijke tombes. Deze ondergrondse begraafplaats uit de vierde eeuw voor Christus staat geklasseerd op de Unesco-werelderfgoedlijst.

Meer info op www.cpa.gov.cy

Piraeus (Athene)

Piraeus is de belangrijkste passagiershaven in Griekenland. De taxi’s moeten voor passagiers en bagage een vastgestelde prijs aanrekenen van € 35 van de luchthaven naar het centrum van Athene en € 50 naar de haven van Piraeus. Deze transfers kunnen tot een uur in beslag nemen. De rederijen leggen voor hun turnarounds ook shuttlediensten in tussen de luchthaven en de cruiseterminal. Een goedkoper alternatief is de metro. Het metrostation van Piraeus bevindt zich enkele kilometers van de cruiseterminal, zodat je voor dit traject alsnog aangewezen bent op een taxi.

Tijdens een transit in Athene wil je ongetwijfeld de Griekse hoofdstad en haar archeologische sites bezoeken. De rederijen stellen een waaier aan excursies voor, maar ook individueel is de stad makkelijk te bezoeken. Taxiritten van het centrum naar de cruisehaven of van Piraeus naar de Acropolis, Plaka en het Syntagmaplein kosten 10 tot 15 euro. Let op: sommige chauffeurs lappen het taxireglement aan hun laars en rekenen ook hiervoor de vaste prijs van € 35 aan.

Meer info op www.olp.gr

Rhodos

In Rhodos meren de cruiseschepen af net buiten het historische centrum. Een korte wandeling brengt je via de Sint-Catherina Poort (Agios Aekaterinis Gate) naar de middeleeuwse stad. De rederijen bieden diverse excursies aan in Rhodos en naar Lindos op 50 km ten zuiden van Rhodos-stad. Lindos is befaamd om haar witte huisjes, kasteel en Akropolis.

Sommige schepen bezoeken als alternatief voor Rhodos het nabijgelegen Symi. Dit eiland vormt een van de meest fotogenieke bestemmingen van Griekenland. Je kan het eiland ook bezoeken per ferry vanuit Rhodos. De excursieboten vertrekken wel niet in de cruisehaven, maar in Mandraki Harbour op wandelafstand van het schip.

Rhodos is in de eerste plaats een transithaven. Enkele rederijen gebruiken het eiland als inscheephaven. Een taxirit van het schip naar de luchthaven kan vanaf € 25. De rit neemt 20 tot 30 minuten in beslag, afhankelijk van het verkeer.

Meer info op visitrhodes.com

Santorini

Santorini behoort samen met Mykonos tot de favoriete Griekse bestemmingen. De schepen gaan voor anker in de krater en tenderboten brengen de passagiers aan land aan de voet van de hoofdstad Fira. Daar heb je drie mogelijkheden om de circa 220 meter hoge kliffen te beklimmen. De meerderheid geeft de voorkeur aan de kabelbaan (€ 6 enkele rit). Wanneer er meerdere cruiseschepen liggen, moet je rekening houden met wachttijden. Alternatieven zijn een tocht met de muilezels (niet voor mensen met hoogtevrees) of een fikse wandeling over een kasseipad en trappen. Dit laatste vraagt een flinke fysieke inspanning. Je kan ook de Santorini Cable Car nemen op de heenreis en te voet terug afdalen.

Blijft het schip tot ’s avonds laat in Santorini, dan is Oia aan de noordzijde een populaire bestemming om de zonsondergang te bewonderen. Een leuke uitstap is een tocht met een excursieboot door de caldera. Je bezoekt minder drukke dorpen zoals Theresia en kan een duik nemen in de warmwaterbronnen in Nea Kameni.

Meer info op santoriniport.co/santorini-port

Souda (Chania)

Souda Port is de cruisehaven voor Chania in het westen van Kreta. De haven bevindt zich op 7 km van het stadscentrum met zijn Venetiaanse en Turkse architectuur. Andere bezienswaardigheden zijn de archeologische site van Artera en het indrukwekkende Souda Bay War Cemetry waar geallieerde soldaten uit de Tweede Wereldoorlog liggen begraven.

Het havenbestuur of de cruisemaatschappij leggen bij elke aanloop shuttlebussen in naar Chania. Dagtickets kosten – afhankelijk van de rederij – tussen de 3,5 en 8 euro. Aan de terminal staan ook een beperkt aantal taxi’s. Zij brengen je voor circa € 10 naar het centrum van Chania.

Rederijen organiseren rondleidingen in de stad of excursies naar Kournas, Arkadi en Rethymnon. Op een daguitstap kan u ook de Samariakloof bezoeken.

Meer info op chaniatourism.com