Zweden

Göteborg

Göteborg ligt aan de westkust van Zweden omringd door een prachtig archipel, diepe bossen en ongerepte natuur. Ze wordt bovendien gezien als een van de meest duurzame steden in de wereld. De stad is onafscheidelijk verbonden met Volvo. In The World of Volvo maak je kennis met de geschiedenis van het automerk, opgericht in 1927.

Göteborg is tevens een van de beste gastronomische steden van Europa met zes Michelin-sterrenrestaurants. Een dagje voluit adrenaline kan in Liseberg, het grootste amusementspark van Scandinavië met indrukwekkende rollercoasters. Vergeet ook de Zweedse ‘fika’-traditie niet: lekker ontspannen met een vriend bij koffie en gebak.

Göteborg beschikt over drie cruiseterminals. Amerika Cruise Terminal, waar de liners vertrokken, bevindt zich op 2 km van het centrum. De Arendal Cruise Terminal voor de grote schepen ligt op 10 km van het centrum. Skandia Harbour is momenteel gesloten voor uitbreidingswerken. Vanaf 2025 zullen hier schepen met een lengte tot 350 meter kunnen afmeren.

Meer info op goteborg.com/en

Helsingborg

Schoonheid, cultuur en schilderachtige uitzichten zijn de kenmerken van Helsingborg. Slenter door de winkelstraat Kullagatan, ontdek de promenade aan het water en kom tot rust in een gezellig restaurant. Een van de populaire attracties is Sofiero Slott & Park, het oude zomerhuis van de koninklijke familie. De tuinen bieden trouwens een prachtig zicht op de Oresund. Helsingborg bekleedde al in de middeleeuwen een prominente status. Kärnan Tower is het enige overblijfsel van het voormalige kasteel van Helsinborg. In dezelfde buurt ontdek je met de Mariakyrkan nog een tweede architectonisch hoogtepunt.

De haven van Helsingborg is de op één na grootste van Zweden. De cruiseschepen kunnen er afmeren aan diverse kaden in South Harbour of voor anker gaan in North Harbour. De rederijen leggen dan bussen in naar het centrum. In alle gevallen bent u dichtbij of in het midden van het bruisende centrum. North Harbour is een van de nieuwe wijken van Helsingborg met rond de marina ook drank- en eetegelegenheden.

Meer info op visithelsingborg.com/?lang=en

Kalmar

Kalmar is een van oudste steden van Zweden. Ze won tweemaal de Europa Nostra-prijs voor haar goed bewaarde historische sfeer. Het grondgebied bestaat uit verschillende eilanden die via bruggen met elkaar zijn verbonden. Op enkele minuten stappen van de cruisekade ontdek je de middeleeuwse stad, palend aan het kasteel van Kalmar. Slenter door kronkelende steegjes langs goed bewaarde gebouwen uit de 18de en 19de eeuw. De wereldberoemde Ölandsbron is met 6.072 meter de langste wegbrug van Zweden. Ze verbindt Kalmar met het nabijgelegen eiland. Öland met haar oude ruïnes en windmolens uit de 17de eeuw staat op de werelderfgoedlijst. Op het eiland tref je ook Solliden Palace aan, de zomerresidentie van de koninklijke familie.

Kleinere cruiseschepen meren af aan de Elevatorkajen in het centrum. Grotere schepen gaan voor anker en maken gebruik van de tenderkade op amper 100 meter van het centrum. De volgende jaren wordt een nieuwe aanlegsteiger gebouwd, midden in het stadscentrum.

Meer info op kalmar.com/en/kalmar.html

Karlskrona

Karlskrona heeft een unieke ligging, temidden van een archipel op 6 km van het vasteland. Dit geeft de stad een uniek, ruimtelijk gevoel en adembenemende uitzichten. Karskrona is nauw verbonden met de Zweedse marinegeschiedenis. In 1680 beval koning Carl XI de bouw van de stad als een marinebasis. Verneem meer over het marineverleden in het National Navel Museum. Een van de bijzondere gebouwen is de Admirality Church, een indrukwekkende houten kerk, opgetrokken in 1685. Voor de kerk staat al sinds het midden van de 18de eeuw een standbeeld van Old Man Rosenbom.

