Nederland

Amsterdam

In Amsterdam meren de cruiseschepen alsnog af aan de Passenger Terminal Amsterdam in het hart van de stad en op wandelafstand van het treinstation. Het stadsbestuur wil de grote schepen om milieu- en verkeerstechnische redenen de volgende jaren buiten het centrum laten afmeren. De huidige ligging is alvast perfect om de musea en bezienswaardigheden te bezoeken, zeker wanneer jouw schip in Amsterdam transiteert. In de toekomst zal vervoer per bus, tram of metro vanuit het havengebied nodig zijn.

Start jouw cruise in Amsterdam, dan kan je met de wagen parkeren in de Piet Heingarage onder de Passenger Terminal Amsterdam. PTA beschikt ook over een Valet Parking Service. Parkeren in Amsterdam is niet goedkoop. Voor een cruise van 10 dagen betaal je in de Piet Heingarage meer dan € 150 euro. Een alternatief vanuit België is de trein. Een rechtstreekse Thalys-verbinding brengt je in minder dan twee uur vanuit Brussel en 75 minuten van Antwerpen naar Amsterdam Centraal. Bovendien ontwijk je op die manier de files rond de Nederlandse steden. Wil je met de bagage niet te voet lopen naar de terminal, dan staan er aan het station taxi’s en minibusjes die je eventueel met anderen kan delen.

Meer info op ptamsterdam.nl

IJmuiden

Wanneer meerdere schepen dezelfde dag Amsterdam aanlopen, is het niet uitgesloten dat jouw vaartuig moet uitwijken naar IJmuiden. Sommige rederijen gebruiken deze haven ook als inscheepplaats. De Felison Cruise Terminal bevindt zich aan de monding van het Noordzeekanaal op 30 km van het centrum van Amsterdam. Reken vanaf Amsterdam op een uur met het openbaar vervoer en 45 minuten met een taxi. Rij je met de wagen naar Felison, dan kan je vooraf een parkeerplaats reserveren op http://www.felisonterminal.com.

Bezoekt jouw schip deze haven tijdens de cruise, dan kan je vanuit IJmuiden behalve Amsterdam eveneens Haarlem, Alkmaar of Volendam bezoeken. De rederijen organiseren ook excursies naar de Zaanse Schans. Deze toeristische bestemming bestaat uit verplaatste rijksmonumentale houten gebouwen en industriemolens uit de Zaanstreek, aangevuld met cultuurhistorische musea, ambachtswinkels en horeca.

Meer info op felisonterminal.com

Rotterdam

Na Amsterdam is Rotterdam de belangrijkste Nederlandse cruisehaven. De Cruise Terminal Wilhelminakade was tot 1970 de thuishaven van de Holland America Lijn. In de nabijheid bevindt zich ook het Hotel New York, de oorspronkelijke hoofdzetel van de HAL-directie. Parkeren kan in het parkeergebouw naast de terminal en nabij de SS Rotterdam. Van daaruit rijdt een gratis shuttle naar de terminal. De parkeerkosten bedragen er € 13 per dag, te betalen aan boord van het hotelschip. Net als voor een vertrek in Amsterdam is de Thalys een prima alternatief. Rotterdam Centraal Station bevindt zich op 3 km van de terminal. Een ticket voor de tram of metro kost € 2. Voor een taxirit betaal je € 10 tot € 15.

Voor wie de reis in maritieme stijl wil verlengen, is een overnachting aan boord van de SS Rotterdam een leuk idee. Het voormalige schip van Holland America Line heeft van 1959 tot 2000 de wereldzeeën bevaren en behoort vandaag tot het maritiem erfgoed. Het schip laat de gasten kennismaken met de stoomschepen van weleer, maar toont ook aan hoe sterk de cruiseschepen de jongste decennia zijn geëvolueerd.

Meer info op cruiseportrotterdam.nl en ssrotterdam.nl

Vlissingen

Vlissingen is een opkomende cruisehaven. Maatschappijen als Norwegian Cruise Line, Holland America Line, Seabourn, Windstar en Crystal bezochten de voorbije jaren al Zeeland Cruise Port. Het gemeentebestuur wil de volgende jaren meer schepen aantrekken met een volwaardige cruiseterminal in de Buitenhaven.

De cruisehaven bevindt zich op een kwartier van het centrum van Vlissingen. De gemeente en de haven leggen shuttlebussen in. Het treinstation bevindt zich nabij de terminal. Reken wel op twee of drie uur sporen met overstap vanuit Antwerpen.

In de buurt van Vlissingen bevinden zich historische centra zoals Middelburg, Veere, Zierikzee en de strandbestemming Domburg. Ook het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk en het Deltapark Neeltje Jan over de stormvloedkering zijn een bezoek waard.

Meer info op zeelandcruiseport.com