Italië

Civitavecchia (Rome)

In Rome meren de cruiseschepen af in Civitavecchia. De zeehaven bevindt zich op zo’n 70 km van het centrum van de Italiaanse hoofdstad. De rit neemt afhankelijk van het verkeer een klein uur in beslag. De rederijen organiseren transfers tussen de luchthaven Leonardo da Vinci Fiumicino Airport en de terminal. De prijs bedraagt gemiddeld € 75 per persoon voor een enkele rit. Een taxirit kost tussen de € 160 en € 220 per voertuig, afhankelijk van het aantal reizigers. Met de trein kan ook en is goedkoper, maar de rit is nogal omslachtig. Reizigers moeten vanaf de luchthaven eerst naar het centrum van Rome sporen om daar een trein te nemen naar Civitavecchia.

Schepen die Civitavecchia aanlopen als transithaven, organiseren diverse types van excursies. Je kan ook inschrijven voor een bustransfer naar het centrum en Rome op eigen tempo bezoeken. Een (goedkoper) alternatief is het openbaar vervoer. In drie kwartier rij je van Civitavecchia naar het station Roma Termini. Ga je op eigen houtje, neem dan zeker een extra marge voor de terugreis zodat u het schip niet mist.

Meer info op civitavecchiaport.org

Genua

Genua is een belangrijke inscheephaven in Italië, maar moeilijker te bereiken voor wie met het vliegtuig reist. Slechts een beperkt aantal maatschappijen vliegt op Genua. Meestal land je in Nice of Milaan en heb je nog een bus- of taxirit van twee uur voor de boeg. De cruisemaatschappijen organiseren transfers vanaf deze luchthavens. Sommige landgenoten verkiezen om met de wagen naar Genua te rijden. Er zijn parkings nabij de terminal. Soms kunnen die via de rederij gereserveerd worden. Net als in Napels meren de schepen af aan het Stazione Marittima. De haven bevindt zich op korte wandelafstand van het centrum.

Schepen die in transit zijn in Genua organiseren onder meer excursies in de stad en naar Portofino. Uitstappen naar deze pittoreske vissershaven omvatten vaak een busrit van 45 minuten naar Santa Margherita Ligure. Daar stappen de deelnemers over op een excursieboot voor een zeetocht van een tiental minuten naar Portofino. Ook een bezoek aan Cinque Terre is mogelijk. Deze dorpen bezoek je best per trein. De rit duurt circa anderhalf uur.

Meer info op portsofgenoa.com

La Spezia

La Spezia bevindt zich tussen Genua en Livorno en is de uitvalsbasis voor een bezoek aan de pittoreske dorpen van Cinque Terre. Sommige rederijen organiseren van hieruit ook bezoeken aan Firenze of Pisa. De afstand en bijgevolg ook de rijtijd is wel een stuk langer dan wanneer het cruiseschip in Livorno transiteert.

De cruiseschepen meren af aan de Molo Garibaldi. Shuttlebussen loodsen je naar de uitgang van de haven. Daar bevinden zich ook de excursieboten voor een bezoek aan Cinque Terre en Portovenere. De Consorzio Marittimo Turistico Cinque Terre Golfo dei Poeti vaart vanuit La Spezia naar Riomaggiore, Manarola, Vernazza en Monterosso. Corniglia, het vijfde dorp, beschikt niet over een haven. Een boottocht is de mooiste manier om deze kleurrijke dorpen te ontdekken. Trek er wel enkele uren voor uit en hou rekening met het weer. Je kan ook op de heenreis de excursieboot nemen en terugreizen met de trein. Een hop on hop off-dagkaart voor de excursieboten kost € 35 (€ 15 voor kinderen). Voor de Cinque Terre Treno Card om de hele dag onbeperkt te sporen, betaal je € 16 per dag (€ 10 voor kinderen).

Meer info op https://www.adspmarligureorientale.it/en/port-of-la-spezia/ en cinqueterre.eu.com

Livorno

Livorno is een belangrijke havenstad aan de Ligurische Zee. Ze doet dienst als transithaven voor een bezoek aan Pisa, Firenze en Lucca. De schepen meren aan temidden de industriële haven. Taxi’s (circa € 20) en shuttlebussen (circa € 10) voeren je naar het centrum. Daar kan je de trein nemen om verder het binnenland van Toscane in te trekken.

De rederijen organiseren een waaier aan excursies naar deze steden. Firenze is de bakermat van de Renaissance. De busrit neemt circa anderhalf uur in beslag. Trek voor een bezoek aan deze stad dus zeker een dag uit. Dichterbij liggen Pisa, bekend om haar scheve toren en Lucca, de geboorteplaats van de operaschrijver Giacomo Puccini. Deze plaatsen kunnen op een halve dag worden bezocht, maar neem ook de tijd om kennis te maken met de Toscaanse eet- en wijncultuur. De excursieprijzen schommelen naargelang de bestemming en het programma van € 100 tot € 300. Ook de stad Livorno organiseert gastronomische tours met proeverijen in bars en restaurants. Daarnaast kan je vanuit Livorno eveneens Cinque Terre bezoeken. (zie artikel La Spezia). Het traject Livorno-La Spezia met de bus of trein neemt wel een uur in beslag.

