Polen

Gdansk

Gdansk aan de zuidoever van de Oostzee is al eeuwenlang een knooppunt voor de uitwisseling van goederen en vormt een paradijs voor liefhebbers van oude architectuur. De Poolse havenstad is de geboorteplaats van twee Nobelprijswinnaars: de Duitse schrijver Gunter Grass en de eerste democratisch verkozen president van Polen, Lech Walesa. Het European Solidarity Centre is gewijd aan de Poolse vakbond Solidarnosc en de burgerlijke ongehoorzaamheid die leidden tot de val van het communisme in het voormalige Oostblok.

Gdansk is ook de plaats waar op 1 september 1939 de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Het oorlogsmuseum schetst hoe de wereldbrand tot stand kwam, zich ontwikkelde en het leed dat zij veroorzaakte. Oliwa kathedraal is de langste kerk van Polen, bekend om haar rococo-orgels. Bezoek ook het Gdansk Historical Museum en fort Wistoujscie dat teruggaat tot de 14de eeuw.

Gdansk beschikt over meerdere kades. Afhankelijk van de kade meert het schip aan nabij de historische monumenten of op enkele kilometers buiten het centrum. Rederijen leggen shuttlebussen in. Er zijn ook taxistandplaatsen.

Meer info op portgdansk.pl/en/about-port/cruise-to-gdansk/#quays-for-passenger-ships

Gdynia

Gdynia in het noorden van Polen beschikt over twee diepwaterkades die cruiseschepen gebruiken. De grotere schepen zullen Gdynia ook aanlopen als uitvalsbasis voor een bezoek aan Gdansk op 30 km. De rit per taxi of shuttlebus neemt een half uur in beslag. Treinen doen er gemiddeld 22 minuten over en brengen je voor 10 euro (enkele rit) naar Gdansk.

Wens je in Gdynia te blijven, dan is een van de bezienswaardigheden het witte fregat Dar Pomorza. Het tall ship werd in 1909 in Hamburg gebouwd als opleidingsvaartuig voor de Duitse koopvaardij, maar is sinds 1929 het beeld van Gdynia. Andere bezienswaardigheden zijn het maritiem erfgoedpark, het oceanografisch museum met aquarium en het stedelijk museum dat de geschiedenis van de stad schetst.

De link met de haven wordt ook weerspiegeld in de modernistische stijl, omschreven als ‘Gdynia Modernism’ door het gebruik van maritieme en scheepsgerelateerde details. De schepen meren af op wandelafstand van het centrum en de zeeboulevard.

Meer info op gdynia.pl/turystyczna-e