Buskruittorens en vestingwerken vormen vandaag nog steeds een prachtig decor tegen een achtergrond van water en schepen en zelfs duikboten.

Cruiseschepen maken er gebruik van de kade of gaan voor anker. In beide gevallen ben je na een korte wandeling in het commerciële centrum.

Meer info op visitkarlskrona.se/en

Malmö

Met een perfecte mix van ouderwetse charme en ultramoderne kosmopolitische vibes biedt Malmö voor elk wat wils. In de mengelmoes van oud en nieuw doemen spiraalvormige wolkenkrabbers op boven eeuwenoude pleinen en bescheiden bakstenen gevels die moderne artistieke creaties voorstellen. Bezoek Malmöhus Castle, het oudste renaissance-kasteel van Scandinavië. Neem een kijkje op Lilla Torg (Klein Plein) met enkele van de oudste gebouwen en eetkraampjes om het echte leven van Malmö op te snuiven. Mis zeker Väste Hamnen (Westhaven) niet. Dit architectonisch gebied is de voorloper op gebied van milieuvriendelijke stadplanning en de trots van Malmö. Het Turning Torso-wolkenkrabber biedt een prachtig uitzicht over het stadsstrand en de Oresund-brug.

Zowel de Frihamnskajen als de Krankaj bevinden zich op circa een kwartier stappen van het centrum. Malmö vormt samen met Kopenhagen, aan de overkant van de Öresund-brug één havengebied als gateway naar de Baltische Zee.

Meer info op cmport.com/services/cruise-ships-ferries/ en visitsweden.com/where-to-go/southern-sweden/malmo/

Stockholm

Stockholm bestaat uit 14 eilanden die met 57 bruggen met elkaar zijn verbonden. Leer meer over haar hechte band met de zee in het maritiem museum met maar liefst 100.000 maritieme voorwerpen en modelschepen. Mis ook zeker het Vasa Museum niet, opgebouwd rond een oorlogsschip uit de 17de eeuw dat tijdens haar eerste vaart zonk in de haven en pas in 1961 werd geborgen. Slenter door Gamla Stan, het oude centrum van Stockholm, beklim de toren van het stadhuis en bezoek het koninklijk paleis Kungliga Slottet. Het complex behoort tot de grootste paleizen van Europa met 600 kamer en diverse musea waar onder meer de kroonjuwelen liggen opgeborgen. Nog een populaire attractie is het ABBA Museum over de bekendste Zweedse muziekgroep.

Stockholm beschikt over meerdere cruiseterminals. De kleinere schepen meren meestal af in de binnenstad. Grotere schepen moeten uitwijken naar Stockholm Cruise Center Frihamnen op enkele kilometers buiten het centrum en Nynäshamn op 90 km van Stockholm. Van daaruit rijden pendelbussen en het openbaar vervoer naar het stadscentrum.

Meer info op visitstockholm.com 

Visby (Gotland)

In Visby op het eiland Gotland vind je om elke hoek verwijzingen naar de Vikings. In de middeleeuwen behoorde Visby tot de Hanzesteden. Ze wordt gedomineerd door de indrukwekkende St. Maria Kathedraal en omringd door een 3,6 km lange middeleeuwse stadsmuur. Het oude Visby wordt gevormd door gebouwen die teruggaan tot de 12de eeuw en majestueuze koopmanshuizen uit de 17de en 18de eeuw. Ook culinair blijf je niet op je honger zitten. Nergens anders in Zweden vind je meer restaurants dan in Visby.

Gotland staat bekend om zijn milde klimaat en schilderachtige landschappen. Die lenen zich perfect voor uitstappen op het eiland. Högklimt, Fridhem en Suderbys bevinden zich net ten zuiden van Visby. Gotlands Cykelutkyrning verhuurt fietsen om de omgeving te verkennen.

De meeste schepen meren aan binnen de stadsmuren op amper enkele minuten wandelen van het centrum of in het Östercentrum op een vijf minuten rijden van de voetgangerszone.

Meer info op cmport.com/services/cruise-ships-ferries/