Meer info op www.portolivorno2000.it/en/cruises

Napels

In Napels meren de schepen af aan het Stazione Marittima. De cruiseterminal bevindt zich op wandelafstand van het centrum en vlakbij de ferryhaven voor wie Capri of Sorrento wil bezoeken. De jongste jaren wordt in Napels druk gewerkt aan een metronet. Na jaren van graaf- en wegenwerken – ten gevolge van archeologische vondsten – bevindt zich nabij het Stazione Marittima de metrohalte Municipio. Van daaruit spoor je in een mum van tijd door Napels.

De rederijen organiseren excursies in Napels, maar bijvoorbeeld ook naar Capri, Sorrento en Pompeï. Goedkopere alternatieven zijn de particuliere busmaatschappijen of de Circumvesuviana. Deze trein brengt je voor enkele euro’s in een half uur naar de archeologische site van Pompeï, maar eveneens naar Herculaneum en Sorrento. De trein vertrekt in Napoli Centrale of het Porta Nolana Station op een tiental minuten wandelen van de cruiseterminal. Een alternatief is een taxirit waarbij de chauffeur jou na twee uur terug oppikt in Pompeï. Prijzen kunnen oplopen tot € 200 ongeacht het aantal passagiers in de wagen.

Meer info op terminalnapoli.it

Savona

Savona is in de eerste plaats de inscheephaven voor Costa Cruises. De rederij beschikt er met de Palacrociere over een eigen terminal. Die paalt aan de jachthaven in het historische centrum van de stad. Voor wie naar de vertrekhaven vliegt, is de luchthaven Nice Côte d’Azur de makkelijkste oplossing. Je kan bij de rederij een transfer boeken tussen de Franse luchthaven en de vertrek- en aankomsthaven. Wie met de wagen reist kan aan de terminal parkeren op ParkingSavona.

Een van de belangrijke religieuze gebouwen van Savona is de 16de eeuwse kerk San Giovanni Battista die een integraal onderdeel uitmaakt van de kathedraal van Santa Maria Assunta. Uit dezelfde eeuw dateert ook Fortezza del Priamar. Dit fort werd lange tijd als gevangenis gebruikt. Vanuit Savona kan je op excursie naar Genua op circa een uur rijden. Ook Portofino of Cinque Terre zijn mogelijk, maar dan wacht je wel een flinke daguitstap. Er rijden ook treinen die de diverse kustplaatsen met elkaar verbinden.

Meer info op portsofgenoa.com. Het havenbestuur van Genua baat namelijk ook de haven van Savona uit.

Venetië

In Venetië meren voortaan enkel nog riviercruiseschepen en kleine zeeschepen af aan de Venezia Terminal Passeggeri nabij het treinstation (Piazzale Roma). Vanaf de terminal varen shuttleboten naar het San Marcoplein. Een automatische monorail verbindt de cruiseterminals met Piazzale Rome, handig voor wie met de trein aankomt of vertrekt. Kleinere schepen kunnen tevens afmeren aan de San Basilio-kade aan het Giudeccakanaal, op wandelafstand van het historische centrum. Grotere schepen worden sinds september 2021 tijdelijk doorverwezen naar vrachtterminals op het vasteland nabij Marghera. Ze mogen ook niet langer door het centrum van Venetië varen. De rederijen leggen pendelbussen in tussen Marghera en Venetië. Een treinrit neemt een tiental minuten in beslag.

Sinds een tiental jaar smeedt Venetië plannen om de grotere schepen uit het Giudeccakanaal en de lagune te weren. Dit veronderstelt de bouw van een nieuwe terminal en het uitdiepen van de vaargeul. Het havenbestuur North Adriatic Sea Port Authority wil in overleg met alle betrokken instanties nu snel knopen doorhakken om de cruisesector een duurzame toekomst te geven in Venetië.

Een aantal rederijen heeft de beslissing niet afgewacht en Venetië al deels de rug toegekeerd. Zij gebruiken Trieste of Ravenna als vertrekhaven. Wie in deze havens inscheept, zal meestal op Venetië vliegen. Hou er wel rekening mee dat deze havens zich op circa 150 km van de dogenstad bevinden. De rederijen leggen wel transfers in van Venetië naar de vertrekhavens.

De meeste vliegtuigen landen in Venezia Marco Polo. De Allaguna Line vaart tussen de luchthaven en diverse haltes in het centrum van Venetië. Een goedkoper alternatief is de shuttelebus (circa € 8). Romantischer, maar met een prijskaartje, is een watertaxi naar Venetië. De prijs schommelt tussen de € 100 en € 250. Het is mogelijk deze watertaxi te delen met andere passagiers (max. 8) en dan betaal je zo’n € 30 euro per persoon. Voornamelijk lowcost-maatschappijen landen in Treviso Airport. Die luchthaven bevindt zich 35 km van Venetië en vereist een extra busrit naar de lagune en Venetië. Wie met de wagen naar Venetië rijdt, vindt op en rond VTP meerdere parkeerterreinen vanaf € 105 per week. Vooraf reserveren via de website is aangeraden.

Meer info op www.vtp.it/en/